---

Ministerie van Defensie---

foto: Hawk raket na lancering (Hennie Keeris)

Luchtmacht beoefent afvuren luchtdoelraketten

17-06-2002

Een detachement van de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht, afkomstig van Luchtmachtbasis De Peel, houdt vanaf vandaag (17 juni) twee weken lang schietoefeningen op het Griekse eiland Kreta. Hierbij worden daadwerkelijk geleide wapens afgevuurd van de types Patriot, Hawk en Stinger. Dit zijn geleide wapens voor de luchtverdediging tegen vliegtuigen, kruisvluchtwapens en ballistische raketten. Op het NAVO-schietterrein NAMFI (NATO Missile Firing Installation) op Kreta wordt geschoten op onbemande doelvliegtuigen. De schietoefening op Kreta eindigt 28 juni.

Bij schietoefeningen op het NAVO-terrein gaat het niet alleen om het daadwerkelijk afvuren van een raket, maar ook om de hele voorbereiding daarop. Dit gebeurt onder gesimuleerde oorlogsomstandigheden wat - zeker in de hitte van Kreta - voor het personeel een extra verzwarende factor betekent.

Tijdens de oefening op Kreta worden op vier dagen daadwerkelijk geleide wapens afgevuurd. Dinsdag gaat het om draagbare Stinger-raketten tegen laagvliegende vliegtuigen. Woensdag wordt met alle drie wapens geschoten. Naast de Stinger gaat het dan om het geavanceerde Patriot-geleide wapensysteem tegen vliegtuigen, kruisvluchtwapens en tactische ballistische raketten en het Hawk-systeem tegen op middelbare hoogte vliegende toestellen.

Voorafgaande aan de schietoefening op Kreta verbleef het detachement, dat bestaat uit ongeveer 300 militairen, in Spanje voor deelname aan de NAVO-oefening "Dynamix Mix 2002".
foto: Stinger team op de NAMFI-range in Kreta (Hennie Keeris)

Zoekwoorden:

Deel: ' Luchtmacht beoefent afvuren luchtdoelraketten '
Lees ook