---

Ministerie van Defensie---

Luchtmacht doet mee aan grote Canadese oefening

14-05-2002

F-16's van de Koninklijke Luchtmacht nemen de komende zes weken vanaf de vliegbasis Cold Lake in Canada deel aan de grote oefening "Maple Flag". Het gaat hierbij om een jaarlijkse oefening van de Canadese luchtmacht waaraan dit jaar vliegtuigen meedoen van tien landen, terwijl nog eens vijf landen waarnemers hebben gestuurd. Het is niet voor het eerst dat Nederlandse F-16's meedoen aan "Maple Flag". De oefening behoort samen met de Amerikaanse oefening "Red Flag" en de Nederlandse oefening "Frisian Flag" tot de belangrijkste geïntegreerde oefeningen in de Westerse wereld.

Oefening "Maple Flag" duurt tot 22 juni en kent drie vliegperiodes van steeds twee weken. De Nederlandse luchtmacht doet met zes F-16's mee. De toestellen bevonden zich reeds in Canada voor het reguliere laagvliegprogramma op het vliegveld Goose Bay in Labrador. Het personeel is gedurende de eerste periode vooral afkomstig van de vliegbasis Twenthe, in de tweede periode met name van de vliegbasis Volkel en in de derde en laatste periode voornamelijk van de vliegbasis Leeuwarden. Het gaat steeds om groepen van zo'n zeventig luchtmachtmilitairen.

Doel van "Maple Flag" is de vliegers een realistische training te bieden. De deelnemende vliegtuigen maken gebruik van de geavanceerde instrumentatie-apparatuur op de Cold Lake Air Weapons Range. Op dit oefenterrein zijn tal van doelen zoals tanks, luchtafweersystemen, vliegtuigen, voertuigen en zelfs complete vliegbases nagebouwd als doel voor de deelnemende vliegtuigen. Door middel van elektronische apparatuur wordt gemeten of de betreffende vliegers hun missie met succes hebben uitgevoerd.

Aan "Maple Flag 2002" doen vliegtuigen mee van de luchtmachten van Canada, Denemarken, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Singapore, Nieuw Zeeland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Waarnemers zijn aanwezig uit Oostenrijk, Griekenland, Italië, Slovenië en Turkije. In totaal zijn per periode van twee weken steeds zo'n 1.200 militairen betrokken bij de oefening.

Zoekwoorden:

Deel: ' Luchtmacht doet mee aan grote Canadese oefening '
Lees ook