---

Ministerie van Defensie---

foto: 3 F-16s 322 & 322 squadron air-to-air (Eric Vorstenbosch)

Luchtmacht doet mee aan NAVO-oefening "Clean Hunter"

10-06-2002

Vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht doen mee aan de jaarlijkse NAVO-oefening "Clean Hunter 2002" die vandaag (10 juni) begint en tot vrijdag 21 juni duurt. Bij "Clean Hunter" gaat het om een grote internationale oefening waar vliegtuigen uit 12 NAVO-landen aan meedoen. De oefening vindt plaats in een gebied dat loopt van midden Polen tot het Verenigd Koninkrijk en van Zuid-Duitsland tot midden Noorwegen. De Nederlandse bijdrage bestaat vooral uit F-16's.

De luchtmacht zet gedurende de eerste week F-16's in van met name de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Beide vliegbases leveren dagelijks vier toestellen. Deze werpen ondermeer echte bommen af op een oefenterrein in Polen, maar voeren ook vluchten uit naar oefenterreinen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië. Bij de vluchten naar Polen gaat het om lange-afstandsmissies waarbij de vliegtuigen in de lucht worden bijgetankt door een KDC-10 tankvliegtuig van de vliegbasis Eindhoven.

Daarnaast vertrekken donderdag (13 juni) twaalf F-16's en 500 militairen van de vliegbasis Twenthe naar de Noorse vliegbasis Rygge. De toestellen nemen vanaf deze basis deel aan de oefening. Voor de vliegbasis Twenthe gaat het om meer dan alleen deelname aan "Clean Hunter". De vliegbasis beschikt over een F-16 squadron dat deel uit maakt van de zogenoemde "Reaction Forces" van de NAVO. Dit zijn eenheden die indien nodig zeer snel verplaatst kunnen worden naar een crisisgebied. Met de verplaatsing naar Noorwegen wordt deze "Reaction Forces"-taak beoefend.

Tijdens "Clean Hunter" kunnen de Nederlandse vliegbases Leeuwarden en Volkel worden gebruikt als doel voor luchtaanvallen door aan de oefening deelnemende vliegtuigen. Dit blijft beperkt tot maximaal twee aanvallen per dag door niet meer dan vier vliegtuigen. Deze toestellen mogen niet lager vliegen dan 300 meter. Daarnaast vindt gedurende de eerste week (11-14 juni) een oefening plaats in de Marnewaard voor zogenoemde "Forward Air Controllers" van de Koninklijke Landmacht. Hiervoor mogen vliegtuigen boven en in de directe omgeving van de Marnewaard lager vliegen dan gebruikelijk.

"Clean Hunter" heeft tot doel de onderlinge samenwerking tussen de deelnemende luchtmachten en de NAVO-organisatie bij de planning en uitvoering van missies te oefenen. (foto: Eric Vorstenbosch, KLu)

Deel: ' Luchtmacht doet mee aan NAVO-oefening 'Clean Hunter' '
Lees ook