Ministerie van Defensie

Koninklijke Luchtmacht organiseert internationale luchtverdedigingsoefening

21-08-2001

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB80

Het Italiaanse eiland Sicilië vormt van 3 tot en met 14 september aanstaande het toneel voor de internationale oefening Joint Project Optic Windmill (JPOW). Deze luchtverdedigingsoefening tegen tactische ballistische raketten en kruisvluchtwapens wordt georganiseerd door de Koninklijke Luchtmacht. Aan de oefening wordt deelgenomen door eenheden van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine alsmede door militairen uit Duitsland en de Verenigde Staten. In totaal doen ongeveer 250 Nederlandse en 550 buitenlandse militairen mee aan JPOW-6.

Het is de zesde keer dat deze jaarlijks terugkerende oefening plaatsvindt. Eerdere oefeningen werden gehouden op de thuisbasis van de voornaamste organisator van Nederlandse zijde, de Groep Geleide Wapens. Het is voor het eerst dat de oefening niet in Nederland plaatsvindt, maar op het Amerikaanse marinevliegkamp Sigonella op Sicilië.

De oefening richt zich op het trainen van militairen in de bediening van de verschillende wapensystemen onder operationele omstandigheden. Bovendien worden gezamenlijk tactieken ontwikkeld in het kader van onderlinge (internationale) samenwerking op de zuidflank van Europa. Tenslotte geldt de oefening als gelegenheid om kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van extended air defense (EAD).

Deel: ' Luchtmacht houdt internationale luchtverdedigingsoefening - 1539 '
Lees ook