---

Ministerie van Defensie---

Luchtmacht staakt laagvliegactiviteiten Goose Bay

28-02-2003

De Koninklijke Luchtmacht heeft besloten het laagvliegen met F-16's vanaf de Canadese vliegbasis Goose Bay met ingang van 1 april 2004 te staken. Dit heeft minister Kamp van Defensie vrijdag (28 februari) aan de Tweede Kamer laten weten. De luchtmacht maakt - als alternatief - dit jaar nog gebruik van faciliteiten op de Amerikaanse marinebasis El Centro in Californië en mogelijk van locaties in Florida. Voor oplossingen na 2003 wordt gekeken naar andere locaties in de Verenigde Staten en de vliegbasis Moron in Spanje.

De reden waarom de luchtmacht in de toekomst afziet van het gebruik van Goose Bay heeft te maken met een verandering van de operationele inzet. Daar waar vroeger het laagvliegen een belangrijk middel was om tijdens een conflict met succes F-16-missies uit te kunnen voeren, ligt tegenwoordig de nadruk meer op operaties op middelgrote hoogte. Daardoor heeft de training in Canada aan belang ingeboet. Daarnaast wordt vaker 's nachts gevlogen met behulp van speciale nachtzichtapparatuur (zogenoemde "night vision goggles" en "targeting pods"). In Canada is er voor dit soort vluchten maar weinig gelegenheid gezien de spaarzame hoeveelheid kunstmatig licht en het geringe aantal geschikte doelen voor dit soort oefenmissies. Ook beperken de mogelijkheden zich tot de maanden september en oktober.

De luchtmacht gebruikt de basis Goose Bay sinds 1986. Deze basis in Labrador wordt ieder jaar in de zomer en delen van het voor- en najaar gebruikt voor laagvliegoefeningen van de F-16's. Ook de luchtmachten van Duitsland, Italië en Groot-Brittannië maken gebruik van de Canadese basis.

Gerelateerde pagina's

* Stopzetting laagvliegen vanaf Goose Bay (Canada)

Deel: ' Luchtmacht staakt laagvliegactiviteiten Goose Bay '
Lees ook