Ministerie van Defensie


---

Nieuwsberichten
---

Finse F-18 op vlb. Leeuwarden

Oefening 'Frisian Flag' van start

15-10-2001

Op de vliegbasis Leeuwarden is vandaag luchtmachtoefening 'Frisian Flag' van start gegaan. Het gaat om een jaarlijks terugkerende oefening waarbij de vliegers van verschillende luchtmachten trainen in het uitvoeren van realistische scenario's. Aan 'Frisian Flag', die duurt tot en met 26 oktober, doen vliegtuigen mee uit Nederland, Noorwegen, Finland, Duitsland en Frankrijk. Ook doet een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO mee en wordt geoefend met luchtverdedigingseenheden van de luchtmacht die zijn uitgerust met het Hawk-luchtafweersysteem.

Tijdens recente operaties, zoals bijvoorbeeld boven de Balkan, wordt steevast nauw samengewerkt met luchtmachten van andere landen. Deze beschikken vaak over andere typen gevechtsvliegtuigen. Om de samenwerking te oefenen, worden er wereldwijd enkele grote oefeningen gehouden. Het gaat om toonaangevende oefeningen als 'Red Flag' (Verenigde Staten), 'Maple Flag' (Canada) en 'Frisian Flag' (Nederland).

Tijdens Frisian Flag wordt het grootste deel van de vluchten boven de Noordzee gevlogen. Het oefengebied strekt zich uit tot aan Denemarken. In de eerste oefenweek zijn Hawk-luchtverdedigingseenheden van de Groep Geleide Wapens De Peel gestationeerd in de Marnewaard. Tijdens de oefening mag in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe op een hoogte van 150 meter worden gevlogen. Dit geldt echter niet voor de Waddenzee en de vogelbroedgebieden waar een minimale vlieghoogte van 300 meter moet worden aangehouden. In het weekend van 20 en 21 oktober wordt niet gevlogen.

Daar waar de Nederlandse en Noorse luchtmachten aan de oefening meedoen met F-16 jachtvliegtuigen, doet de Finse luchtmacht mee met een aantal F/A-18 Hornet toestellen, de Franse luchtmacht met vliegtuigen van het type Mirage 2000N en de Duitse met F-4 Phantoms. (foto: Joachim de Ruijter, vliegbasis Leeuwarden)

Deel: ' Luchtmachtoefening 'Frisian Flag' van start in Leeuwarden '
Lees ook