Ingezonden persbericht


Ludiek protest om wreed dolfijnencircus te laten sluiten

Den Haag, 5 maart 2012 - Donderdag 8 maart 2012 van 11.00 uur tot 12.00 uur zullen EDEV - Een DIER Een VRIEND en Dolphinmotion een protest houden voor de poort van de Indonesische ambassade in Den Haag om de Indonesische minister van Bosbouw aan zijn woord te houden en de laatste reizende dolfijnencircussen ter wereld te laten sluiten. In de circussen leven de dieren onder verschrikkelijke omstandigheden, waardoor er regelmatig dolfijnen overlijden die worden vervangen door nieuwe dolfijnen. Enkele tientallen dierenvrienden zullen met spandoek, protestborden en een dansact op ludieke wijze aandacht vragen van ambassadeur Mrs. Retno Marsud.

Jakarta Animal Aid Network (JAAN) heeft twee jaar geleden onderzoek gedaan en bewijs kunnen overleggen aan de autoriteiten dat het Wersut Seguni Indonesia circus illegaal diverse beschermde diersoorten huisvest. Uit dit onderzoek bleek tevens dat de dolfijnen illegaal uit het wild zijn gevangen. Dolfijnen die bij de vangst om het leven komen, worden verkocht als aas voor de haaienjacht. De regering stemde toe de dieren in beslag te nemen voor rehabilitatie en zo mogelijk terug te plaatsen in het wild.

Op 10 maart 2011 zouden de eerste 3 van een twintigtal illegaal gevangen dolfijnen door het Ministerie en de Indonesische organisatie Jakarta Animal Aid Network (JAAN) in beslag genomen en gerehabiliteerd worden. Op de dag van de inbeslagname werd de operatie op het laatste moment gestaakt. Het is duidelijk gebleken dat de circus exploitanten hier invloed op hebben gehad. Tot op heden blijft de faciliteit voor de rehabilitatie van de dolfijnen, die 50.000 Euro gekost heeft en gebouwd is door Jakarta Animal Aid Network, leeg staan.

EDEV is een actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo het lot van dieren onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen.

Dolphinmotion is een actieve organisatie voor de bescherming van walvisachtigen. Dolphinmotion stelt wantoestanden aan de kaak en probeert deze op alle mogelijke legale wijze te bestrijden door het geven van voorlichting aan het publiek, het in gesprek gaan met de politiek en het bedrijfsleven en het voeren van vreedzame acties en campagnes.

De actie wordt ondersteund door Bite Back, Sea First Foundation en The Black Fish


- einde persbericht -

Deel: ' Ludiek protest om wreed dolfijnencircus te laten sluiten '


Lees ook