Ludwig, Remy & Cristina

PERSBERICHT 6 april 2015

Ludwig, Remy & Cristina

Een mediterraan avontuur in de Vrijdag van Vredenburg en het Zondagochtendconcert

Vrijdag 24 april 2015 TivoliVredenburg 20:15 | Zondag 26 april 2015 Concertgebouw 11:00

Ovatie-winnaar LUDWIG is terug in de Vrijdag van Vredenburg èn het ZondagochtendConcert

Het sensationele debuut van LUDWIG mèt en onder leiding van Barbara Hannigan in de ZaterdagMatinee werd vorig jaar gewaardeerd met De Ovatie, de klassieke muziekprijs van de VSCD. Dit seizoen is het collectief van topmusici terug in de prestigieuze omroepserie: in de Vrijdag van Vredenburg en het ZondagochtendConcert speelt het een nieuw programma met harpist Remy van Kesteren en Italiaanse mezzosopraan Cristina Zavalloni.

Mediterraan repertoire met uitzonderlijke samenwerkingen

Folklore en passie vormen het begin- en eindpunt van het programma; Zavalloni, die een achtergrond heeft in jazz, belcanto, compositie en dans geeft een inkijkje in de lokale volksaard met haar interpretatie van Berio’s Folk Songs. Ook harpvirtuoos en grensoverschrijder Van Kesteren onderzoekt de muzikale tradities, wanneer hij solo Caplets Divertissements speelt in Franse en Spaanse stijl.

Hoogtepunt van het programma vormt El Amor Brujo van Manuel de Falla, met Zavalloni in de rol van Candela. LUDWIG speelt de eerste versie uit het begin van de twintiger jaren. In die versie werd het tragische liefdesverhaal uitgevoerd gebruikmakend van dans, tekst en muziek. In de concertante versie, die nu meestal gespeeld wordt, komt die tragiek niet altijd even goed tot z’n recht. Voor de gelegenheid nodigde LUDWIG acteur Florian de Backere uit, die het publiek meevoert in het verhaal.

Wisselend collectief van topmusici en creatieve denkers

LUDWIG is een collectief van gedreven topmusici en creatieve denkers, die nieuwe uitdagingen binnen en buiten de huidige concertpraktijk aan willen gaan. Opgericht in 2013, trad het reeds in een veelheid van gedaanten- van symfonieorkest tot blaaskwintet - aan op opzienbarende locaties. Dankzij de NTR ZaterdagMatinee in het Koninklijk Concertgebouw op 5 april 2014 - met én onder leiding van Barbara Hannigan - werd LUDWIGs eerste seizoen bekroond met ‘De Ovatie’, de klassieke muziekprijs van de VSCD.

LUDWIG presenteert een zo breed mogelijk repertoire aan een zo uitgebreid mogelijk publiekspotentieel. Daarbij staat de interactie tussen publiek en musici centraal.

Remy van Kesteren (1989) wordt beschouwd als een fenomeen, een internationale ster die de mogelijkheden van zijn instrument naar een hoger plan tilde. Hij won nagenoeg alle prijzen die er binnen zijn vakgebied te winnen zijn, initieerde het succesvolle Dutch Harp Festival en was de mannelijke muze van choreograaf Hans van Manen, die speciaal voor hem een ballet schreef. Ook Cristina Zavalloni (1976) werd nieuw werk op het lijf geschreven: Louis Andriessen is al jaren geïntrigeerd door de uitzonderlijke stem van de Italiaanse. Onder meer La Passione uit 2002 werd speciaal voor haar gecomponeerd. Zavalloni is ongrijpbaar in haar talenten: ze zingt vrijwel ieder mogelijk repertoire, componeert en maakte ook furore als danseres.

Deel: ' Ludwig, Remy & Cristina in de Vrijdag van Vredenburg '
Lees ook