29 februari 2000

PERSBERICHT

Luke Atkinson in Teyler

Datum:
4 en 5 maart 2000

Open:
di-za 10-17 uur, zon- & feestdagen 12-17 uur

Toegang:
f10,-; CJP f 5,-; 5-18 jr f 2,50; groepen f 7,50; MJK/Haarlem Pas gratis

Adres:
Spaarne 16, Haarlem, tel 023-531 90 10, fax 023-534 20 04

Email / internet:
teyler@euronet.nl / www.teylersmuseum.nl

Het rondreizend tattoo-fenomeen Luke Atkinson komt dit weekend naar Teylers Museum. Hij neemt het laatste weekend in een lange reeks tatoeageweekenden, die de tentoonstelling De Versierde Mens begeleiden, voor zijn rekening. Atkinson is één van Europa's beste tattoo-artiesten en heeft een zeer brede kennis van de Japanse tatoeage. Op zaterdag 4 en op zondag 5 maart is hij van 13.00 tot 17.00 uur aanwezig in de tentoonstellingszaal om vragen te beantwoorden van geïnteresseerde bezoekers en tatoeages te zetten bij belangstellenden.

Luke Atkinson reisde lange tijd door de wereld 'op zoek naar de waarheid over tatoeages' zoals hij het zelf noemt. De laatste jaren heeft hij echter Stuttgart, Duitsland als thuisbasis waar hij ook tatoeëert Door de kennis die hij heeft opgedaan tijdens zijn vele reizen behoort Atkinson momenteel tot de absolute Europese top van tattoo-artists. In grootheid is hij momenteel vergelijkbaar met zijn goede vriend en collega tattoo-artist Phillipe Leu. Vooral in Japan is Atkinson een graag geziene gast die, meer dan welke andere Westerse tattoo-artist ook, vele Japanse meesters bezocht heeft. Hierdoor heeft hij een grote kennis opgedaan over de Japanse tatoeagekunst. Zijn bezoek aan Teylers Museum biedt de echte tatoeageliefhebber de unieke kans deze Europese meester in levende lijve te ontmoeten en wellicht zelfs een souvenir te laten zetten.

De Versierde Mens, de tentoonstelling die loopt tot 19 maart geeft niet alleen een overzicht van tatoeages bij niet-westerse volken. De tentoonstelling laat ook de ontwikkeling van het fenomeen tatoeage binnen Europa zien. De vele tatoeagegereedschappen (hamers, naalden, sjablonen en inkt), beelden, tekeningen, boeken, foto's, flashes, affiches, geprepareerde stukken huid, tattookits en -machines vertellen gezamenlijk het verhaal van een duizenden jaren oude wijze van versieren voor de 'eeuwigheid'. Een manier van versieren die nog nooit zo populair is geweest als nu. Het sluitstuk van de tentoonstelling is dan ook een determinatietabel waar bezoekers hun eigen tatoeage met betekenis kunnen terugvinden.

Voor meer informatie over de andere tattoo-weekenden, kunt u de website van Teylers Museum raadplegen of contact opnemen met de Afdeling Presentatie, 023-5319010.

Deel: ' Luke Atkinson in Teylers Museum '
Lees ook