Katholieke Universiteit Brabant

zie ook:

promoties

Broodje met........

Broodje met... is het Lagerhuisachtige lunch- en discussieprogramma van het CWL op de woensdagmiddag waarbij een vast panel, publiek en deskundigen discussieren over een actueel onderwerp. Het debat wordt gevoerd in het Stiltecentrum, het ovaal grijze gebouw in het midden van de campus. Gespreksleider is Tim van der Avoird.

Bijlmer-enquete: De ambtenaar de baas?

Broodje met... gaat woensdag 24 februari weer verder. Het discussie-lunchprogramma van 12.45 tot 13.15 uur in het Stiltecentrum heeft als onderwerp de vraag of De ambtenaren de baas zijn geworden in onze democratie' of dat de politiek de ambtenaren de baas kan blijven'.

Pro: Het primaat van de politiek lijkt verleden tijd: Tijdens de Bijlmer-enquete blijken ambtenaren opnieuw cruciale informatie achter te houden voor hun ministers. De bewindslieden blijven echter politiek verantwoordelijk en worden hierop afgerekend. De eigenrichting van de ambtenaren is de bijl aan de wortels van de democratie. Politici worden doelbewust beschadigd door het lekken of achterhouden van informatie. Werd Winnie Sorgdrager door haar klerken onderuit gehaald? Moeten topambtenaren niet vaker rouleren alvorens een onaantastbare machtspositie op te bouwen? Kan het College van Bestuur op de KUB haar ambtenaren vertrouwen?
Contra: Ambtenaren dragen zorg voor de continuiteit van het beleid bij steeds wisselende bewindspersonen. Het lekken van ambtenaren naar de pers is een smeermiddel voor de democratie. Ambtenaren zijn aan hun geweten en de samenleving verplicht fraude en corruptie aan de grote klok te hangen indien deze in de doofpot dreigt te verdwijnen zoals bij de Europese Commissie.

De volgende data voor Broodjes met... zijn de woensdagen 10 en 24 maart, 14 en 28 April en 12 mei. Zelf ideeen voor een onderwerp? Laat het weten aan het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing: cwl@kub.nl, tel. 013-4662043/3217/3183.


19-02-1999 KUB

Deel: ' Lunchdiscussie KUB 'Bijlmer-enquete De ambtenaar de baas? '
Lees ook