Maak kennis met montessori op woensdag 9 maart


Scholen, peutergroepen, bso's en montessori kindcentra zetten deuren open voor ouders en andere belangstellenden

DEN HAAG, 20160306 -- Als ouder/verzorger staat u voor de belangrijke keuze aan welke school, kleutergroep of kinderopvang u uw kind wilt toevertrouwen. Heeft u al eens aan montessori opvoeding & onderwijs gedacht? Maak kennis met montessori op woensdag 9 maart 2016 en bezoek een school, peutergroep, bso of montessorikindcentrum op de Landelijke Montessoridag 2016.

In alle provincies van Nederland zijn er vele scholen, bso's, peutergroepen en montessorikindcentra die hun deuren open zetten voor belangstellenden. Bijvoorbeeld in Deventer, Hoogeveen, Leusden, Alphen, Haaksbergen, Veenendaal, Delft, Tholen, Leiden en veel meer steden in Nederland. Dit jaar doen voor het eerst ook 5 montessorischolen uit België mee.

Montessorionderwijs is meer dan leren lezen en rekenen. Het is onlosmakelijk verbonden met opvoeding en is ingericht om kinderen de wereld te laten verkennen vanuit hun aangeboren nieuwsgierigheid. Dat brengt een aantal montessorikindcentra en montessorischolen op woensdag 9 maart onder de aandacht. 

Kiezen voor montessori

Samen met de Nederlandse Montessori Vereniging (NMV) organiseren zij op woensdag 9 maart de landelijke actiedag ‘Kiezen voor montessori’. Alle belangstellenden zijn welkom: ouders, verzorgers, opa’s en oma’s, buurtbewoners, PABO-studenten en andere geïnteresseerden op een deelnemende montessorischool of montessorikindcentra verspreid over het hele land. 

7 redenen om voor montessori te kiezen

Er zijn redenen genoeg om te kiezen voor montessori. Kinderen willen heel graag leren en montessorileraren begeleiden ze daarbij. De kinderen krijgen de ruimte om zelf de omgeving te ontdekken, samen te spelen en samen te werken. Zij leren kiezen, omgaan met vrijheid en ontwikkelen verantwoordelijk, zelfstandig en sociaal gedrag. 

Montessori-educatie - de term voor de samenhang in opvoeding en onderwijs - begint al bij het hele jonge kind en kent een doorgaande lijn tot en met het voortgezet onderwijs. Ouders, begeleiders en leraren helpen de kinderen om zoveel mogelijk zelfstandig te handelen. Grondlegster Maria Montessori ontwikkelde prachtige materialen die aansluiten bij de ontwikkeling van kinderen: voor peuters en kleuters om te ordenen en  hun woordenschat te vergroten, voor oudere kinderen ontwikkelde zij fraaie rekenmaterialen die rekenen leuk en begrijpelijk maken. Het materiaal biedt inzicht en nodigt uit om zelf ontdekkingen te doen. Montessori en haar navolgers maakten nog veel meer ontwikkelingsmaterialen die aansluiten bij uitgangspunten van het montessorionderwijs: kinderen mogen in een goed voorbereide omgeving keuzes maken. De resultaten van montessorionderwijs zijn uitstekend.

Wereldwijd zijn er 25.000 montessori-organisaties. Nederland kent er, honderd jaar na opening van de eerste montessorischool, ruim 200:
  • 40 montessoripeutergroepen,
  • 160 montessorischolen voor basisonderwijs
  • 17 scholen voor voortgezet montessorionderwijs.
Op www.kiezenvoormontessori.nl staan zeven redenen om te kiezen voor montessori. Bezoek op woensdag 9 maart een montessorischool, peutergroep of kinderopvang in uw buurt of stad om zelf te zien of montessori opvoeding & onderwijs voor uw kind de juiste keuze is.

Daar kunt u ook een link vinden naar alle adressen van montessori-instellingen in Nederland. 


Deel: ' Maak kennis met montessori op woensdag 9 maart '
Lees ook