Ingezonden persbericht


*Persbericht*

Maas-Swalm-Nettepad geopend

Nederlandse wandelaars kunnen al sinds vorige zomer kennismaken met het Maas-Swalm-Nettepad. De Nederlandstalige routegids van het Nivon is hun trouwe reisgenoot. Nu is er dan ook een Duitstalige wandelgids voor het Maas-Swalm-Nettepad verschenen, zodat ook Duitse wandelaars de bijzondere natuur en cultuur van het Grenspark Maas-Swalm-Nette kunnen beleven. Op vrijdag 19 juli presenteert het Nivon de wandelroute en routegids in het bezoekerscentrum De Meinweg.

Het Grenspark Maas-Schwalm-Nette in de Duits-Nederlandse grensregio bij Roermond en Brüggen is rijk aan cultuurwaarden. Het lange afstandswandelpad voert langs burchten, statige hoeven, watermolens, kloosters en bezienswaardige stadjes. Op oude veldwegen krijg je het gevoel alsof je een Romeinse marskramer kunt tegenkomen. Natuurwaarden van (inter)nationale betekenis vindt de wandelaar in de broekbossen langs rivieren, beken en meren. Een warme zomerdag is het uitgelezen moment om de hoge plateaus van De Meinweg en Venloërheide op te gaan. In de zinderende hitte, met de geur van gagel en heide, zijn de heidevelden op hun mooist.

Het Maas-Swalm-Nettepad kwam tot stand in het kader van het Interreg II-programma "Natuurbelevenisgebieden in het internationale Grenspark Maas-Swalm-Nette van euregio rijn-maas-noord". Het project is financieel ondersteund door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en regionale overheden hebben een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de route. Als dank zal de voorzitter van het Nivon mevrouw Achttienribbe het eerste exemplaar van de wandelgids overhandigen aan de voorzitter van het Naturpark Schwalm-Nette, de heer Dr. Gerd. Aansluitend wordt een informatiebord onthuld en de laatste markeringspaal geslagen.

De ruim 200 km lange wandelroute is door leden van het Nivon Natuurvrienden Nederland ontwikkeld en maakt onderdeel uit van het Nederlandse netwerk van Lange Afstand Wandelpaden. De geel-rode merktekens voor dit officiële 'Streekpad' wijzen de weg. Voor het Maas-Swalm-Nettepad is zowel een Duitstalige als een Nederlandstalige editie verschenen en die verkrijgbaar zijn bij de boekhandel. De route wordt daarin stap voor stap beschreven. Informatie over voorzieningen langs de route is hierin terug te vinden. Daarnaast geeft de gids een schat aan informatie over het landschap. Het Grenspark zit klem tussen steden en infrastructuur. Landschappen gaan grootschalig op de schop. Tegelijkertijd is de waarde van natuur nog nooit zo serieus genomen en wint natuur terrein. Juist die tegenstelling maak deze route en gids tot een spannende beleving.

LAW-gids: Maas-Swalm-Nettepad, Streekpad 10, 160 pagina's, ISBN 90-70601-729 (Nederlandse versie), in de boekhandel verkrijgbaar.

Meer informatie: Nivon tel. 020 4350700 www.nivon.nl


---
=

Deel: ' Maas-Swalm-Nettepad geopend '
Lees ook