Ingezonden persbericht


Maastricht danst!

1 t/m 3 oktober

De Nederlandse Dansdagen is hét festival bij uitstek waar in één weekend het rijke aanbod van de Nederlandse dans te ervaren is. Van urban tot klassiek, van gerenommeerde gezelschappen tot jonge choreografen, van khimar tot mannenpak. Festival de Nederlandse Dansdagen laat de stand van zaken in de Nederlandse dans zien. Voor 'Mourning' van het Internationaal Danstheater vond de Irakese choreograaf Muhanad Rasheed inspiratie in rouwrituelen. In khimar geklede vrouwen gaan op zoek naar verbanden tussen het leven in het Westen en Midden-Oosten. Bij 'We solo men' van Ann Van den Broek zien we zes mannen in pak. Of toch niet? Niet alles is wat het lijkt. Verder programmeerde de nieuwe directeur Peggy Olislaegers samen met de festivalredactie o.a. 'Endless songs of silence' van Nanine Linning, 'Wowwowwonders in me' van anoukvandijk dc, 'WALTZ' van Dansgroep Amsterdam en 'TAG' van Don't hit Mama. Naast de voorstellingen zijn er speciale debatten en kunt u genieten van One Minute Dance Films.

De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van vrijdag 1 t/m zondag 3 oktober in Theater aan het Vrijthof en andere locaties in de stad. Kijk voor een overzicht van alle voorstellingen op www.nederlandsedansdagen.nl of www.maastrichtsuitburo.nl


* Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Uitbalie, 043-3505555 of www.theateraanhetvrijthof.nl Openings- voorstelling Mourning genomineerd voor Zwaan

Op vrijdag 1 oktober begint het festival de Nederlandse Dansdagen met de indrukwekkende voorstelling Mourning in AINSI. Deze voorstelling is door de VSCD-jury genomineerd voor een Zwaan in de categorie meest indrukwekkende dansproductie. Op uitnodiging van Maurits van Geel (artistiek leider Internationaal Danstheater) creëerde Muhanad Rasheed Mourning, een bijzondere aanvulling op het repertoire van het Internationaal Danstheater. In Mourning legt Rasheed een verband tussen culturele gebruiken en universele emoties. De dood kent iedereen, verdriet ook. Het gevoel is hetzelfde, de rituelen verschillen. Maar de wanhopige armbewegingen, het terneergeslagen wiegen en de hangende hoofden zijn voor iedereen herkenbaar als uitingen van diep verdriet. Vanuit een eigentijds perspectief onderzoekt Rasheed de Arabische traditie en de waarde van het ritueel. (Foto: Mourning - Maurits van Geelweb)

Wanneer: Vrijdag 1 oktober om 18.30 uur in AINSI.
Muziek van DJ Junkie XL tijdens openingsgala

Voor het eerst tijdens zijn carrière maakt de wereldberoemde DJ Tom Holkenborg (Junkie XL) muziek voor een orkest. Speciaal voor het Gala van de Nederlandse Dans componeerde hij een stuk van 3,5 minuut voor het Limburgs Symfonie Orkest. Choreografen Wies Bloemen, Club Guy and Roni en Ted Brandsen van Het Nationale Ballet, creëren hierop ieder een choreografie. Drie kleine, unieke wereldpremières. Op het Gala worden ook de Zwanen, de Oscars van de Nederlandse Dans, uitgereikt.

Wanneer: Zaterdag 2 oktober om 20.15 uur in Theater aan het Vrijthof. Free running door de Timmerfabriek

De komende twee weken zal er voor de Nederlandse Dansdagen druk gereperteerd worden in de Timmerfabriek van Maastricht. Choreograaf Erik Kaiel (in 2009 winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht) heeft deze bijzondere locatie uitgekozen voor zijn voorstelling Blade Runner. De dansers werken samen met studenten van de Toneelacademie Maastricht in deze op de sciencefictionklassieker Blade Runner geïnspireerde voorstelling. (Foto: Timmerfabriek Maastricht-Erik Kaiel - Peter Lemmens)

Wanneer: Donderdag 30 september is een try-out, waarna op zaterdag 2 oktober om 13.00 uur de voorstelling in première gaat. Ook op zondag 3 oktober is de voorstelling nog te zien. Het Nationale Ballet en Arthur Japin

Choreograaf Krysztof Pastor creëerde een voorstelling over een van de grootste dansers van de twintigste eeuw: Vaslav Nijinski (1889-1950). Schrijver Arthur Japin schreef in het in september verschenen boek Vaslav over deze beroemde danser. Duetten en trio's uit de voorstelling 'Nijinski - Dancer, clown, god' van Het Nationale Ballet worden afgewisseld met tekstfragmenten voorgedragen door Arthur Japin.

Wanneer: Zondag 3 oktober om 13.30 uur in het Derlon Theater. Winnaar mimeprijs te zien op festival

Nicole Beutler won afgelopen week de VSCD-mimeprijs voor haar voorstelling 1: Songs (A solo with missing choir). Tijdens de Nederlandse Dansdagen is haar voorstelling 2: dialogue with lucinda te zien in AINSI. Deze voorstelling was een groot succes op het Cover#2 festival. Beutler gaat met deze voorstelling terug naar de roots van de postmoderne dans en nodigt ons uit te genieten van de hallucinerende werking van deze strikte choreografie. (Foto: 2 Dialogue with lucinda - Anja Beutler)

Wanneer: Zaterdag 2 oktober om 15.00 en 21.00 uur in AINSI. Nederlandse dansdagen gemist?

De NTR is vaste partner van de Nederlandse Dansdagen en doet op zondag 10 oktober om 13.00 op NL2 in NTR Podium uitgebreid verslag van het festival. Vorige week donderdag werd door choreograaf Ed Wubbe de Nederlandse Dansdagen al getipt voor het programma Opium weet wat er speelt. De uitzending is nu te bekijken op internet, klik hier .


Noot voor redacties

Deel: ' Maastricht danst! 1 t/m 3 oktober 2010 '


Lees ook