MAC3PARK steekt miljoenen in Life Sciences Center Lelystad


LELYSTAD, 20070627 -- Mac3Park investeert 4 miljoen euro in een nieuw verzamelgebouw voor de life sciences industrie. Dit MAC3PARK Life Sciences Center op industrieterrein Oostervaart te Lelystad biedt (startende) biotechondernemingen passende huisvesting waardoor de biotech-regio Lelystad een extra impuls krijgt.

Vooraanstaande positie
Nederland neemt op het terrein van de biotech een vooraanstaande positie in. Clustering van activiteiten vindt plaats in zogenaamde bioscience parken, waarvan die van Leiden, Groningen en Amsterdam de grootste zijn. Clusteringen van specialismen zijn ondermeer te vinden in Wageningen, Utrecht en Lelystad. In de internationale wereld van biotech staat Lelystad bekend dankzij het veterinair onderzoek van ID-Lelystad (Instituut voor Dierhouderij en Diergezondheid).

Nog dit jaar zal Cedi Diagnostics zijn intrek nemen in het MAC3PARK Life Sciences Center. Het bedrijf, dat zich op de ontwikkeling van veterinaire diagnostische producten, is een spin-off van ID-Lelystad. Cedi Diagnostics verzelfstandigde in 2001 en werd in 2006 overgenomen door het Zwitserse Prionics AG. Andere bedrijven in het Life Sciences Centre zijn Yenghe Spices en Xenobiosis.

Samenwerking universiteiten
Het Life Sciences Center van MAC3PARK zal vr 1 januari 2008 in totaal zes (startende) ondernemingen huisvesten. Manager Peter Broer van MAC3PARK werkt daarbij samen met universiteiten zoals Wageningen Universiteit & Researchcentrum en de Vrije Universiteit van Amsterdam.
"Ons doel is om ondernemersactiviteiten te ontwikkelen en te realiseren voor ondernemers die voornemens zijn zich te vestigen in MAC3PARK Life Sciences Center", zegt Peter Broer. "Deze activiteiten zijn ondermeer gericht op het scouten en stimuleren van potentile ondernemers en het met maatwerk begeleiden, coachen en ontwikkelen van deze jonge ondernemingen."

In de lift
De komende vijf jaar investeren de overheid, de academische wereld en de industrie tezamen euro 1,5 miljard om de biotech in Nederland weer in de lift te krijgen. Broer: "MAC3PARK Businesscenters in Flevoland levert met huisvesting op maat voor biotechbedrijven een forse bijdrage aan deze ontwikkeling". Hij beklemtoont dat het MAC3PARK Life Sciences Center in Lelystad zal bijdragen aan de groeiende naam van Nederland in de globale biotechindustrie.

Na jaren van vertrek van bedrijven en expertise van Nederland naar het buitenland is er nu immers zicht op dat een omgekeerde trend in beweging gezet kan worden. Dat bleek ook op BIO International Convention 2007, de belangrijkste internationale beurs in de sector, die afgelopen maand in het Amerikaanse Boston werd gehouden. De beurs in Boston trok 22.000 bezoekers en had deelnemers uit 62 landen. Nederland gaf in het Hollandbiodelta paviljoen met 50 bedrijven acte de prsence.

Uniek
Deskundigen menen dat vanwege de stijgende kosten in de gezondheidszorg de overheid eindelijk inziet dat investeren in de sector kan leiden tot goedkopere oplossingen. Tegelijk krijgt de kenniseconomie een impuls en worden er meer economische activiteiten naar Nederland gehaald. De wijze waarop in Nederland de overheid, de academische wereld en het bedrijfsleven samenwerken is uniek in de wereld en wordt in het buitenland als voorbeeld gesteld.

Voor biotech-regio Lelystad zijn dit ontwikkelingen die een gunstig effect hebben op het aantal start-ups en kleine, doch gerenommeerde bedrijven die zich hier in toenemende mate vestigen. De kleinschaligheid van deze bedrijven biedt mogelijkheden voor kruisbestuiving en groei. Broer: "Bovendien zorgen de aanwezigheid van bedrijven als ID-Lelystad maar ook de infrastructuur waaronder het vliegveld en MAC3PARK Life Sciences Center voor extra impulsen die een positief effect hebben op de dynamiek van de biotech-regio Lelystad."

Over MAC3PARK
MAC3PARK Businesscenters, met hoofdkantoor in Lelystad, bestaat sinds 1997 en biedt bedrijven en instellingen een bedrijfsomgeving waarbinnen de dienstverlening en faciliteiten geregeld zijn. Daarmee onderscheid MAC3PARK zich als een zakenpartner die ondernemers de mogelijkheden tot groei biedt.

De businesscenters van MAC3PARK zijn in alle grote gemeenten van Flevoland te vinden: Almere, Lelystad, Emmeloord en Dronten. De businesscenters liggen op goed bereikbare (zicht)locaties en hebben een thematische invulling, zoals: Starters; Life Sciences; Agri-business; Logistiek en Kennis & ICT.

Voor meer informatie: www.mac3park.nl


Deel: ' MAC3PARK steekt miljoenen in Life Sciences Center Lelystad '
Lees ook