Ministerie van Defensie


---


---

foto: Uitreiking herinneringsmedailles Task Force Fox, foto 3 (Ellen Kurvers)

Macedonië-gangers ontvangen medaille

26-03-2003

In sporthal Merwesteijn in Nieuwegein hebben woensdag (26 maart) meer dan 350 militairen van de vier krijgsmachtdelen de Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen voor hun deelname aan NAVO-missie "Task Force Fox" in Macedonië in 2002. De medailles werden uitgereikt door de Plaatsvervangend Chef Defensiestaf, luitenant-generaal Jo Godderij. Hij stelde in zijn toespraak onder meer dat de gezamenlijke inspanning van de Nederlandse militairen bij Task Force Fox hebben geleid tot een succesvolle operatie, waarvoor nationaal en internationaal waardering bestaat.

Godderij zei verder dat het hem deugd deed zoveel kleuren uniformen te zien. "Het benadrukt dat uitzendingen tegenwoordig meer en meer 'joint' operaties zijn." Hiermee bedoelde hij dat bij operaties militairen van meerdere krijgsmachtdelen betrokken zijn. In Macedonië waren alle vier krijgsmachtdelen, dus marine, landmacht, luchtmacht als marechaussee, aanwezig. Hij roemde ook de snelheid waarmee de militairen in het gebied hadden opgewerkt naar de zogenoemde operationele status. "De extractie-oefeningen vormden daarvan zeer in het oog lopende elementen. De Explosieven Opruimings Dienst, de geneeskundige collega's en de leden van de staf waren hier direct bij betrokken." De taak van Task Force Fox was de ondersteuning van de lokale autoriteiten in Macedonië bij de beveiliging van de waarnemers van de Europese Unie Monitoring Mission (EUMM) en de Organisatie voor veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Macedonië. De genoemde extractie-oefeningen, waarbij het er om ging de waarnemeers snel uit een (potentieel) gevaarlijke situatie redden, vormden een belangrijke aspect van het werk van de Task Force Fox.

Aan het eind van zijn toespraak stond Godderij stil bij de rol van het thuisfront. Hij sprak zijn waardering uit voor de partners en andere familieleden van de uitgezonden militairen. Iedere militair ontving ten behoeve van een naaste een verzilverd roosje als blijk van waardering voor de ontvangen steun. Ook kregn de kinderen van de onderscheiden militairen een kindermedaillon als troost voor het gegeven dat ze hun vader of moeder een lange periode hadden moeten missen.

De militairen die aan Task Force Fox deelnamen, waren voor het grootste deel afkomstig van de Koninklijke Landmacht. Het betrof militairen van 43 en 41 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte en Seedorf en van de staf van 1 Divisie 7 december uit Apeldoorn. Daarnaast leverden ook militairen van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee een bijdrage. (foto's: Ellen Kurvers)
foto: Uitreiking herinneringsmedailles Task Force Fox, foto 1 (Ellen Kurvers) foto: Uitreiking herinneringsmedailles Task Force Fox, foto 2 (Ellen Kurvers)

Gerelateerde pagina's

* Macedonië - Task Force Fox

Deel: ' Macedonië-gangers ontvangen medaille '
Lees ook