Magere 7 voor Nederlandse websites


'S-HERTOGENBOSCH, 20061018 -- De internetgebruiker waardeert Nederlandse websites gemiddeld met het rapportcijfer 6,9. Dit blijkt uit Visiscan onderzoek van Multiscope onder ruim 14.000 Nederlandse internetgebruikers. Van de top 1.000 best bezochte websites scoren 31 websites een onvoldoende. Minder dan de helft (444) van de websites scoort een rapportcijfer van 7 of hoger.

De toppers1
Google blijkt met een 8,3 het hoogste rapportcijfer te scoren. Daarnaast bezet het bedrijf ook de tweede positie met Gmail. Ook Wikipedia scoort een rapportcijfer hoger dan een 8. Funda is de hoogst genoteerde website met een Nederlandse eigenaar. De Postbank en Rabobank doen in dit waarderingsonderzoek niets voor elkaar onder en scoren beiden een verdienstelijke 7,7.


Waardering websites
Ziet u geen afbeelding. Klik dan hier.


Waardering naar segment
De waardering voor websites blijkt ook duidelijk te verschillen naar het type website. In onderstaande tabel zijn zowel de kop- als staartgroep weergegeven van de 52 Multiscope Visiscan segmenten:


Waardering segmenten
Ziet u geen afbeelding. Klik dan hier.


Internetgebruikers blijken vooral website segmenten die een specifieke doelgroep aanspreken of relevant zijn in een bepaalde tijdsperiode hoger dan gemiddeld te waarderen. Segmenten die een lage waardering krijgen hebben als overeenkomstigheid dat ze vaak te maken hebben met geld en seks. Daarnaast lijkt de internetgebruiker niet gecharmeerd van segmenten die een agressieve of intensieve marketing voeren. Opvallend is daarbij de onvoldoende die websites op het gebied van kredietverstrekking krijgen.

Methode van onderzoek
De resultaten zijn afkomstig uit het Visiscan naamsbekendheid en waarderingsonderzoek. Alleen respondenten die de betreffende websites in het afgelopen kwartaal bezocht hebben, werd naar hun oordeel gevraagd. Ieder kwartaal nemen meer dan 10.000 leden van het Multiscope panel deel aan het onderzoek. Multiscope ondervraagt deze groep over de 20 best bezochte websites binnen de 52 Multiscope Visiscan segmenten. De meting is representatief voor de Nederlandse internet populatie. Multiscope rapporteert binnen het onderzoek de volgende variabelen: spontane naamsbekendheid, top of mind naamsbekendheid, geholpen naamsbekendheid, breinconcurrenten, voorkeur en waardering (rapportcijfer).

Over Multiscope Visiscan
Multiscope Visiscan is een online benchmark onderzoek voor Nederlandse websites. Het onderzoek brengt de naamsbekendheid, bereik en waardering van de top 1000 websites van Nederland in kaart. Klanten kunnen met de gehanteerde methodiek websites vergelijken volgens een onafhankelijke standaard. Multiscope Visiscan meet het bereik via een landelijk representatief panel en registreert van deze groep doorlopend het surfgedrag. Multiscope Visiscan meet eveneens naamsbekendheid en waardering op kwartaalbasis onder minimaal 10.000 respondenten uit haar online panel.


1 Basis: top 100 best bezochte Nederlandse websites.
2 De som van het gemiddelde rapportcijfer van alle websites in het segment / het aantal websites in een segment.Deel: ' Magere 7 voor Nederlandse websites '
Lees ook