Nieuwsbericht


REGIONAAL

Malversaties met pinautomaten
Alkmaar, dinsdag 11 maart 2003.
Sinds kort wordt de politie geconfronteerd met malversaties aan pinautomaten in Alkmaar en omgeving waardoor gebruikers benadeeld zouden kunnen worden. Onbekenden plaatsen een dun stukje karton of plakband in de gleuf die bestemd is voor de pinpas. Vervolgens houden zij zich op in de omgeving van de automaat. Wanneer een klant zijn pinpas in de automaat stopt loopt deze vast. Vervolgens komen de onbekenden weer in beeld en werpen zich op als reddende engel. Zij adviseren de klant om even bij de bank naar binnen te gaan en het probleem te melden. Zij zullen zolang op de pas letten. Dat deze persoon, als de klant terug komt is verdwenen zal niemand verbazen. Mocht u met een dergelijk voorval worden geconfronteerd vraag dan aan omstanders of zij iemand van de bank willen waarschuwen en blijf zelf bij de pinautomaat staan. Dan weet u zeker dat uw pinpas niet in verkeerde handen valt.
Tot op heden is deze werkwijze in Alkmaar en omgeving gesignaleerd maar de mogelijkheid dat dit ook elders in de regio kan gebeuren is zeker aanwezig. Wees daarom alert!

NOORD-KENNEMERLAND

Nu ook aangifte doen vanuit uw woning

Alkmaar, 11 maart 2003
Dagelijks komen slachtoffers van diefstal of een ander misdrijf naar het politiebureau om aangifte te doen. Het kan daar soms zo druk zijn, dat mensen lang moeten wachten. Daarom biedt de politie van Noord-Kennemerland, naast aangifte doen op het bureau een extra mogelijkheid: aangifte doen via de telefoon. Dit kan op alle dagen van de week met uitzondering van zondag.

Een aangifte is de basis voor ieder politie-onderzoek. Heeft de politie bijvoorbeeld iemand aangehouden op verdenking van diefstal, maar is er geen aangifte van vermissing, dan kan de politie niets ondernemen. Dat kan in sommige gevallen betekenen dat aangehouden verdachten weer in vrijheid moet worden gesteld. Om het doen van aangifte te stimuleren heeft de politie in Noord-Kennemerland de mogelijkheid gecreëerd om telefonisch aangifte te doen.Via het algemene nummer 0900-8844 kan men contact opnemen met de politie. De aard van het misdrijf is bepalend of er al dan niet aangifte via de telefoon gedaan kan worden. In overleg wordt bekeken welke mogelijkheid van aangifte doen past. Misschien is een telefonische aangifte niet de juiste methode en wordt gekozen voor bijvoorbeeld een aangifte op afspraak. Valt de keuze op een telefonische aangifte dan wordt met de melder afgesproken dat hij of zij zo snel mogelijk wordt terug gebeld. Nadat de aangifte is opgenomen wordt deze per post toegestuurd naar de aangever.

Niet elk strafbaar feit komt in aanmerking voor een telefonisch aangifte. Het gaat het gaat over de veel voorkomende misdrijven zoals diefstal van een fiets, diefstal van en uit auto's, zakkenrollerij en eenvoudige vernielingen waarbij er geen aanwijzingen zijn van een dader.
Ondanks dat niet alle daders van strafbare feiten kunnen worden opgepakt, hecht de politie veel waarde aan uw aangifte. Naast het starten van een onderzoek kunnen aan de hand van aangiftes bijvoorbeeld trends of vormen van overlast zichtbaar worden. De politie-inzet kan hierop worden aangepast, waardoor politiemensen daar zijn, waar zij het hardst nodig zijn. Doe dus aangifte: altijd!

Brandende kaars oorzaak van woningbrand
Heerhugowaard, maandag 10 maart 2003.
Maandagavond ontstond brand in een slaapkamer van een woning aan de Renhagedis. Een van de bewoonsters had een kaars in de vensterbank van de slaapkamer neergezet en was kort daarop naar beneden gegaan. Even later ontdekte zij de brand in haar slaapkamer. Door de brandende kaars hadden de gordijnen vlam geval. Door snel optreden bleef de brand beperkt tot de slaapkamer. De bewoonster bekwam een brandwond aan haar arm en heeft zich daaraan medisch laten behandelen.

Twee mannen aangehouden na vechtpartij
Alkmaar dinsdag 11 maart 2003.
In de nacht van maandag op dinsdag werden twee mannen van 26 en 27 jaar en afkomstig uit Utrecht, aangehouden. Kort daarvoor waren de twee, samen met een tot nu toe onbekende derde persoon, betrokken bij een vechtpartij op de Achterdam waarbij de verdachten een op de grond liggende man diverse keren in het gezicht schopten. Eén van de mannen kon op de Achterdam worden aangehouden. Bij deze aanhouding werd, in verband met het heftige verzet van de verdachte, gebruik gemaakt van peperspray. De twee andere verdachten vluchtten weg. Eén van hen kon na een korte achtervolging worden aangehouden op de Marktstraat. De derde verdachte wist te ontkomen. Het slachtoffer, waarvan geen identiteit bekend is, had verschillende verwondingen aan het hoofd maar wilde geen aangifte doen. Hij is met onbekende bestemming vertrokken. De aangehouden mannen zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verder onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed van alcohol
Alkmaar, dinsdag 11 maart 2003.
In de nacht van maandag op dinsdag werd een 42-jarige man uit Oudkarspel aangehouden op de Torenburg. De man reed daar als bestuurder van een personenauto terwijl bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 530 ug/l. Dat is nagenoeg 2,5 maal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l

NOORDKOP

Schuur afgebrand
Westerland, maandag 10 maart 2003.
Maandagavond ontdekte de bewoner van een woning aan de Dentele dat er brand was uitgebroken in de schuur achter zijn woning. De ter plaatse gekomen brandweer heeft het vuur geblust maar kon niet voorkomen dat de schuur volledig werd vernield. Op dit moment is niet bekend waardoor de brand is ontstaan. Door de technische recherche zal een nader onderzoek worden ingesteld.

Snelheidscontroles
Warmenhuizen, maandag 10 maart 2003.
Maandagmiddag tussen 13.00 en 14.30 uur werden een snelheidscontrole gehouden op de Stationsweg waarbij het volgende werd geconstateerd. Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u
Aantal passanten: onbekend
Aantal overtredingen: 4
Hoogst gemeten snelheid: 71 km/u.
Naast de snelheidovertredingen werden twee bestuurders bekeurd omdat zij geen auto gordel droegen.

Schagen, maandag 10 maart 2003.
In Schagen, op de Scholeksterlaan werden eenzelfde controle gehouden waarbij het volgende werd geconstateerd.
Maximumsnelheid ter plaatse: 50 km/u
Aantal passanten: onbekend
Aantal overtredingen: 5
Hoogst gemeten snelheid: 70 km/u.

Auto door brand verwoest
Callantsoog, dinsdag 11 maart 2003.
In de nacht van maandag op dinsdag werd door omwonenden brand ontdekt in een auto die geparkeerd stond op de oprit van een woning aan de Duinroosweg. De auto brandde volledig uit. Door de brandweer, die het vuur bluste, werden sporen ontdekt die wijzen in de richting van brandstichting. In verband met een lekkende LPG-tank is het wrak overgebracht naar een bergingsbedrijf.

Man aangehouden na bedreigingen
Den Helder, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdagmorgen kort na 04.00 uur werd een 32-jarige man uit Den Helder aangehouden op de Spoorstraat. Eerder die nacht had hij een medewerker van de Spoorwegen bedreigd met een hamer. Het slachtoffer had de verdachte aangetroffen in een trein en toen hij de man sommeerde de trein te verlaten had deze hem bedreigd. De dader was hierna verdwenen maar kwam kort daarop weer richting station. Hierop is hij aangehouden en voor verder onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Jongen van geld en goederen beroofd
Den Helder, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdagmorgen tussen 06.45 en 07.15 uur is een 20-jarige jongen uit Den Helder van zijn geld beroofd. Dit gebeurde op de Sumatrastraat. Het slachtoffer werd daar aangesproken door een onbekende man. Deze eiste geld en bedreigde het slachtoffer daarbij met een mes. Vervolgens kwam er een twee man aanlopen. Kennelijk hoorden die twee bij elkaar. Omdat het slachtoffer bang was dat de verdachte hem zou verwonden, gaf hij zijn portemonnee. Vervolgens moest het slachtoffer zijn diskman af geven. Eén van de verdachten trok de rugtas van de rug van het slachtoffer. Hierop werd de jongen met het mes in zijn been gestoken waarna hij aan zijn belagers wist te ontkomen. De dader met het mes is een man van tussen de 30 en 40 jaar en heeft een bruine huidskleur. De man droeg een zwarte leren jas tot op de heupen en een blauwe spijkerbroek en witte sportschoenen. Van de andere verdachte is bekend dat hij eveneens een donkere huidskleur had. Deze man droeg een zwarte spijkerbroek met een overwegend zwarte jas met hier en daar witte accenten.
Eventuele getuigen van deze overval of mensen die mogelijk iets kunnen zeggen over de identiteit van de daders worden verzocht contact op te nemen met de politie in Den Helder, telefoon 0900-8844.

WESTFRIESLAND

Brandstichting
Enkhuizen, maandag 11 maart 2003.
Tussen zaterdag 15.00 uur en maandag 16.00 uur werd er brand gesticht in een loods aan de Harkesteiger te Enkhuizen. Toen de eigenaar op maandagmiddag bij zijn opslag kwam, zag hij dat de toegangsdeur open was getrapt. In het pand stond een aanhangwagen welke geheel verbrand was. In de aanhanger bleken ook verbrandde resten te liggen. Het pand zelf heeft geen brandschade opgelopen.

Motoroverlast
Obdam, maandag 10 maart 2003.
Op maandagavond omstreeks 21.20 uur werd er geklaagd over een rondscheurende motorfiets op de Dorpsstraat in Obdam. Toen de politie ter plaatse kwam, zagen zij de motorfiets rijden. Op het moment dat de motorrijder de politie in de gaten kreeg, ging hij er vandoor. Hierbij negeerde hij een rood verkeerslicht en maakte hij diverse verkeersovertredingen. Aanvankelijk wilde de politie niet het risico nemen om binnen de bebouwing een achtervolging in te zetten, maar de motorrijder bleek eenvoudig te volgen te zijn. Bij de Handelskade was men de motorrijder toch kwijt. Na een zoektocht werd de motorfiets aangetroffen bij een schuurtje aan de Veilinghof. De berijder was gevlogen. De politie heeft de motor in beslag genomen. Het wachten is nu op de eigenaar, die zich wel zal melden.

Hennepplantage ontmanteld
Hoorn, dinsdag 11 maart 2003.
Op dinsdagmiddag heeft de politie een inval gedaan in een woning aan de Marskramer te Hoorn (Risdam). In de woning trof men op zolder een kleine, maar professioneel ingerichte hennepplantage aan. In de plantage stonden 97 planten en de benodigde apparatuur. De politie nam de planten en apparatuur in beslag. Onderzoek wees uit dat de plantage op reguliere wijze gebruik maakte van de stroomvoorziening. Er werd dus geen stroom "gestolen". De bewoonster van het pand was niet aanwezig. Zij wordt voor het afleggen van een verklaring uitgenodigd. De politie deed de inval naar aanleiding van klachten over stankoverlast vanuit de buurt. Dit is een van de manieren waarop de politie aan informatie over hennepplantages komt. Ook nu liggen er bij de politie in Hoorn nog enkele klachten waarbij het vermoedelijk om hennepplantages gaat. In de komende tijd zullen in nog meer woningen en/of bedrijfspanden onderzoeken worden ingesteld.

Deel: ' Malversaties met pinautomaten in Alkmaar '
Lees ook