Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 2-09-2001 Politieberichten district Maastricht (H.P. 16.30 uur) Zondag 2 september 2001

Maastricht, man gewond bij steekpartij:
Een 18 jarige man woonachtig te Gasselte is zondagmorgen 2 september 2001 op het Bat te Maastricht neergestoken. Drie landgenoten van hem afkomstig uit Georgië werden door de politie aangehouden maar zijn in de loop van de middag in vrijheid gesteld.
Na een alarmmelding via 112 spoedden de politie en een ambulance zich zondagmorgen omstreeks 01.15 uur naar het Bat te Maastricht waar getuigen een man op de grond hadden aangetroffen die gewond was in zijn borst door een messteek. Verplegend personeel van de ambulance bood het slachtoffer eerste hulp en vervoerde hem daarna naar de afdeling spoedeisende hulp van het academisch ziekenhuis te Maastricht. Daar werd het slachtoffer meteen geopereerd Bij het door de politie ingestelde onderzoek bleek dat drie landgenoten die meteen na het aantreffen van de gewonde man ter plaatse werden aangetroffen geen plausibele verklaring konden geven over hetgeen was voorgevallen. Het horen van getuigen gaf redenen het verhaal van de drie landgenoten niet te geloven, ten minste in twijfel te trekken, waarop het drietal door de politie werd aangehouden. Zij werden voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De plaats waar het slachtoffer werd aangetroffen werd ruim afgezet en er werd een onderzoek ingesteld naar een mogelijk steekwapen. Dit werd aangetroffen vlakbij de plaats waar het slachtoffer werd gevonden. Het bleek een scheermes te zijn.
De drie aangehouden mannen hebbende leeftijd van 17 (2x) en 18 jaar allen woonachtig te Heerlen. Zij zijn afkomstig uit Georgië. In de loop van de middag is het drietal in vrijheid gesteld. Door vergelijking van de afgelegde verklaringen naast de door het slachtoffer afgelegde verklaring kon het drietal niet meer worden aangemerkt als verdachten waarop zij onmiddellijk in vrijheid zijn gesteld. Het slachtoffer kan als er zich geen complicaties voordoen morgen het ziekenhuis weer verlaten. Het slachtoffer houdt een man met een donker uiterlijk verantwoordelijk voor de steekpartij, maar kan geen goede beschrijving van hem geven.

Valkenburg, twee portiers aangehouden na vechtpartij: Zondagmorgen 2 september heeft kort na middernacht een vechtpartij plaatsgevonden in de Grotestraat in Valkenburg. Twee portiers van een café zijn door de politie aangehouden na het toepassen van buitensporig geweld.
Kort na middernacht wilde twee mannen opnieuw een bezoek brengen aan een café in de Grotestraat te Valkenburg, welk café zij kort daarvoor even hadden verlaten. De portiers van het betreffende café weigerden nu om een of beide mannen toe te laten nadat deze eerder het café bezochten en daarna naar buiten gingen zonder de portier fooi te geven. Een andere man uit de groep ging verhaal halen bij de portiers, waarbij de vlam in de pan sloeg. Beide portiers gebruikten daarna, getuigen bevestigden dit, buitensporig geweld. De man die verhaal kwam halen werd tegen de grond geslagen en ook nog op de grond liggend werd hij door beiden getrapt. Hij liep onder andere een fikse bloedende hoofwond op. Te hulp geschoten groepsleden waaronder een14 jarig meisje kregen het ook zwaar te voorduren. Een van de meisjes werd de tanden door de lip geslagen terwijl er ook knienetsel.werd opgelopen. Ook een van de portiers liep klappen op. Hij liep een gekneusde oogkas op. Dit gebeurde nadat de groepleden zagen dat de portiers er op los sloegen en zij de man bij de portiers wilden weghalen. De ter plaatse gekomen politie heeft een aantal getuigen gehoord waarna beide portiers zijn aangehouden. Zij werden ingesloten aan het politiebureau te Maastricht voor het instellen van een verder onderzoek naar de juiste toedracht van het voorval. De aangehouden portiers zijn een 26 jarige man uit Ohé en Laak en een 24 jarige man uit Roermond. De benadeelden afkomstig uit Valkenburg en Spijkenisse hebben tegen de portiers aangifte gedaan wegens het plegen van de mishandeling.

Maastricht, nachtelijke zwemmer verdronken:
Een 47 jarige man woonachtig in het Duitse Aken is de voorbije nacht in de Maas verdronken. Hij is in de Maas ter hoogte van de Kobesweg gaan zwemmen en vermoedelijk daarbij verdronken. Politie en brandweer deden na een melding van zijn vermissing diverse pogingen om hem op te sporen waarbij onder andere gebruik werd gemaakt van een helikoper. Bij een van de duikpogingen van de brandweer werd het levenloze lichaam onder water aangetroffen. De vriend van het slachtoffer is vanmiddag door de politie aangehouden.
Zaterdag was de inwoner van Aken naar Maastricht gekomen om samen met een vriend in de Maas te gaan vissen, hetgeen zij wel vaker deden. Langs de Maas werd een visplaats ingericht en de lijnen werden te water gegooid. Tijdens het vissen werd door de vissers een stevige borrel gedronken. Midden in de nacht rond 03.00 uur miste de vriend zijn kompaan. Nadat de man niet terugkeerde ging de vriend op zoek maar trof zijn vriend nergens aan. Langs het water werd echter zijn kleding aangetroffen en zijn vriend ging er van uit dat hij was gaan zwemmen. De zondagmorgen gewaarschuwde politie startte meteen een zoekactie langs en op het water maar trof de man ook niet aan. Een helikopter van het Korps Landelijke Politiediensten zocht zondagmorgen de Maas stroomafwaarts af maar trof de man ook niet aan. Een politiehond op een boot gaf aan een menselijke geur te ruiken waarna duikers van vrijwillige brandweer van Eijsden en de brandweer in Maastricht in het water van de Maas zochten om de man op te sporen. In het begin te vergeefs. Echter bij een van de duiken werd het lichaam van de man uit Aken levenloos onder water aangetroffen. Uit een door een politiearts verrichtte schouw op het lichaam van het slachtoffer zijn geen sporen van een misdrijf aangetroffen. Hij is door verdrinking om het leven gekomen.
De 47 jarige visvriend, eveneens woonachtig te Aken, heeft in zijn verklaringen aan de politie dermate onduidelijkheden en tegenstrijdigheden verteld dat na overleg met de Officier van Justitie hij vanmiddag aangehouden werd. De politie stelt een verder onderzoek in.

Zoekwoorden:

Deel: ' Man gewond bij steekpartij in Maastricht '
Lees ook