Lexicon Zorg & Management: Managementjargon in woordenboek verklaard

KNMG-bericht van 17 december 1999

Op dinsdag 14 december nam de heer R.G.P. Hagenouw, voorzitter van de KNMG, uit handen van auteur L.J. Schmit Jongbloed, het eerste exemplaar van het 'Lexicon Zorg & Management' in ontvangst.

In het 'Lexicon Zorg & Management' worden meer dan 200 'moeilijke woorden' uit het (gezondheidszorg)management uitgelegd voor geïnteresseerde zorgverleners, zoals artsen, verpleegkundigen en paramedici. Maar ook voor andere geïnteresseerden die zich willen vastbijten in het managementjargon is het een handig naslagwerk.

Tijdens een korte presentatie ging Schmit Jonbloed in op de inhoud van het nuttige naslagwerkje, dat qua formaat uitstekend in de zak van een jas of broekzak past. Volgens de auteur is het boekje ontstaan als grap toen een bevriende medisch specialist vroeg om een woordenboek met termen uit de gezondheidszorg te maken. Twee uur turven tijdens een volksgezondheidsdebat in de Tweede Kamer leverde ruim honderd meer of minder ingewikkelde termen op. Via collega's, beleidsnota's, wetboeken kwamen er nog eens honderd woorden extra bij.

Hoewel begrippen als aanleunwoning en aanvullend pakket inmiddels ingeburgerd raken, laat het boek duidelijk zien dat de creativiteit van politici, beleidsmakers en medici geen grenzen kent. Wat te denken van besparingsverlies, een overheidsterm die aangeeft dat een niet gerealiseerde, maar reed ingeboekte, besparing als 'verlies' wordt beschouwd. Of wat te denken van het Bohica-effect. Letterlijk betekent dit Bend over, Here It Comes Again', een term die gebruikt word door medewerkers die al langere tijd in dezelfde organisatie werkzaam zijn, zodra een nieuwe leidinggevende veranderingen aankondigt. Zo staat het 'Zorg & Management lexicon vol met aardige wetenwaardigheden die iedereen die zich in de zorg met beleid bezighoudt, of de ontwikkelingen nauwltettend wil volgen, leidt door het woud van de soms wonderlijke terminologie.

Ook KNMG-voorzitter Hagenouw toonde zich verheugd over het lexicon. Hij plaatste de opmerking dat het niet alleen een onmisbaar naslagwerk kan zijn, maar dat het lexicon regelmatig moet worden aangepast, omdat termen en afkortingen nu eenmaal komen en gaan. Hij had in ieder geval voor een volgende editie een nieuw begrip, namelijk de verkeerde bed-problematiek. Patiënten die eigenlijk in een verpleegtehuis horen, maar door de wachtlijsten voor deze instellingen, een ziekenhuisbed bezet houden.

Zorg & Management is een uitgave van Bohn Stafleu Van Loghum. ISBN 90 31331392

Deel: ' Managementjargon in woordenboek verklaard '
Lees ook