Marathon Rotterdam kick-off van inzamelingsactie voor OCT voor oogbank


Alle geledingen NIIOS in actie om hoornvliesselectie naar hoger plan te brengen

ROTTERDAM, 20160412 -- Gedoneerde hoornvliezen zijn een kostbaar en schaars goed. Hoe beter de kwaliteit in beeld gebracht wordt, hoe preciezer ze benut kunnen worden. Dat is de reden dat Amnitrans EyeBank uit Rotterdam (onderdeel van de onafhankelijke kennisorganisatie NIIOS) graag een OCT-apparaat zou aanschaffen. Medewerkers van het NIIOS willen de aanschafprijs via diverse fundraising acties bij elkaar brengen.

Marathon Rotterdam kick-off van inzamelingsactie voor OCT voor oogbankInnovatief en veilig werken

Het NIIOS staat voor Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery en innoveert in oogheelkundige chirurgie. Het NIIOS werkt nauw samen met Amnitrans EyeBank Rotterdam, een weefselbank die donorhoornvliezen bewerkt om ze geschikt te maken voor hoornvliestransplantaties. Om nog efficiënter met de beschikbare donorhoornvliezen om te gaan is een OCT nodig. OCT staat voor Optical Coherence Tomography. Het apparaat maakt met een optische lichtbundel hoogwaardige beelden van de dwarsdoorsnede van het hoornvlies. Een OCT brengt de kleinste beschadigingen en oneffenheden van een donorhoornvlies in beeld, bijvoorbeeld door een laserbehandeling. Zo kunnen wij het donorhoornvlies zorgvuldig onderzoeken, gaat er niet onnodig donorhoornvlies verloren en kunnen we het hoornvlies nauwkeurig en op maat bewerken voor de patiënt.

Marathon Rotterdam kick-off fundraisingcampagne

Een OCT voor onze oogbank kost rond de 30.000 euro. Voor een non-profitinstelling als een oogbank is geen budget voor innovatie beschikbaar. Steun van buitenaf voor de aanschaf is daarom zeer gewenst. Vandaar dat NIIOS besloten heeft een fundraisingcampagne op te zetten. De Marathon van Rotterdam was de kick-off. Vier medewerkers, onder wie de oprichter van het NIIOS, oogarts Gerrit Melles, liepen zondag met succes elk een kwart van de Rotterdam Marathon onder toejuiching van patiënten, hun familieleden en vrienden en andere geïnteresseerden.

De komende periode wordt bij diverse gelegenheden aandacht gevraagd voor het belang van een OCT in onze oogbank. Twee dagen na de Marathon Rotterdam is zo’n € 1000,- bijeen gebracht. Bijdragen zijn nog steeds van harte welkom via de website van Melles Research Fonds (www.mellesresearchfonds.nl).


Deel: ' Marathon Rotterdam kick-off van inzamelingsactie voor OCT voor oogbank '
Lees ook