---

Ministerie van Defensie---

Marine rondt demontage torpedo's Seehund af

14-05-2002

De Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine heeft vandaag (14 mei) de demontage van de beide torpedo's uit de Seehund-onderzeeboot in Egmond afgerond. De Seehund ligt ongeveer zestig meter van het strand van de badplaats in zee. De torpedo's moesten onschadelijk worden gemaakt omdat ze instabiel waren en de gemeente Egmond ieder risico op een ontploffing wilde uitsluiten. Met het oog hierop was sinds midden maart uit voorzorg al een stuk van het strand afgezet.

De uiteindelijke demontage van de twee torpedo's van de Seehund vond gisteren plaats. De werkzaamheden liepen enigszins uit omdat de beide ontstekers door de slechte staat waarin ze verkeerden, afbraken. Hierdoor moest een andere, meer tijdrovende wijze van demontage worden gevolgd. Daarnaast werd in de werkkuip rond de onderzeeboot nog een Duitse Teller-antitankmijn ontdekt. Deze werd ter plekke onschadelijk gemaakt omdat vervoer te gevaarlijk was. De beide torpedo's werden gisteravond op zee tot ontploffing gebracht.

Van dit type onderzeeboot werden in de Tweede Wereldoorlog zo'n 285 exemplaren gebouwd. Hiervan werden er naar schatting ongeveer 70 daadwerkelijk ingezet vanuit de haven van IJmuiden. De lengte van de mini-onderzeeboot was 11,87 meter, breedte 1,68 meter, diepgang 1,74 meter. De boten hadden een waterverplaatsing van 14,9 ton en waren bewapend met twee torpedo's met een explosieve lading van 300 kilo Hexoniet. De bemanning bestond uit twee personen.

Zoekwoorden:

Deel: ' Marine rondt demontage torpedo's Seehund af '
Lees ook