marinedagen starten voor veteranen

met een speciale eerste dag voor de veteranen hebben de marinedagen een goede generale repetitie beleefd. tussen de 12.000 en 15.000 veteranen, begeleiders en oud-marinepersoneelsleden bekeken de binnenliggende schepen, eenheden van het korps mariniers en de spectaculaire demonstraties. iedere editie van de marinedagen begint traditioneel met een dag voor oud-militairen en begeleiders.

in zijn welkomstwoord aan de veteranen benadrukte de commandant zeestrijdkrachten luitenant-generaal rob zuiderwijk dat we vooral niet mogen vergeten dat vrede en veiligheid geen vanzelfsprekendheid zijn, maar zijn bevochten door onze jonge en oude veteranen. ook het thuisfront werd uitvoerig bedankt voor het brengen van de nodige offers en hun cruciale steun aan de militairen.

bijzonder moment tijdens deze dag was de binnenkomst van het marinefregat hr.ms. van amstel na een reis van zes maanden. de van amstel heeft als stationsschip in het caraïbisch gebied gevaren in het kader van drugsbestrijding.

het grote publiek kan terecht op 10, 11 en 12 juli op het marineterrein 'de nieuwe haven' in den helder. de marinedagen vormen het grootste jaarlijks terugkerende spektakel in de noordkop van noord-holland. in mei van dit jaar leidde dit tot winst van de nationale evenementenprijs (www.evenementenprijzen.nl).

bezoekers kunnen komend weekeinde zelf ervaren hoe de koninklijke marine wereldwijd op en vanuit zee de nationale en internationale veiligheid bevordert. dit varieert van het uitzenden van marinepersoneel en mariniers naar afghanistan en tsjaad tot de inzet van schepen in het caraïbisch gebied en tegen piraterij. ook wordt de marine bijna dagelijks ingezet in, en dichtbij nederland, zoals bij het onschadelijk maken van explosieven op de noordzee.

meer informatie en een uitgebreid programma kunt u vinden op www.defensie.nl/marine/marinedagen

noot aan redacties (niet voor publicatie)
vertegenwoordigers van de media die bij de marinedagen willen kijken zijn van harte welkom. neem hiervoor contact op met het commando zeestrijdkrachten, afdeling communicatie, luitenant-ter-zee (ltz) astrid talma-van dam (0622 06 76 29), ltz pauline handgraaf (06 12 97 30 87) of ltz suzanne damstra (06 12 36 19 11)

categorieën: internationaal, openbare orde en veiligheid, overig

bron: ministerie van defensie

Deel: ' Marinedagen starten voor veteranen '
Lees ook