Belgische Krijgsmacht

Bezoeker

Persmededeling 50 van 15 mei 2002

Marineduikers onderzoeken wrak Brits oorlogsschip

Duikers-ontmijners van de Marine beeindigden vanmorgen donderdag 16 mei een driedaags onderzoek van het wrak van HMS Wakeful. Deze Britse destroyer werd op 29 mei 1940 voor Nieuwpoort getorpedeerd door een Duitse snelboot.
Naar schatting 1000 Britse soldaten en matrozen verloren hierbij het leven en hun lichamen rusten nog steeds in het wrak. De Wakeful wordt daardoor beschouwd als een officieel oorlogsgraf.

In het kader van de verdieping van de vaarroutes naar de Antwerpse haven moet het oorlogsgraf, dat net ten westen van de Akkaertbank ligt, met de nodige omzichtigheid verplaatst worden.

Vooraleer deze verplaatsingsoperatie te kunnen aanvangen onderzochten marineduikers, vanop de mijnenjager Crocus, in de onmiddellijke omgeving van het wrak naar de aanwezigheid van zware munitie zoals torpedo's en dieptebommen.
Deze munitie is een gevaar bij de onderwaterwerkzaamheden die onvermijdelijk zijn bij de verplaatsing van het wrak. De duikers slaagden erin de lanceerinrichtingen van de Wakeful te lokaliseren maar vonden geen zware munitie. Er werd wel ongewapende lichtere artilleriemunitie aangetroffen.

Voor meer informatie : contacteer
SID
Kwartier Koningin Elisabeth
Tel : 02/701.39.50 - Fax : 02/701.48.62 - email : press@js.mil.be

Vorige persberichten

Deel: ' Marineduikers onderzoeken wrak Brits oorlogsschip '
Lees ook