---

Ministerie van Defensie---

Marineschepen terug in nat Nederland

05-07-2002

Een flinke file voor Den Helder kondigde vanmorgen (5 juli) de terugkeer aan in de regen van drie marineschepen die maanden in min of meer tropische wateren hebben gepatrouilleerd. De drie schepen arriveerden met tussenruimte van ongeveer een uur in de haven. Als laatste werd, voor de vele wachtenden in de regen tergend langzaam, door de sleepboot Hunze het fregat Hr. Ms. Abraham van der Hulst naar de kade getrokken. De Helderse boerenblaaskapel De Bloaspoepers trachtte nog met muziek gezelligheid te brengen maar het kon zowel voor de marinemensen aan boord, als voor de vele familie en vrienden op de wal, niet snel genoeg gaan. Naast de kapel stond overigens de wagen van de douane met mobiele röntgenapparatuur de opvarenden op te wachten.

Hr. Ms. Abraham van der Hulst vertrok op 14 januari uit Den Helder en is in het Caribisch gebied actief geweest in het kader van drugsbestrijding, ter vervanging van Amerikaanse schepen die in het kader van de operatie Enduring Freedom waren teruggetrokken. Tijdens de inzet van de Abraham van der Hulst werd in totaal ruim 2330 kilo cocaïne en 4600 kilo marihuana in beslag genomen. Even voor de Hr. Ms. Abraham van der Hulst was Hr. Ms. Van Amstel afgemeerd aan de andere zijde van de kade. Daar waren intussen al veel familieleden en vrienden met spandoeken en bloemen aan boord gegaan om de opvarenden te begroeten na zes maanden van afwezigheid. De Van Amstel heeft in het kader van de operatie Enduring Freedom gepatrouilleerd in de wateren rond het Arabisch Schiereiland. Er werden inlichtingen verzameld, andere geallieerde schepen beveiligd en een aantal boardings uitgevoerd op verdachte schepen.

Een goed uur voor de beide andere schepen liep als eerste het bevoorradingsschip Hr. Ms. Amsterdam de marinehaven binnen. Ook daar keken vele wachtenden met bloemen en spandoeken uit naar de aankomst. Hr. Ms. Amsterdam heeft in het kader van de operatie Active Endeavour, ter ondersteuning van Enduring Freedom, drie maanden lang in de Middellandse Zee de aan de operatie deelnemende schepen die op weg waren naar het Arabisch Schiereiland, bevoorraad.

De drie teruggekeerde schepen zijn, naast vele andere schepen, te zien op de Nationale Vlootdagen die van 12 tot en met 14 juli in Den Helder worden gehouden. Kijk ook op: www.nationalevlootdagen.nl.

Deel: ' Marineschepen terug in nat Nederland '
Lees ook