Zandvoort, 7 augustus 1999

MARLBORO MASTERS WORDT INHAALRACE VOOR CHRISTIJAN ALBERS

Regen weerhield het publiek er niet van massaal naar het Circuit Park Zandvoort te komen om getuige te zijn van de tweede Formule 3-kwalificatie voor de Marlboro Masters, de eerste spectaculaire demonstraties door Jan Lammers in zijn Le Mans sportscar en Luca Badoer met de Formule 1 Ferrari, en de Formule 3-kwalificatierace om de laatste vijf plaatsen in de startopstelling. Met uitzondering van Van Amersfoort Racing, het team dat gisteren de eerste startrij voor zich opeiste, waren de Formule 3-rijders niet blij met de regen. "Nu kreeg ik de kans niet om een betere startpositie te verwerven," zei het Marlboro-talent Christijan Albers ietwat teleurgesteld. Hem wacht een inhaalrace vanaf de derde startrij.

Albers zette in de regen de hoopgevende tweede snelste tijd in zijn groep achter de Zuidafrikaan Toby Scheckter, maar de Nederlander rijdt de Marlboro Masters liever onder droge omstandigheden. Hij berekende dan ook alvast de opties om te passeren. Behalve een razendsnelle start "biedt de Nissanbocht mogelijkheden. In het snelle Scheivlak en de erop volgende Marlborobocht kun je bijna niet passeren. Als je dicht achter iemand rijdt, heb je door turbulentie van de rijlucht minder neerwaartse druk op de voorvleugel, waardoor de auto niet goed instuurt. En als je niet dicht genoeg erachter zit, heb je geen kans in de langzamere bochten na de Marlborobocht." Het team van Albers wijzigde inmiddels de droog-weerafstelling. "Als het morgenochtend droog is, kan ik in de opwarmtraining de veranderingen testen. En als het regent… Ach, morgen komen we het allemaal te weten."

Walter van Lent, die ook vanaf de derde rij start, was wel happy met de bui: "We hebben iets uitgedokterd wat we nog tien minuten voor de start kunnen veranderen, om een afstelling te krijgen die op een natte baan redelijk goed werkt." Jeroen Bleekemolen, op de 13e startrij, ging in de natte kwalificatie na enkele ronden achter een concurrent aan, "om in het regengordijn het zicht te bepalen en om te kijken op welke plekken ik anderen kan passeren".
Wouter van Eeuwijk ten slotte, die de door Julien Beltoise gewonnen kwalificatierace moest rijden, werd uitgeschakeld door onder andere onwillige elektronica en neemt dus niet deel aan de Marlboro Masters of Formula 3, waarvan de startopstelling is te vinden op het Internetadres www.circuit-zandvoort.nl . De eerste zes startrijen zijn als volgt:

Etienne van der Linde (ZA) Thomas Mutsch (D)
(pole position)
Sebastien Bourdais (F) Marc Hynes (GB)
Walter van Lent (NL) Christijan
Albers (NL)
Robert Lechner (A) Peter Sundberg (S) Kristian Kolby (DK) Toby Scheckter (ZA) Jenson Button (GB) Aluizio Coelho BR)
_________________

Deel: ' Marlboro Masters wordt inhaalrace voor Christijan Albers '
Lees ook