dierenbescherming


persberichten

massaal protest tegen jacht op grizzlyberen

persbericht
den haag, 27 juli 1999

ruim 100.000 nederlanders hebben een handtekening gezet tegen de plezierjacht op grizzlyberen in brits columbia, waaraan regelmatig ook jagers uit ons land deelnemen. de dierenbescherming overhandigde de handtekeningen vanmiddag aan de canadese ambassade in den haag met het verzoek deze aan te bieden aan de premier van de canadese provincie, glen clark.

de afgelopen maanden heeft premier clark bovendien duizenden e-mails ontvangen met het verzoek de plezierjacht op grizzly's te stoppen. de e-mails werden verstuurd via de internetsite van de nederlandse dierenbescherming. op verzoek van canadese dierenbeschermers startte de dierenbescherming samen met britse en duitse collega- organisaties in maart jl. een internationale campagne om een einde te maken aan het jachttoerisme op grizzlyberen.

ieder jaar geeft de regering van brits columbia 350 vergunningen af aan plezierjagers om dieren te mogen schieten. daarnaast worden er door gebrek aan controle nog eens 350 dieren per jaar gedood en zo'n 100 aangeschoten. van de in totaal 100.000 grizzlyberen zijn er momenteel nog slechts zes- à achtduizend over. nederlandse jagers betalen tot 20.000 gulden voor een jachtreis om een grizzly te mogen doden. veel europese jagers veroveren hun trofeeën liever in het buitenland, omdat hun hobby in eigen land steeds meer onder druk komt te staan vanuit de publieke opinie en omdat over de grens grotere trofeeën lonken. europese jagers kunnen in andere werelddelen probleemloos jagen op grizzly's, buffels, leeuwen, olifanten, ijsberen en panters. het blad van de nederlandse jagersvereniging biedt vele van dergelijke jachtreizen aan.

de dierenbescherming heeft de regering van brits columbia eerder dit jaar al schriftelijk verzocht het jachttoerisme op grizzly's te stoppen en beschermingsgebieden voor deze dieren in te richten. door eco-toerisme te bevorderen kan het land meer geld verdienen aan de grizzly's en ze tegelijkertijd beschermen. momenteel brengt het eco-toerisme al meer geld op dan de jachtvakanties in het land.

Deel: ' Massaal protest tegen jacht op grizzlyberen '
Lees ook