Massale massale blokkade bij Britse nucleaire basis
150 arrestaties

TRIDENT PLOUGHSHARES

15 februari 2000
Faslane - 14 februari zijn tijdens een massale vreedzame blokkade, die deed denken aan vroegere tijden, bij de Britse marinebasis Faslane 150 mensen van over de hele wereld gearresteerd, waaronder de Nederlandse Marjan Willemsen (22, Eindhoven). De blokkade die georganiseerd werd door Trident Ploughshares in samenwerking met de Campaign for Nuclear Disarmament (CND), riep activisten op om zich aan te sluiten bij de op Valentijnsdag geplande blokkade om verstoring te veroorzaken aan een faciliteit die niet alleen gezien wordt als immoreel, maar die ook nog eens illegaal is onder Humanitair Recht. Aan de poorten van deze nucleaire marinebasis verzamelden zich 400 demonstreerders. Aanwezig waren Schotse, Britse en Europese Parlementariers, en Schotse kerkleiders, waarvan meerderen in de cel zijn beland voor hun actieve deelname. Steuntoezeggingen kwamen onder meer van Sean Connery, Kurt vonnegut en Emma Thompson.
Faslane is de basis voor de vier Britse nucleaire onderzeeers (Trident) die staan voor een nucleair wapensysteem dat onwettig is verklaard door het Internationaal Hooggerechtshof Deze onwettig-verklaring is opgevolgd in het nationale Schotse Recht! In oktober van het afgelopen jaar verklaarde Sheriff Margaret Gimblett de drie vrouwen onschuldig, die een Trident- gerelateerde faciliteit hadden ontwapend.
Marjan Willemsen, een Nederlandse deelneemster aan de blokkade, zegt: "Ik maak de reis naar Schotland en zal meehelpen aan de blokkade omdat deze nucleaire dreiging niet iets is dat alleen Schotland aangaat. Het is een globaal probleem, dat vraagt om een globale aanpak".
___________________

Noten voor de pers:

- Meer informatie over Trident Ploughshares 2000 is te vinden op het internet: http://www.gn.apc.org/tp2000

- Britse woordvoerders namens de campagne, en over de actie zijn David McKenzie: 0044-1324.880744 (mobiel: 0044-777.5711054) en Jane Tallents: 0044-1436.679194

- Nederlandse woordvoerder is ter plekke bereikbaar op het (mobiele) telefoonnummer: 06-28458397. (Of via de nummers hierboven)
___________________

Bericht afkomstig van Trident Ploughshares
verspreid door Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling

Zoekwoorden:

Deel: ' Massale blokkade bij Britse nucleaire basis 150 arrestaties '
Lees ook