14 augustus 2001

Massale inenting tegen de meningokok
In de gemeente Moerdijk zijn maandagmorgen ongeveer duizend personen onder de 19 jaar ingeënt tegen de bacterie meningokok. Gemeente en GGD zijn tevreden over het verloop van de grootste inentingsoperatie die ooit in West-Brabant plaatshad.

'Raad is voor prik tegen meningokok'
De Gezondheidsraad zal naar verwachting adviseren de vaccins voor meningokok-bacteriën van het type B en C op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. Dat zei de vice-voorzitter van de commissie Herziening en Uitbreiding Rijksvaccinatieprogramma van de Gezondheidsraad, J. Roord, zaterdagavond in het tv-programma Nova. Een ander lid van de commissie spreekt echter tegen dat de raad daarvoor al plannen heeft.

Sporadisch enting van Friese kinderen
Hoewel de meeste ouders zich gerust laten stellen en niet om vaccinatie vragen, worden in Friesland de eerste kinderen geënt tegen besmetting met de meningokokkenbacterie. Huisarts Jan de Haan uit Wolvega ent dinsdag twee kinderen van vijf en vier jaar van een gezin uit deze plaats.

Rechter dwingt GGZ tot opname van patiëntGisteren werd de stichting Geestelijke Gezondheidszorg Buiten-Amstel (GGZ) gedwongen om een agressieve en verwarde man tegen zijn zin op te nemen. Dat bepaalde de rechter in een kort geding dat door de gemeente Amsterdam was aangespannen.

Doden door cholesterolverlager
In de gehele wereld heeft het gebruik van het anticholestrolmiddel Lipobay aan 52 mensen het leven gekost. Dat heeft de producent van het medicijn, het Duitse concern Bayer, maandag bekendgemaakt.[Telegraaf 13/8/01]

Arts uit buitenland sneller aan de slag
Buitenlandse artsen en verpleegkundigen met een erkend diploma kunnen in de toekomst sneller aan de slag in Nederland. Minister Borst van Volksgezondheid stelt per 1 januari 2002 een centraal meldpunt in om mensen met een buitenlands diploma beter te begeleiden. [Volkskrant 13/8/01]

Behandeling redt Britse vrouw van Creutzfeldt-Jakob Een Britse is volgens de krant de Mail on Sunday hersteld van een ziekte die een nieuwe variant is van Creutzfeldt-Jakob, de gevreesde menselijke variant van de
gekkekoeienziekte BSE.

ADHD Behandelcentrum geopend in Assen
Kinderen en volwassen met ADHD kunnen vanaf september terecht in een nieuw behandelcentrum in Assen. Het eerste gespecialiseerde behandelcentrum voor mensen met ADHD in Nederland wordt gerund door maatschappelijk werkers Janny Booy en Ina Bogers en psychiater Gertjan van Gelderen.

'Meer doen aan infectie in ziekenhuis'
RIVM en CBO brengen gevaar van besmetting onder de aandacht. Nederlandse ziekenhuizen doen te weinig om infecties na operaties te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en van het kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO uit Utrecht. Wondinfecties kunnen voor patiënten erg pijnlijk zijn. Het kan weken duren voordat ze zijn genezen.

Patiënten moeten te lang op hulp wachten
De meeste Regionele Indicatie Organen (Rio's) in Midden-Nederland kunnen in hun huidige vorm beter worden opgeheven. Bij het afgeven van groen licht voor zorg en hulpmiddelen zijn ze vaak een veel te stroperige en bureaucratisch tussenstap. Mensen moeten daardoor onnodig lang op hulp wachten.

Overname kan thuiszorg redden
De kans is groot dat thuis- en kraamzorgorganisatie NTN door een collegabedrijf wordt overgenomen. Daarmee wordt een faillissement van het particuliere zorgconcern NTN afgewend.

Pharming staat op omvallen
Het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming wankelt. De onderneming, die internationaal bekendheid verwierf met de genetisch aangepaste stier Herman, heeft uitstel van betaling aangevraagd.[Haagschecourant 13/8/01]

Deel: ' Massale inenting tegen de meningokok bacterie in Moerdijk '
Lees ook