---

Ministerie van Defensie---

foto: Inladen materieel Macedonië (1)(Dennis Beek)

Materiaal "Task Force Fox" ingescheept

02-06-2002

In Eemshaven is vandaag (2 juni) begonnen met het inschepen van voertuigen en ander materiaal van de Nederlandse eenheid die later deze maand de leiding van de NAVO-missie "Task Force Fox" in Macedonië op zich neemt. Het materiaal wordt vervoerd met het roll-on/roll-off schip "Thebeland". Het schip arriveerde in de nacht van zaterdag op zondag in Eemshaven en vertrekt waarschijnlijk maandag naar de Griekse haven Thessaloniki. Vandaar wordt het materiaal over de weg vervoerd naar Macedonië. Aan boord van de "Thebeland" moeten in totaal meer dan 110 voertuigen, ongeveer dertig aanhangwagens en zestig containers worden gebracht. In Thessaloniki staat het Verkeers- en Vervoersdetachement van de Defensie Verkeers- en Vervoers Organisatie DVVO gereed om samen met het Bootdetachement van de divisie het schip te lossen.

Nederland neemt op 26 juni a.s. de leiding van de NAVO vredesmissie "Task Force Fox" in Macedonië over van Duitsland. Het personeel van de hoofdmacht vertrekt 12 juni a.s. vanaf de vliegbasis Eindhoven. Aan deze missie nemen in totaal 350 Nederlandse militairen deel, voor het grootste deel afkomstig van de Koninklijke Landmacht. Het betreft militairen van 41 en 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte en Seedorf en van de staf van de 1e Divisie uit Apeldoorn. Daarnaast leveren ook de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee een bijdrage. Behalve Nederland zijn onder meer Duitsland, Italië en Frankrijk bij deze operatie betrokken.

De Nederlanders vormen de staf van "Task Force Fox" en zes zogenaamde "liaison teams". Ook levert ons land een verbindingscompagnie en logistieke ondersteuning. De militairen gaan voor een periode van vier tot maximaal zes maanden en worden gelegerd in Skopje. "Task Force Fox" verzorgt de militaire ondersteuning van operatie "Amber Fox". Onder "Amber Fox" werken de internationale waarnemers van de Europese Unie Monitoring Missie (EUMM) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Op verzoek van de Macedonische autoriteiten zien zij toe op de uitvoering van het akkoord van Ohrid uit 2001. Dit akkoord moet een einde maken aan het gewapende conflict in Macedonië en vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk maken. De militairen van "Task Force Fox" zien er op toe dat de waarnemers hun taak veilig kunnen uitvoeren. (fotos: Dennis Beek) foto: Inladen materieel Macedonië (2)(Dennis Beek)

Deel: ' Materiaal 'Task Force Fox' ingescheept '
Lees ook