gemeente nijmegen

persbericht

datum nummer persbericht 22 mei 2012 120522r

matthijs schouten in het besiendershuis: stadse wildernis

wildernis aan de waal, dat is het thema van de nieuwe artist-in-residence prof. dr. matthijs schouten. op uitnodiging van het natuurmuseum buigt hij zich vanaf 24 mei in het besiendershuis over de vraag 'kan en mag er nog een plek voor wildernis in de stad zijn'?

hoogleraar en natuurfilosoof schouten werkt voor staatsbosbeheer en gaat in samenspraak met verschillende experts op zoek naar de zin van natuur en wildernis in de stad en omgeving. in nijmegen en op andere plaatsen komt de natuur langzaam terug in de stad. dit proces gaat traag doch gestaag. er zijn verhalen over terugkeer van diersoorten die in de regel in het geheel niet in een stedelijke omgeving thuis horen: roofvogels, otters, lynxen ... zelfs wolven zijn terug in beeld. sinds kort doemt met regelmaat de vraag vanuit de stad op: 'willen we dat wel?’

deze ontwikkelingen lopen parallel met de ontwikkelingen rond de mogelijke verhuizing van het natuurmuseum nijmegen naar de stratemakerstoren aan de waalkade. het natuurmuseum is nu samen met onder andere staatsbosbeheer gelderse poort betrokken bij een haalbaarheidsonderzoek voor de oprichting van een natuurcentrum rivieren, 'de bastei'. een centrum dat ook aandacht zal besteden aan nieuwe natuurgebieden, zoals die zullen ontstaan bij bijvoorbeeld de nevengeul in nijmegen-noord. de vraag die matthijs schouten meeneemt is: 'wat willen we straks in het nieuwe natuurmuseum aanbieden?' het natuurmuseum is nu gericht op flora, fauna en landschap van het gelderse rivierengebied en betrokken bij natuurontwikkelingsprojecten rondom nijmegen. de collectie van het natuurmuseum is vrij recent aangevuld met bever, everzwijn en otter, allemaal afkomstig uit de eigen regio.

belangrijke samenwerkingspartner bij deze residency is wlo (werkgemeenschap voor landschapsonderzoek). deze organisatie wil in samenwerking met lokale en regionale landschaps-minnenden in de komende tijd een serie lezingen en debatten op locatie organiseren. in nijmegen is de aftrap voor deze serie 'reizend landschap'. geïnspireerde sprekers bespreken het verleden en de toekomst van de nederlandse landschappen.

matthijs schouten is deskundig op het gebied van ecologie en natuurherstel en specialist op het gebied van natuurbeleving en natuurbeelden bij verschillende culturen en in verschillende tijden. zijn eindpresentatie 'wildernis aan de waal', met gastsprekers, is op dinsdag 26 juni in theater het badhuis, 19.30 uur. over de fascinatie en angstige bijwerkingen van wilde natuur voor de stad nijmegen.

concept straight flow het a.i.r.-besiendershuis / 'straight flow' - project is een bijzonder cultureel initiatief. het programma onderscheidt zich van andere artist-in-residence-projecten, doordat het hier gaat over een dubbele uitnodiging. per jaar nodigt de gemeente namelijk een aantal van haar kunst- en cultuurorganisaties uit om gedurende twee maanden gastheer te zijn. de organisatie krijgt de gelegenheid om een special guest voor een verblijf van twee maanden uit te nodigen. de residentieperiode staat in teken van een samenwerking tussen de gastheerorganisatie en de gast, en krijgt vorm in een aantal publieksmomenten.

Deel: ' Matthijs Schouten in het Besiendershuis Stadse wildernis '
Lees ook