Ingezonden persbericht


McAfee AVERT ontdekt het eerste virus dat JPEG files infecteert en kent het virus een 'low-profiled risk' toe W32/Perrun - proof of concept virus infecteert en repliceert in .JPG files

AMSTERDAM, 14 juni -- McAfee's Anti-Virus Emergency Response Team (AVERT) heeft een nieuw type virus, W32/Perrun genaamd, ontdekt. Perrun is het eerste "proof of concept" virus dat .JPG files kan infecteren. AVERT bestempelt het virus als een LOW PROFILED risico, wat zoveel wil zeggen als een klein risico voor consumenten en organisaties.

W32/Perrun, simpelweg Perrun genoemd, is het eerste JPEG virus dat bekend is. Het is een zogeheten 'appending' virus dat een extractor file nodig heeft om de viruscode van geïnfecteerde JPEG files of van files met een .JPG extensie te extraheren en te executeren. Het virus verschijnt in de vorm van een 11.780 byte PE (portable executable) file, of .EXE. Wanneer Perrun in werking wordt gesteld, dan wordt de 5,636 byte extractor component (EXTRK.EXE) op de directory los gelaten en wordt de volgende System Registry key verandert:

HKEY_CLASSES_ROOT\jpegfile\shell\open\command "(Default)" = (current directory)\EXTRK.EXE %1

Geïnfecteerde JPEG files kunnen zich niet vermenigvuldigen op een machine waar de extractor component niet in de System Registry is geïnstalleerd. Beide files zijn geschreven in Visual Basic 6, en verpakt met UPX.

Informatie over dit virus staat online op de site van McAfee AVERT site http://vil.nai.com/vil/content/v_99522.htm. Gebruikers van McAfee Security producten moeten hun systemen updaten vanaf die site en de 4.0.70 of een latere scanning engine gebruiken om eventuele verspreiding van het virus te stoppen. McAfee Security gebruikers die de 4185 DATs of groter hebben draaien met programma heuristics in werking gesteld vinden zowel het virus als de extractor als het virus zelf of de variant W32/Alcop@MM.

Over McAfee AVERT
AVERT Labs (http://www.avertlabs.com) is één van de meest vooraanstaande internationale antivirusonderzoeksorganisaties. AVERT heeft meer dan negentig onderzoekers in dienst op vijf continenten. AVERT beschermt klanten door remedies te bieden die ontwikkeld zijn met de AVERT AutoImmune technologie, die geavanceerde, heuristische en generieke opsporing toepast, en de actieve DAT technologie om bescherming te bieden tegen eerder onontdekte virussen. AVERT's programma voor de beoordeling van virusrisico was het eerste snelle waarschuwingssysteem dat door virusonderzoekers ontwikkeld is en gaf netwerkbeheerders de mogelijkheid het risico van nieuwe virusuitbraken te beoordelen.

Over Network Associates
Network Associates, met hoofdkantoren in Santa Clara, Californië, is marktleider op het gebied van beveiliging- en beschikbaarheidoplossingen voor e-business ondernemingen. Network Associates bestaat uit drie productgroepen: McAfee Security, Sniffer Technologies en Magic Solutions. McAfee levert antivirusproducten, Sniffer is expert op het gebied van netwerkbeschikbaarheid en systeembeveiliging, en Magic in vernieuwende oplossingen voor service management. Voor meer informatie, bel +31 20 526 6100 of zie www.nai.com.

Network Associates is in de Benelux gevestigd in:
NL: Gatwickstraat 25, 1043 GL Amsterdam
BE: Building Buro & Design, Heizel Esplanada, B43, 1020 Brussel

###

Deel: ' McAfee AVERT ontdekt het eerste virus dat JPEG files infecteert en k.. '
Lees ook