Gemeente Utrecht


www.utrecht.nl identificatie Help Zoeken Naar begin van subsite

Java applet

Actueel

Activiteiten en tentoonstellingen

Kinderboekenweek 2001

Nieuw cursusaanbod internet van oktober t/m december 2001

Meer computers in de Utrechtse bibliotheken
---

Activiteiten en tentoonstellingen "Suriname, zo ver weg en toch zo dichtbij"

Onder deze titel is van 10 september tot 5 oktober in de Gemeentebibliotheek, Oudegracht 167 de foto-expositie uit de collectie van de Stichting Suriname Jaarkalender te zien .

Suriname en Nederland, onlosmakelijk met elkaar verbonden en toch zo ver van elkaar verwijderd.Iedere Nederlander die ooit in de laatste jaren Suriname heeft bezocht verbaast zich er steeds weer over hoe diep die verbondenheid nog geworteld is in het dagelijkse leven terwijl beide landen toch een geheel eigen koers varen. Vele surinamers hebben in de loop der tijd het straatbeeld in Nederland doen veranderen en zoveel Nederlandse invloed is weer terug te vinden in het dagelijkse leven van de Surinamers in suriname zelf.

De doelstelling van de Stichitng Suriname Jaarkalender is tweeledig. Ten eerste wil zij een bijdrage leveren aan de positieve beeldvorming van Suriname en zijn bewoners. Deze expositie is daar een goed voorbeeld van. Ten tweede wil zij met de opbrengst van de verkoop van de kalender directe materiële ondersteuning bieden aan kleinschalige projecten in Suriname, gericht op zelfredzaamheid en morele ondersteuning. In de expositie zal op enkele van deze projecten worden ingegaan. Naast foto's zal in deze expositie ook aandacht worden besteed aan gedichten en literatuur uit Suriname. De expositie wordt aangevuld met in de loop der jaren verzamelde gebruiksvoorwerpen.

De feestelijke opening van de expositie "Suriname, zo ver weg en toch zo dichtbij" vindt plaats op maandag 10 september om 19.00 uur op de
1e etage van de Gemeentebibliotheek Oudegracht 167.
Naast het aanbieden van de Kalender 2002 aan André Pakosie, kunt u ook meegenieten met Celestine Raalte, Ortwin Dalfour, Ronald Snijders en Judith Allard de Kom. Deze laatste zal de beste kalenderfoto publiekelijk bekend maken.

De expostie is te zien van 10 september tot 5 oktober in de Gemeentebibliotheek Oudegracht 167 tijdens openingstijden. De kalender is te koop in de bibliotheek.
---

---

Kinderboekenweek in Gemeentebibliotheek Utrecht

Van 3 tot en met 13 oktober is het weer Kinderboekenweek. De Gemeentebibliotheek Utrecht neemt het thema van dit jaar: "Woensdagmiddag, lees over je hobby", als uitgangspunt voor de organisatie van een scala aan activiteiten in deze week. Een hobbymarkt, openbare lessen street- of breakdance, knutselen, Capoeira, Taekwondo, kinderinternetclub, vertelvoorstellingen, poppenspelen, kunstwerk maken, voorlezen en nog meer. Ook zijn te gast de schrijfsters Bette Westera en Vera de Backer. In alle vestigingen liggen folders klaar met het hele programma. Wat doe je het liefst buiten schooltijd? De 47ste editie van de Kinderboekenweek heeft als onderwerp de favoriete bezigheden van kinderen. Daarom organiseert de Gemeentebibliotheek verspreid over de vestigingen activiteiten die verband houden met dit thema. Ook worden de kinderen geattendeerd op het bestaan van boeken over hun vrijetijdsbesteding en zijn de bekroonde boeken tentoongesteld.

Voor alle activiteiten geldt dat ze gratis zijn en dat een toegangskaartje afgehaald kan worden bij de vestiging waar de activiteit plaatsvindt. Voor het Kinderboekenfeest in de Winkel van Sinkel op woensdag 3 oktober is een aparte programma-flyer verkrijgbaar in de bibliotheek en in de Kinderboekwinkel aan de Ganzenmarkt. Ook over de Literaire Zondag op 7 oktober is een aparte folder verkrijgbaar. Kinderboekenweek in de Centrale bibliotheek Utrecht Programma:

Op woensdagmiddag 3 oktober vindt van 14.00 - 16.00 uur in de Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, het grote Kinderboekenfeest plaats, met een gratis kinderboekenmarkt en een muzikaal optreden van Tino & De Rosino's. Van 14.30 - 15.00 uur is er de voorstelling "Jij bent de liefste" van Marit Törnqvist en Monique Hagen voor kinderen van 4 - 8 jaar. Van 15.30 - 16.00 uur vertellen om beurten Joke van Leeuwen en Wim Hofman voor kinderen van 8 - 12 jaar. Toegangskaarten voor de voorstellingen à f 2,50 p.s. zijn verkrijgbaar bij de Kinderboekhandel aan de Ganzenmarkt 10 en bij de Centrale bibliotheek aan de balie.

Ook op woensdagmiddag 3 oktober van 14.30 - 17.30 uur laten Liesbeth en Heike van Atelier 2 in de Centrale Jeugdbibliotheek zien wat je kunt leren van kunstenaars zoals b.v. Gaudi. Ook bestaat de mogelijkheid om zelf een "portret"kunstwerk te maken. Voor kinderen van 6 - 13 jaar.

Tenslotte verzorgt het UCK (Utrechts Centrum voor de Kunsten) deze middag in de bibliotheek een openbare les Breakdance van 16.45 - 17.45 uur voor kinderen vanaf 10 jaar.

Op de literaire zondag 7 oktober, van 12.00 - 14.30 uur is er een uitgebreid programma rond strips voor jong en oud met onder andere een stripruilbeurs, een workshop door Thom Roep, hoofdredacteur van Donald Duck, striptekenares Wilma van den Bosch houdt open atelier en verder is er de voorstelling "Het geheim van het boek van de wereld" door theatergroep "Opslag voor cacao" en nog veel meer.

Op zaterdag 13 oktober is Vera de Backer, schrijfster van 'Koosje maakt muziek', te gast van 10.30 - 11.15 uur. Zij praat, leest en musiceert met kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Van 11.30 - 12.15 uur is er voor 2 + 3 jarigen het poppenspel "Beestenboeken". Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet, maar uit welk boek? Tenslotte brengt muziektrio "DoReMiFaSol" deze zaterdag van 13.30 - 13.50 uur kinderliedjes- en gedichten ten gehore op speelse en interactieve wijze.

Verder is er de hele maand oktober een tentoonstelling van leerlingen van Atelier 2 en kunnen kinderen van 8,9 en 10 jaar deelnemen aan de speurtocht door de jeugdbibliotheek. Ook kunnen kinderen een aankleedboom aankleden met tekenwerk, lapjes of ander knutselwerk. En natuurlijk zijn de bekroonde boeken, griffels en penselen te zien.

De activiteiten in de bibliotheek zijn gratis. Toegangskaarten zijn af te halen in de bibliotheek aan de Oudegracht 167 bij de jeugdafdeling. Een folder met het hele programma van de kinderboekenweek in de bibliotheken is verkrijgbaar in alle vestigingen evenals een aparte folder over de literaire zondag 7 oktober. Kinderboekenweek in bibliotheken Hoograven en Lunetten Programma:

Op woensdag 3 oktober is schrijfster Bette Westera te gast. Zij leest met de kinderen haar prentenboek 'Stoute schoenen'. Wat doet hoofdpersoon Marieke op woensdagmiddag? Voor kinderen van 4 en 5 jaar.

Bibliotheek Hoograven van 14.00 - 15.00 uur Bibliotheek Lunetten van 15.30 - 16.30 uur

Woensdag 10 oktober is er voor 2 + 3 jarigen het poppenspel "Beestenboeken". Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet, maar uit welk boek?

Bibliotheek Hoograven van 14.00 -14.45 uur Bibliotheek Lunetten van 15.30 - 16.15 uur

Verder kunnen kinderen van 8,9 en 10 jaar tijdens de hele kinderboekenweek deelnemen aan een speurtocht in beide bibliotheken. En natuurlijk zijn de bekroonde boeken, griffels en penselen in te zien. Bibliotheek Hoograven, Smaragdplein 252, tel. 030-2861915 Bibliotheek Lunetten, Hondsrug 21 tel. 030-2861925

Alle activiteiten zijn gratis. Toegangskaarten kunnen afgehaald worden in de bibliotheek waar de activiteit plaatsvindt. Een folder met het hele programma van de kinderboekenweek in de bibliotheken is verkrijgbaar bij alle vestigingen. Kinderboekenweek in bibliotheken Kanaleneiland, Lombok en Oog in Al Programma:

Bibliotheek Kanaleneiland (Trumanlaan 70, tel. 030-2861940): Op woensdag 3 oktober van 14.00 - 15.00 uur verzorgt het UCK (Utrechts Centrum voor de kunsten) een openbare les Breakdance voor kinderen vanaf 10 jaar.

Zaterdag 6 oktober is Vera de Backer, schrijfster van 'Koosje maakt muziek', te gast van 10.30 - 11.30 uur. Zij praat, leest en musiceert met kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Van 12.00 - 12.45 uur is er voor 2 + 3 jarigen het poppenspel "Beestenboeken". Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet, maar uit welk boek?

Woensdag 10 oktober om 14.00, 15.00 en om 16.00 uur organiseert de bibliotheek "Voorlezen plus"; voorlezen plus iets extra's: dia's, liedjes, een activiteit. Voor kinderen van 6,7 en 8 jaar.

En verder tijdens de kinderboekenweek een speurtocht in de bibliotheek voor kinderen van 8,9 en 10 jaar.

Bibliotheek Lombok (Kanaalstraat 199b, tel. 030-2861950) Woensdag 3 oktober om 14.00 uur en om 15.00 uur organiseert de bibliotheek "Voorlezen plus"; voorlezen plus iets extra's: dia's, liedjes, een activiteit. Voor kinderen van 6,7, en 8 jaar.

Op woensdag 10 oktober van 14.00 - 15.00 uur is schrijfster Bette Westera te gast. Zij leest met de kinderen haar prentenboek 'Stoute schoenen'. Wat doet hoofdpersoon Marieke op woensdagmiddag? Voor kinderen van 4 en 5 jaar. Van 15.30 - 16.15 uur is er voor 2 + 3 jarigen het poppenspel "Beestenboeken". Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet, maar uit welk boek?

Donderdag 11 oktober om 15.30 uur presenteert Vertelburo Lombok een spannende vertelvoorstelling met muziek en poppen over een droomschat in Praag, over Pinokkio en nog een héééél speciaal verhaal. De vertellers zijn: Jan Gravestein, Tineke Cleiren en Frouke van Zomeren. Voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.

Bibliotheek Oog in Al (Park Oog in Al, tel. 030-2861955) Woensdag 3 oktober van 15.45 -16.45 uur verzorgt het UCK (Utrechts Centrum voor de kunsten) een openbare les Breakdance voor kinderen vanaf 10 jaar.

Zaterdag 6 oktober is er voor 2 + 3 jarigen het poppenspel "Beestenboeken". Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet, maar uit welk boek? Van 12.00 - 13.00 uur is Vera de Backer, schrijfster van 'Koosje maakt muziek', te gast. Zij praat, leest en musiceert met kinderen van 4 tot en met 7 jaar

Alle activiteiten zijn gratis. Toegangskaarten kunnen afgehaald worden in de bibliotheek waar de activiteit plaatsvindt. Een folder met het hele programma is verkrijgbaar in alle vestigingen. Kinderboekenweek in bibliotheken Overvecht en Tuinwijk Programma:

Bibliotheek Overvecht Op zaterdag 6 oktober van 10.00 - 10.45 uur is er voor 2 + 3-jarigen het poppenspel "Beestenboeken". Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet maar uit welk boek?

Woensdag 10 oktober organiseert de bibliotheek een grote hobbymarkt tussen 13.00 - 16.00 uur. Stichting Cumulus afdeling Kinderwerk start ieder half uur een openbare les in: Internetten, knutselen, Capoeira, Taekwondo en Streetdance, voor ieder kind tussen 6 en 12 jaar. De bibliotheek is deze middag gesloten. Iedereen die voor de activiteiten komt is welkom.

Op zaterdag 13 oktober van 14.00 - 15.00 uur is Vera de Backer, schrijfster van 'Koosje maakt muziek', te gast. Zij praat, leest en musiceert met kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Bibliotheek Tuinwijk Op woensdag 3 oktober geeft Stichting Cumulus, afdeling Kinderwerk, openbare lessen: kinderatelier, voor kinderen van 4 tot 12 jaar om 14.00 uur, om 14.30 uur en om 15.00 uur. De bibliotheek is deze middag gesloten. Iedereen die voor de activiteiten komt is welkom.

Zaterdag 6 oktober van 13.30 - 14.30 uur komt Vera de Backer, schrijfster van 'Koosje maakt muziek', op bezoek. Zij praat, leest en musiceert met kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Op zaterdag 13 oktober zijn er twee voorstellingen van het poppenspel "Beestenboeken" voor 2 + 3 -jarigen. Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet, maar uit welk boek? Eerste voorstelling van 13.30 - 14.15 uur. Tweede voorstelling van 14.30 - 15.15 uur.

Alle activiteiten in beide bibliotheken zijn gratis. Toegangskaarten kunnen afgehaald worden in de vestiging waar de activiteit plaatsvindt. Een folder met het hele programma van de kinderboekenweek in de Gemeentebibliotheek is verkrijgbaar bij alle vestigingen. Kinderboekenweek in bibliotheken Zuilen en De Plantage Programma:

Bibliotheek Zuilen Op woensdag 10 oktober geeft Stichting Portes, afdeling Kinderwerk, een openbare les in: Streetdance (vanaf 7 jaar) om 14.00 uur Knutselen (van 4 - 11 jaar) om 14.30 uur Koken (zonder vuur, van 4 - 11 jaar) om 15.00 uur Bibliotheek Zuilen is deze middag gesloten. Iedereen die voor de activiteiten komt is welkom.

Zaterdag 13 oktober van 10.00 - 10.45 uur is er voor 2 + 3 jarigen het poppenspel "Beestenboeken". Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet, maar uit welk boek? Ook op zaterdag 13 oktober van 12.00 - 13.00 uur is Vera de Backer, schrijfster van 'Koosje maakt muziek', te gast. Zij praat, leest en musiceert met kinderen van 4 tot en met 7 jaar.

Bibliotheek De Plantage Op woensdag 3 oktober geeft Stichting Portes, afdeling Kinderwerk, een openbare les in: Knutselen (van 4 - 11 jaar) om 14.00 uur Koken (zonder vuur, van 4 - 11 jaar) om 14.30 uur Van 15.00 - 16.00 uur verzorgt het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) een openbare les Breakdance voor kinderen vanaf 10 jaar. Bibliotheek De Plantage sluit deze middag. Iedereen die voor de activiteiten komt is welkom.

Woensdag 10 oktober van 14.00 - 14.45 uur is er voor 2 + 3 jarigen het poppenspel "Beestenboeken". Slapen zonder eerst voorgelezen te worden kan echt niet, maar uit welk boek? Ook op 10 oktober is schrijfster Bette Westera te gast. Zij leest van 15.30 - 16.30 uur met de kinderen haar prentenboek 'Stoute schoenen'. Wat doet de hoofdpersoon Marieke op woensdagmiddag? Voor kinderen van 4 en 5 jaar.

Alle activiteiten in beide bibliotheken zijn gratis. Toegangskaarten kunnen afgehaald worden in de bibliotheek waar de activiteit plaatsvindt. Een folder met het hele programma van de kinderboekenweek in de Gemeentebibliotheek is verkrijgbaar bij alle vestigingen.

"Griekenland" een thematentoonstelling in bibliotheek Lombok

In de Bibliotheek Lombok / Lombok Mondiaal aan de Kanaalstraat in Utrecht is vanaf 18 september tot 16 oktober de thematentoonstelling "Griekenland" van Tonny Kleinherenbrink te zien. Deze tentoonstelling is samengesteld n.a.v. de Frankfurter Buchmesse (9 - 15 oktober), die dit jaar als thema "Griekenland" heeft. Ieder jaar heeft 's werelds grootste boekenbeurs een land als thema, waaromheen heel veel activiteiten georganiseerd worden. Ook dit jaar zal er weer veel aandacht aan besteed worden in de media. Tonny Kleinherenbrink (1954) exposeert vanaf 1991. Haar werk heeft als thema 'steden en hun nabeelden'. Met nabeelden doelt ze op de herinnering die op het netvlies achterblijft nadat men direct na het aanschouwen van een bouwwerk de ogen sluit. Kleinherenbrink kiest zowel voor weergave van een totaal gebouw als voor fragmenten en bouwwerken in verval. Het werk is een gemengde techniek van druk- en schildertechniek op papier. Losse onderdelen zoals folie, karton en papier worden beschilderd of ingerold met drukinkt, waarna ze deels over elkaar heen en deels transparant worden afgedrukt. Op deze manier worden kleur en vorm opgebouwd. Daarnaast wordt tussen drukgangen rechtstreeks in het werk geschilderd. "Vooral door het werken met grafiek is er steeds meer ruimte in mijn werk gekomen" zegt de kunstenares.


Voor deze gelegenheid toont ze impressies van Griekenland: de omgeving en het landschap, de ruimte en het licht. Haar kleurencombinaties zijn zeer divers met mooie contrasten. De Gemeentebibliotheek toont boeken en ander materiaal uit eigen collectie over het klassieke en moderne Griekenland. Griekenland is niet alleen het land van oude Hellenen, maar heeft ook een rijke hedendaagse cultuur. De bibliotheek wil dit in het kader van de Buchmesse onder de aandacht van het publiek brengen. Daarnaast is op de tentoonstelling informatie over de Buchmesse te vinden. Er zal een speciale kinderactiviteit georganiseerd worden in samenwerking met de Griekse vereniging Anagenissi.

Bibliotheek Lombok / Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199B Utrecht Tot 16 oktober tijdens de openingsuren.
---

---

Bibliotheek Lombok/Lombok Mondiaal contactpersoon Hans Donck projectleider Lombok Mondiaal "studiecentrum van culturen" Gemeentebibliotheek Utrecht T:030-2861950

Jazz foto's in gemeentebibliotheek

In de hal en op de derde etage van de Gemeentebibliotheek Oudegracht 167 zijn van 12 september tot 5 oktober een selectie jazzfoto's te zien van fotograaf en jazzliefhebber Ton van Leeuwen. Ton van Leeuwen (Utrecht 1952) is al 30 jaar een liefhebber van Jazz. Hij is een verwoed verzamelaar van grammofoonplaten, C.D.'s en boeken van dit muziekgenre en zelf speelt hij saxofoon. Velen zullen hem kennen als medewerker van de Muziekbibliotheek waar hij de jazzcollectie onder zijn beheer heeft. Tijdens talloze jazzconcerten heeft Ton foto's en geluidsopnames gemaakt om de geschiedenis van de jazz, met name die van Utrecht, vast te leggen. Een selectie van de foto's die Ton van Leeuwen in de afgelopen 25 jaar heeft gemaakt waren onlangs te zien in het Muziekcentrum Vredenburg tijdens het SJU-jazzfestival. De selectie is nu te bezichtigen in de Gemeentebibliotheek aan de Oudegracht.

Van 12 september tot 5 oktober in de hal en muziekafdeling Gemeentebibliotheek Oudegracht 167 tijdens openingsuren.


---

---

exposant: Ton van Leeuwen T:030-2861852 t.van.Leeuwen@utrecht.nl

Programma 7 oktober Literaire zondag in Utrecht.

Van 12.00 tot 14.30 uur "STRIPS" in de Gemeentebibliotheek

voor kinderen:

om 12.15 uur speelt theatergroep Opslag voor Cacao "Het geheim van het boek van de wereld" . De spelers duiken in het bekende boek "Ellie en Nellie in Gevaar" van Rindert Kromhout. Een meespeelvoorstelling van 30 minuten voor kinderen vanaf 6 jaar

jeugdafdeling. Reserveer van tevoren! Van 12.30 tot 14.00 uur

Wist je dat er maar heel weinig vrouwelijke striptekenaars zijn ? Eentje daarvan, de Utrechtse Wilma van den Bosch houdt op 7 oktober "Open Atelier" in de bibliotheek. Ze komt met haar allernieuwste strip "Prinses Aster" en heeft daar ook een tentoonstelling bij. Wilma van den Bosch tekent strips in het nieuwe tijdschrift "Katrien" en in "Disneyland". Ook schrijft én tekent ze voor "Donald Duck". Deze zondag vertelt en tekent Wilma waar je bij zit !

jeugdafdeling van 13.00 tot 13.45 uur

Heb je altijd al willen weten hoe de "Donald Duck" gemaakt wordt, hoe lang het blad bestaat en wat Disney Nederland inhoudt..? Thom Roep, hoofdredacteur van "Donald Duck" vertelt over zijn grote liefde en illustreert dit met dia's, Finse, Arabische en Indonesische Donald Duck's. Verder is hij schrijver van de strip Douwe Dabbert en kennen veel kinderen hem van de geschiedenisserie "Van nul tot nu"

Jeugdafdeling doorlopend programma

Ben je al jaren op zoek naar nét die ene strip..

de kans bestaat dat je hem vindt want er is voor onze jeugdige bezoekers een ruilbeurs. Daarnaast vertellen leden van "Het Stripschap" je alles over strips .

Jeugdafdeling

Voor jong & oud:

doorlopend programma

De Utrechtse striptekenaar Albo Helm lokt het publiek vanuit de Stadhuisbrug met een reuze-strip de bibliotheek binnen ..en dan? ??? kijk zelf maar! Albo Helm woont en werkt al ruim 30 jaar in Utrecht en tekent o.a. voor het Utrechts Nieuwsblad, het U-blad en de Stadskrant Utrecht (de strip Dákhaos). Hij bracht onlangs in eigen beheer de strip Antitod Comics uit. Albo is mede-oprichter en voorzitter van de werkgroep NuKomix, een belangenorganisatie voor een generatie striptekenaars die een nieuwe weg is ingeslagen. Zij hebben ook een eigen website

buiten en binnen doorlopend programma

Samen met het Utrechtse duo "Parlotura" kun je een creatieve invulling geven aan "Adriaan het Herenhuis""Parlotua" bestaat uit Niels de Hoog (beeldend kunstenaar) en Ellen van Helden (danseres/dichteres) en presenteert uit de serie Stripgedichten "Adriaan het Herenhuis". Dit stripgedicht prijkte al eerder op de kinderpagina van NRC-Handelsblad als prijsvraag . De kunstenaars werken ook aan CKV-projecten (Culturele en Kunstzinnige Vorming) en na hun succesvol project "De aardappeleters" staat "De toren van Babel" op de rol.

Verder verrassen ze ons ook nog met Rebus & Raadselstrips !

In de hal van de bibliotheek doorlopend programma

Moderne "LOOK A LIKES" van traditionele stripsje kunt zomaar "Bobbie" zien rondsnorren met Kuifje, of een ijselijke hoge "C" van Bianca Castafiore door de bibliotheek horen galmen enne.wat dacht je van "1000 bommen en granaten" van onze vriend kapitein Haddock ?

binnen en buiten

voor volwassenen:

om 12.30 uur

Wist je dat in Frankrijk de strip de negende kunst wordt genoemd? Zover zijn wij in Nederland nog niet maar. een aantal prominente striptekenaars, verenigd in de werkgroep NuKomix, timmert aan de weg om meer aandacht en waardering voor de hedendaagse vernieuwende Nederlandstalige strip te verwerven. Kopstukken Jean-Marc van Tol en Gerrie Hondius worden deze zondag aan de tand gevoeld over hun drijfveren en (al dan niet verborgen) inspiratiebronnen .

Jean-Marc van Tol is vooral bekend van de strip "Fokke en Sukke" die hij samen met John Reid en Bastiaan Geleijnse tekent. Gerrie Hondius publiceert o.a. in OPZIJ en het Algemeen Dagblad. Dit forum zal onder deskundige leiding van leden van het Stripschap ons overtuigen van het belang van de strip in ons huidig bestaan.

"Plein" 1e etage

"Lamelos" zorgt voor een opzienbarende entre-act.

Deze 4-mans-formatie-van midden-20 maakt strips, illustraties, liedjes, objecten, filmpjes, schilderijen en theaterstukjes. Waarmee zij deze zondag op de proppen komen is uiteraard een verrassing !

"Plein 1e etage" Verder toepasselijke muziek, hapjes & drankjes en er zijn verschillende strip-exposities te zien.


---

---

Cursusaanbod Internet Oktober t/m december 2001

Waar? De verschillende cursussen worden gegeven in de bibliotheken Overvecht, Zuilen, Lunetten, Kanaleneiland, Lombok en de Centrale bibliotheek. Per bibliotheek zijn 12 computers beschikbaar, voor iedere cursist een eigen pc. De maximale groepsgrootte is dus 12 personen. NB: voor Lombok geldt een maximum van 10 personen. Minimum aantal deelnemers is 6 (voor Lombok 5). Zijn er minder inschrijvingen, dan kan een cursus geannuleerd worden. Voor de data: zie het overzicht een stukje verderop

Hoe kunt u zich inschrijven? Elke afdeling regelt zelf de inschrijvingen voor de cursussen. U kunt daarom direct contact opnemen met de afdeling waar u één of meer cursussen wilt volgen. De cursus dient vooraf betaald te worden. Restitutie is alleen mogelijk als u zich minimaal 2 weken voor de cursusdatum afmeldt. Waarschijnlijk is het niet altijd mogelijk iedereen op de voorkeursdatum te plaatsen. Daarom zal u gevraagd worden een tweede datum op te geven. Is een cursus vol, of gaat het onverhoopt niet door, dan kunnen wij uitwijken naar een andere datum.

Hoeveel kost het? Deelname aan één van de drie cursussen kost: Voor leden 20,00 ( 10,00) Voor niet-leden 25,00 ( 12,00) Voor leden met een U-pas 5,00 ( 2,50) Voor niet-leden met een U-pas 7,50 ( 3,00)

In de bedragen in gulden en euro zitten afrondingsverschillen

Wat zijn de mogelijkheden?
* Cursus basisvaardigheden
* Kennismaking met Internet
* Internet voor gevorderden
Welke cursus is voor u geschikt? Bepaal het met onderstaand schema:

ervaring met:

computer

niet-weinig

weinig-matig

matig-goed

toetsenbord

niet-weinig

weinig-matig

matig-goed

muis

niet-weinig

weinig-matig

matig-goed

Engels

niet-weinig

weinig-matig

matig-goed

internet

niet-weinig

weinig-matig

email

niet-weinig

weinig-matig

zoeken

niet-weinig

weinig-matig

cursusadvies:

basis pc

kennismaking

gevorderden

internet

internet

Hieronder volgt wat meer informatie over de verschillende mogelijkheden: Basisvaardigheden Heeft u nog nooit met een computer gewerkt? Wilt u weten waar alle toetsen voor dienen? Wilt u wel eens weten hoe een computer er van binnen uitziet? Snapt u al die ingewikkelde engelse termen niet? Dan is de cursus Basisvaardigheden iets voor u! In deze cursus, geschikt voor mensen met weinig of geen computerervaring, of voor mensen die geen engels kennen, wordt eerst duidelijk uitleg gegeven over de computer zelf. Wat zijn de onderdelen? Hoe heten ze? U kunt elk onderdeel binnen de computer zelf bekijken, want we halen een computer helemaal uit elkaar. Daarna wordt uitgelegd, waarvoor de verschillende toetsen op het toetsenbord gebruikt worden, en niet te vergeten de "muis". Bij ieder onderdeel kunt u uitgebreid zelf oefenen. Ten slotte gaan we dan met zijn allen even echt Internetten! Duur: 2 uur.

Kennismaking met Internet Voorkennis: bovengenoemde cursus Basisvaardigheden of vergelijkbaar niveau. U moet kunnen omgaan met de muis, weten waar de Delete en Backspace knop zit, kunnen scrollen enz. Kortom: u moet kunnen omgaan met muis en toetsenbord. Dit is een eerste introductie in het fenomeen Internet, hoe werkt het, wat zijn de mogelijkheden? Tevens een korte uitleg van zoekmachines. Ook is een kort onderdeel rondom e-mail toegevoegd. Deze cursus is al met veel enthousiasme door velen gevolgd, daarom gaan we ermee door. Duur: 2 uur.

Internet voor gevorderden Voorkennis: cursus kennismaking met Internet of vergelijkbaar niveau. U heeft al eens gesurft op het Internet, of iets opgezocht. Maar nu wilt u meer: hoe vindt u de juiste informatie? En hoe kunt u sneller de juiste informatie vinden? Aan de hand van tips en voorbeelden worden de fijne kneepjes van het zoeken naar informatie op Internet geleerd. Ook wordt aandacht besteed aan e-mail. Duur: 2 uur.

Data en locaties cursussen

Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167

maandagavond


1 oktober 2001
19.00 - 21.00 uur

basisvaardgheden

donderdagochtend

4 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagavond

8 oktober 2001

19.00 - 21.00 uur

kennismaking

maandagavond

15 oktober 2001

19.00 - 21.00 uur

gevorderden

maandagavond

5 november 2001

19.00 - 21.00 uur

basisvorming

donderdagochtend

8 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagavond

12 november 2001

19.00 - 21.00 uur

kennismaking

maandagavond

19 november 2001

19.00 - 21.00 uur

gevorderden

maandagavond

3 december 2001

19.00 - 21.00 uur

kennismaking

donderdagochtend

6 december 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

Bibliotheek Overvecht, Gloriantdreef 1

dinsdagochtend


2 oktober 2001
9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

15 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

basisvaardigheden

dinsdagochtend

16 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

23 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

30 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

6 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

13 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

20 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

27 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

11 december 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

18 december 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

Bibliotheek Zuilen, Zwanenvechtlaan 4

maandagochtend


1 oktober 2001
9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

8 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

15 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

22 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

29 oktober 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

5 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

12 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

19 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

26 november 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

10 december 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

17 december 2001

9.30 - 11.30 uur

kennismaking

Bibliotheek Lombok, Kanaalstraat 199b

donderdagochtend

4 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

donderdagavond

4 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

vrijdagochtend

5 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagochtend

11 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

donderdagavond

11 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

donderdagochtend

18 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

basisvaardigheden

donderdagavond

18 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

vrijdagochtend

19 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagochtend

23 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagochtend

25 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagavond

25 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

dinsdagochtend

30 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagavond


1 november 2001
19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

vrijdagochtend


2 november 2001
9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

5 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

basisvaardigheden

dinsdagochtend

6 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagavond

8 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend

12 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagavond

15 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

vrijdagochtend

16 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

19 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagochtend

22 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagavond

22 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

maandagochtend

26 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

donderdagavond

29 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend


3 december 2001
9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

donderdagavond

13 december 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

donderdagochtend

20 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

donderdagavond

20 december 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

Bibliotheek Lunetten, Hondsrug 21

maandagochtend


1 oktober 2001
9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond


2 oktober 2001
19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

donderdagochtend


4 oktober 2001
9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

8 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

basisvaardigheden

dinsdagavond

9 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

donderdagochtend

11 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

maandagochtend

15 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond

16 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

donderdagochtend

18 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

maandagochtend

22 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond

23 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

donderdagochtend

25 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

29 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond

30 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

vrijdagochtend


2 november 2001
9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

5 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond

6 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

donderdagochtend

8 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

12 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagavond

13 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

vrijdagochtend

16 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond

20 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend

26 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

basisvaardigheden

dinsdagavond

27 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

donderdagochtend

29 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

maandagochtend


3 december 2001
9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond


4 december 2001
19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

donderdagochtend

6 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

maandagochtend

10 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond

11 december 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

donderdagochtend

13 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

17 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagavond

18 december 2001

19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

donderdagochtend

20 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

basisvaardigheden

Bibliotheek Kanaleneiland, Trumanlaan 70

maandagochtend


1 oktober 2001
9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend


2 oktober 2001
9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond


3 oktober 2001
19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend

8 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

9 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

basisvaardigheden

woensdagavond

10 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend

15 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond

17 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

vrijdagochtend

19 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

maandagochtend

22 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

23 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond

24 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend

29 oktober 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond

31 oktober 2001

19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

vrijdagochtend


2 november 2001
9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

maandagochtend


5 november 2001
9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond

7 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

maandagochtend

12 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond

14 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

kennismaking

vrijdagochtend

16 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

basisvaardigheden

maandagochtend

19 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond

21 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend

26 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

27 november 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond

28 november 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend


3 december 2001
9.30 uur - 11.30 uur

gevorderden

dinsdagochtend


4 december 2001
9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

maandagochtend

10 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

11 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

basisvaardigheden

woensdagavond

12 december 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

maandagochtend

17 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

dinsdagochtend

18 december 2001

9.30 uur - 11.30 uur

kennismaking

woensdagavond

19 december 2001

19.00 uur - 21.00 uur

gevorderden

Meer computers in de Utrechtse bibliotheken

In het kader van het project "Laagdrempelige Computervoorzieningen in Utrecht" in de wijken Overvecht, Zuilen, Kanaleneiland en Hoograven zijn in de vestigingen van de Gemeentebibliotheek aldaar telematicacentra ingericht.

De voorzieningen zijn bedoeld voor alle burgers en met name voor kinderen van 4 tot 16 jaar die niet zelf thuis de beschikking hebben over een computer.

Voorzover op dit moment al mogelijk ( er wordt nog geëxperimenteerd en getest) zijn de computers gedurende de uren van openstelling voor iedereen beschikbaar om te internetten of informatie te zoeken. Binnenkort zullen in deze centra tevens instructies plaatsvinden om te leren zoeken naar informatie op internet en in databanken. Er zal een aanbod komen voor groepen basisschoolleerlingen op bepaalde ochtenden en op andere ochtenden en s avonds zullen er cursussen worden georganiseerd voor hun ouders en andere wijkbewoners.

De telematicacentra bestaan uit 12 pc's met daarop toegang tot internet, raadpleegmogelijkheid voor digitale bestanden(binnenkort) en mogelijkheden voor tekstverwerken, het maken van werkstukken enz. In de genoemde wijken worden bovendien binnen afzienbare tijd in buurt- en/of jongerencentra op kleinere schaal computers geplaatst. Ook hier kan iedereen gebruik maken van internet, tekstverwerken etc. en kan aan kleine groepjes instructie gegeven worden.

Speciale maatregelen worden getroffen om in samenwerking met zelforganisaties te garanderen dat juist ook allochtone burgers van deze voorzieningen zullen profiteren.

In de bibliotheken worden in de loop van dit jaar ook nog Kids-corners ingericht. Dit zijn computerhoekjes voor kinderen tot ca zeven jaar en hun ouders. Omdat deze kinderen nog niet (goed) kunnen lezen zal de instructie aangeboden worden via de koptelefoon en door middel van pictogrammen. Met de programmas in de Kids-corner zullen kinderen op speelse wijze kunnen leren omgaan met de computer en leren werken met ontwikkelingsgerichte en educatieve software.

De telematicacentra geven invulling aan de wens van het Gemeentebestuur om iedere Utrechter vertrouwd te maken met- en toegang te bieden tot computers en nieuwe media. Met dit project wordt tevens invulling gegeven aan de wens van de minister van het Grote Stedenbeleid tot inrichting van Digitale Trapveldjes.

Naast de nieuwe laagdrempelige voorzieningen in de bibliotheken in bovengenoemde wijken beschikt de Gemeentebibliotheek al langer over telematicacentra in de Centrale bibliotheek en in Lombok Mondiaal. Ook in de bibliotheek in Lunetten zal binnenkort een computercentrum worden gerealiseerd.

voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878 mw. M.Hopma 030-2861876
---

---

laatste update:24 september 2001

Deel: ' Mededelingen gemeente Utrecht '
Lees ook