Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

Amsterdam, 12 juni 2008

Informatieavond herinrichting Witte de Withstraat

De Witte de Withstraat wordt over ongeveer twee jaar opnieuw ingericht en opgeknapt. Om de verkeersveiligheid te verbeteren komen er vrijliggende fietspaden, en het stadsdeel wil echte tramhaltes in plaats van de huidige straathaltes. Ook komen er nieuwe bomen in de straat.

Op maandag 23 juni om 19.30 uur is er een informatieavond over de plannen voor de straat, in de trouwzaal van café restaurant Edel, Postjesweg 1. Portefeuillehouder Stadsdeelwerken Ab Cherribi is hierbij aanwezig. Ook komt alvast kort het Witte de Withplein aan de orde. Halverwege de Witte de Withstraat, ter hoogte van de Van Kinsbergenstraat, ontstaat na de bouw van het nieuwe Admiralenblok een pleintje. Dit wordt het Witte de Withplein. Dit moet een levendig plein voor alle buurtbewoners worden. Bezoekers van de informatieavond krijgen alvast de vraag voorgelegd: hoe ziet uw ideale plein er uit? In september volgt een bijeenkomst over het nieuwe plein, waar bewoners en ondernemers uit de buurt over hun wensen en ideeën kunnen praten.

Alle bewoners en ondernemers hebben een uitnodiging voor de informatieavond op 23 juni ontvangen.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

De Baarsjes: bijna een 8!

Bewoners in De Baarsjes zijn goed te spreken over de medewerkers bij de Publieksbalies: zij geven een 7.9 voor klantvriendelijkheid. Vorig jaar was dat nog een 7.5. Dat blijkt uit onderzoek van TNS/NIPO onder ruim 100 klanten.

En er zijn meer cijfers. Zo scoren de medewerkers een 8.3 op 'vriendelijkheid', een 8.2 op 'deskundigheid' en krijgen zij een 8.3 voor 'uiterlijke verzorging'.

Ook over het stadsdeelkantoor zijn de bewoners tevreden. Het kantoor is goed bereikbaar (8.1), er is voldoende parkeergelegenheid (7.8) en de wachtruimte scoort een 7.6. De openingstijden scoren wel wat lager: een 6.9.

Bijna 80% van de bezoekers werd binnen vijftien minuten geholpen (42% zelfs binnen vijf minuten).

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Juni Kunstmaand 08 deze week

In het weekend van 14 en 15 juni is er in De Baarsjes weer van alles te beleven tijdens Juni Kunstmaand 08. Het begint vrijdag 13 juni met de eerste voorstelling van 'een ode aan grootmoeders', gebaseerd op de tekst van het verhaal dat vorig jaar de JKM verhalenwedstrijd won. (Nieuw Vredenburgh, Postjesweg 15). Er zijn rondleidingen langs de Geheime Tuinenroute, georganiseerd door galerie De Stoker in samenwerking met kunstenaars en bewoners uit de Chassébuurt. Op zaterdag en zondag is er een poëziefestival in het Rembrandtpark, in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad. Er rijden auto's met woorden op het dak gemonteerd door De Baarsjes, die steeds nieuwe zinnen vormen (Traffic Talks). Bij het terras van café restaurant Edel is zaterdag een heuse drijvende diva te bewonderen, en op verschillende plekken zijn workshops en tentoonstellingen te beleven. Kijk goed op www.junikunstmaand.nl , want lang niet alle tentoonstellingen, activiteiten en belevenissen zijn hier vermeld!

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Juni Kunstmaand 08: volgende week

De vierde Juni Kunstmaandweek belooft zeer afwisselend te worden. In het weekend van de architectuur (21 en 22 juni) zijn in De Baarsjes twee interessante wandelingen (zaterdagmiddag): één met als thema 'renovatie en herstel in De Baarsjes', de ander over architectuur, stedenbouw en landschap. Op straat bieden de IJscorries dezelfde dag op geheel eigen wijze fantasierijk (en gratis!) ijs en zoete verleidingen aan op straat. In de Jeruzalemkerk een wel heel bijzondere eredienst: van astronauten. FOAMlab maakte eerder een installatie over de Apollo 11 missie op de Kunstvlaai, op http://vlaaishow.blogspot.com/ is alvast een voorproefje te zien. Naast astronauten zullen in de Jeruzalemkerk vele andere wonderbaarlijke figuren te zien zijn. De leerlingen van de Rosa Boekdrukkerschool voeren vrijdag 20 en zaterdag 21 juni de kinderopera 'The Hackney Chronicles' op in Podium Mozaïek. Deze voorstelling is overigens ook nog een keer op 20 augustus tijdens het Grachtenfestival te zien. En er is dit weekend uiteraard ook weer muziek: in Meneer de Wit (Baarsjesweg 202) is de Pe a de Verano, met tango en flamenco dansworkshops en live muziek, op zaterdag middag en -avond. Vanaf 22.30 uur is op het Jan Maijenplein (bij de Jeruzalemkerk) een midzomeravondconcert. Uiteraard is er nog veel meer te beleven: workshops, doorlopende tentoonstellingen, feesten in Club 8. Kijk voor een volledig overzicht en meer informatie op www.junikunstmaand.nl.

Forum Surinameplein online

'Kennen jullie dat plein in Arnhem' en 'Het mag de allure krijgen van een Piazza del Campo in Siena' staat er te lezen op de website www.surinameplein.info. De site is afgelopen donderdag aan het begin van een informatiebijeenkomst gelanceerd. Buurtbewoners uit de stadsdelen De Baarsjes en Oud-Zuid waren uitgenodigd om kennis te nemen van het voornemen om van het Surinameplein een echt plein te maken. Panelen met beelden van toen, nu en mogelijk straks vormden de basis voor een levendige gedachtewisseling tussen vertegenwoordigers van de stadsdelen en bewoners en bewoners onderling. Veel bezoekers schreven hun ideeën op. Afbeeldingen van de vellen met reacties staan inmiddels op de website. Daarop kun je lezen: 'Het plein is best saai, doe er wat aan. Maar eerst goed nadenken!!!' en 'Speelruimte is hard nodig voor de leeftijd 6 t/m 15 à 16. Geen parkeergarage!!!' of '... Belfort weghalen, restaurants, terrassen.’

De website dient de komende jaren als digitaal uitwisselingspunt voor het delen van informatie en kennis over de planvorming en later wellicht ook de uitvoering. De twee stadsdelen breiden de komende tijd de functies van de site uit. Zo komt er een mogelijkheid om je profiel aan te maken. Als je dat gedaan hebt, kun je zien wie er ongeveer op jouw lijn zit en wie niet. Over de wenselijkheid om het plein als verblijfsruimte te verbeteren is - op een enkeling na - iedereen het wel eens. Over hoe dat dan moet, lopen de meningen nog flink uiteen. Portefeuillehouder Ab Cherribi: 'Eén ding is zeker, er zijn al veel mensen die met ons mee willen denken. Dat is voor ons misschien even wennen op zo'n vroeg moment van het planvormingsproces, maar ik wed dat het straks pure winst gaat opleveren. Op mijn oproep op www.baarsjeberichten.tv hebben vooraf ook al 31 mensen een reactie gegeven. We gaan er alles aan doen om van www.surinameplein.info ook een actief centrum van kennisdeling te maken. Wie meedoet, kan regelmatig op een uitnodiging rekenen om commentaar te leveren op te nemen processtappen. Overigens blijven we natuurlijk bijeenkomsten zoals de informatieavond houden als dat van belang is.'

Portefeuillehouder: Ab Cherribi.

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Loket weer uitgebreid

De Baarsjes wil de digitale dienstverlening verbeteren. Daarom investeert het stadsdeel veel in het Digitale Loket op www.baarsjes.nl/loket. Eerder werd al een uniform klachtenformulier gelanceerd; sinds deze week kunnen bewoners ook een evenementenvergunning (en een melding van een vergunningsvrij evenement) online regelen. Met het evenementenformulier kan de aanvrager óók direct de bijbehorende vergunningen regelen.

Technisch is het nog niet mogelijk om het evenementenformulier te koppelen aan afzonderlijke mid- / backoffice systemen. Voorlopig moet het formulier met bijlagen dan ook nog worden uitgeprint en opgestuurd naar het stadsdeel. Op termijn is ook dat niet meer noodzakelijk en kan de hele aanvraag digitaal worden afgehandeld.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Nieuwe namen voor pleinen in De Baarsjes

Buurt in de ban van Baarsjes EK

Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg hernoemt speciaal voor het EK 2008l twee pleinen. Vrijdag 13 juni om 15.30 uur wordt het Balboaplein omgedoopt tot Oostenrijkplein. Het Columbusplein gaat Zwitserlandplein heten. De actie gaat vooraf aan de start van het 1ste officiële Baarsjes EK.

Stadsdeel De Baarsjes organiseert donderdag 19 juni zijn eigen Europees Kampioenschap voetbal. Er wordt gevoetbald in teams van vijf mensen. In de middag spelen de kids en in de avond de teams van spelers vanaf 13 jaar. De hoofdprijs is een set tickets voor het Amsterdam Tournament in de Amsterdam Arena. Teams kunnen zich inschrijven op: www.baarsjes.nl/sport.

Portefeuillehouder: Arco Verburg.

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Soefi in Jeruzalemkerk

Bijzonder: de vertoning in de Jeruzalemkerk van een Tunesische film Bab'Aziz, over een reis door de woestijn van een blinde Soefi grootvader met zijn levendige kleindochter. De prachtige kerk in De Baarsjes is de hele Juni Kunstmaand de locatie voor tentoonstellingen, concerten, en op zaterdag 14 juni voor de vertoning van de film Bab'Aziz. Na afloop praat stadsdeelvoorzitter Arco Verburg met de aanwezigen over de film. 'Ik ben erg benieuwd naar de reactie van mensen op deze film over religie en broederschap. Het is natuurlijk bijzonder dat in een hervormde kerk een film vertoond wordt over een eeuwenoude mystieke traditie binnen de Islam. Genoeg stof tot praten voor alle bezoekers!'

De film uit 2005 is Arabisch / Perzisch gesproken en Nederlands en Frans ondertiteld. Zaterdag 14 juni, 21.15 uur, nabespreking 23.30 uur, in de Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14.

Ab Cherribi op de fiets

Klimaatcafé in café-restaurant Edel

Wat doet jouw stadsdeel om het klimaat te redden, wat kun je zelf doen? Op maandag 16 juni organiseert WISE in opdracht van stadsdeel De Baarsjes en het Klimaatbureau Amsterdam een Klimaatcafé. Een heel bijzondere voetbal-met-klimaatavond met een heerlijke klimaaltijd in Café Restaurant Edel, Postjesweg 1. Pittige discussies, interessante informatie en cabaret in een sfeervol café. In samenwerking met Edel biedt WISE alle gasten een heerlijke en goedkope drie-gangen klimaaltijd aan. Zalig eten en toch veel minder CO2-uitstoten. Het kan. Ab Cherribi, portefeuillehouder Milieu, trapt de benodigde elektriciteit duurzaam bij elkaar. Lukt het hem om ons de wedstrijd te laten zien... of komt er een black-out...? Tijdens het eten zijn er klimaatgesprekken: Wat doet jouw stadsdeel om het klimaat te redden, wat kun je zelf doen?

De organisatie WISE voert campagne om meer mensen groene stroom te laten gebruiken. Meer informatie: www.groenestroomjagraag.nl of www.klimaat.amsterdam.nl.

BBQ en schoonmaakactie

Samen met de buren veegt Highschool de buurt schoon. Highschool is een jongerencentrum aan de Crynssenstraat, in de Postjesbuurt. Woensdag 25 juni staan de bezems om 15.00 uur klaar. Om 17.00 start de Buurt BBQ met extra shaslick voor de fanatiekste vegers. Bewoners kunnen zich aanmelden bij de Highschool of bij Marienna Triesscheijn: 06 2890 3913 of via mtriesscheijn@dock.nl.

Uit de stadsdeelraad

Degi ter Haar (D66) kondigt afscheid aan

Degi ter Haar, de fractievoorzitter van D66, heeft in de raadscommissie Stadsdeelwerken aangekondigd dat hij na deze maand zijn raadszetel zal opgeven. Hij kan het raadswerk niet meer combineren met zijn werkzaamheden als ondernemer. Hans Dijksman, momenteel duo-raadslid voor D66, zal zijn raadszetel overnemen. Shanta Singh wordt de nieuwe fractievoorzitter.

Degi ter Haar was sinds maart 2006 raadslid. De laatste maanden was hij ook voorzitter van de raadscommissie Stadsdeelwerken.

Kritiek op leerplichtactie Postjesbuurt

In navolging op de gemeenteraad hebben de fracties van GroenLinks, de VVD en D66 zich afgelopen dinsdag kritisch uitgelaten over de leerplichtactie van 28 mei in de Postjesbuurt. Tijdens deze actie waren leerplichtambtenaren en de politie de wijk in gegaan om jongeren te vragen of ze niet op school of aan het werk moesten zijn.

De kritiek van de partijen richt zich op het aanspreken van jongeren boven de 18 jaar. GroenLinks stelt dat hier geen juridische basis voor is. Bovendien kan de controle door leerplichtambtenaren en politie tot onwenselijke negatieve beeldvorming leiden bij werkgevers en stagebegeleiders. Ook D66 vindt het bellen van een werkgever veel te ver gaan. De VVD is van mening dat er andere, veel minder stigmatiserende maatregelen zijn om ervoor te zorgen dat jongeren naar school, werk of een stageplek gaan. De portefeuillehouder ontkent dat er geen wettelijke basis zou zijn voor een dergelijke actie. Hij stelt dat stadsdelen jongeren onder de 23 moeten motiveren en begeleiden om alsnog aan een diploma te komen.

Complimenten voor portefeuillehouder Cherribi

De raadscommissie Stadsdeelwerken deelde afgelopen dinsdag de nodige complimenten uit aan portefeuillehouder Cherribi. 'Een duidelijk ontwerp voor de Slatuinenweg, er is goed geluisterd naar de bewoners' vonden alle fracties. D66 en GroenLinks spraken over 'Het eerste ontwerp waarin concreet wordt gesproken over het opheffen van parkeerplaatsen' als er een parkeergarage in de buurt komt. Portefeuillehouder Cherribi gaat op verzoek van GroenLinks nog op zoek naar geld om een doorzichtig hekwerk te plaatsen bij de ingang van de natuurtuinen.

De gewijzigde beleidsnota Oevergebruik en ligplaatsen was volgens de PvdA 'helder als water'. Ook de andere fracties vonden het stuk beter dan de eerste versie. Alle fracties kunnen er mee leven dat de wandelsteiger aan de Geuzenkade en de sloepverhuur daar vlakbij uit de nota zijn gehaald. De PvdA en de VVD hadden het liever anders gezien, maar leggen zich neer bij het verzet van de bewoners. GroenLinks en D66 vinden juist ook een rustpunt in de wijk belangrijk. GroenLinks vroeg nog om de natuurwaarde te versterken bij de Postjeskade. De portefeuillehouder vond dit een interessant idee en zal dit nog aan de nota toevoegen.

Agenda

Juni Kunstmaand

In de gehele Baarsjes, tot 30 juni.

Expositie Watercolour-Coloured Water

MLB Expositieruimte, tot 28 juni.

Expositie Portretten en Keramiek

Galerie De Stoker, tot 3 juli.

Smells Like 90's - The 2nd

Club 8, 13 juni - aanvang 23.00 uur.

Poëzie in het Rembrandtpark

Rembrandtpark, 14 en 15 juni.

Betty & Billie's Beat Boutique

Club 8, 14 juni - aanvang 21.00 uur.

Tao van de Vrouw

GoYuMe Centre, 15 juni - aanvang 10.00 uur

Klimaatcafé in Edel

Café Restaurant Edel, 16 juni.

Vrijwilligersbijeenkomst aanvragen fondsen

Wereldpand, 16 juni - aanvang 18.30 uur.

Zomerkampioenschap Jan Maijenplein

Jan Maijenplein, 18 juni - aanvang 13.00 uur.

Vergadering raadscommissie Wonen

Raadzaal stadsdeelkantoor, 18 juni - aanvang 20.00 uur.

Zomerkampioenschap Columbusplein

Columbusplein, 19 juni - aanvang 15.00 uur.

Baarsjes EK2008 voetbaltoernooi op Columbusplein

Columbusplein, 19 juni - aanvang 16.00 uur.

Baarsjes EK2008 voetbaltoernooi op Balboaplein

Balboaplein, 19 juni - aanvang 16.00 uur.

Gewoon Gastvrij

Club 8, 19 juni - aanvang 21.00 uur.

----------

Deel: ' Mededelingen Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam 12-06-2008 '
Lees ook