Médée gaat landelijk op tournee


OPERA2DAY brengt succesvolle enscenering van flamboyante opera in reprise

DEN HAAG, 20140620 -- OPERA2DAY oogstte in het afgelopen najaar veel lof met de enscenering van een van de meest dramatische werken uit de operageschiedenis: Médée van Luigi Cherubini. Dit laat-klassieke werk wordt door het gezelschap uitgevoerd in de oorspronkelijke Franse versie, waarbij een zesendertig koppig orkest de muziek extra intensiteit geeft door te spelen op authentiek instrumentarium. Van de gesproken scènes die het stuk omvat is een nieuwe eigentijdse, soms haast filmische, bewerking gemaakt. De voorstelling werd zo enthousiast ontvangen, dat deze vanaf 28 oktober 2014 landelijk op tournee gaat en tien keer te zien zal zijn in verschillende steden.

Deze opera van Cherubini uit 1797 toont de wraak van Médée, wanneer zij door haar geliefde Jason wordt verlaten. Ze vermoordt diens nieuwe verloofde en haar vader. Als ultieme wraak doodt ze ook de twee kinderen die ze met Jason had. Médée toont een mythische vechtscheiding in een bloedstollende voorstelling. De opera die Luigi Cherubini (1760-1842) hierover maakte, vangt op flamboyante wijze alle facetten van deze tragedie. De Duitse componist Brahms noemde Cherubini’s opera dan ook ooit ‘de hoogste top van de dramatische muziek’.

Médée werd in de 20eeeuw beroemd in een Italiaanse bewerking, door de legendarische Maria Callas. De oorspronkelijke versie, die in première ging in het Théâtre Feydeau in Parijs, was gemaakt volgens de toen geliefde traditie om gezongen en gesproken teksten met elkaar af te wisselen. OPERA2DAY gaat terug naar dit origineel, die ten doel had het drama dicht bij het publiek te brengen.

De voorstelling werd vorig jaar enthousiast onthaald door pers en publiek. De Volkskrant en NRC gaven 4 sterren aan Médée. Volgens de laatste krant ‘een bloedstollende voorstelling’. ‘Médée is een spektakel’ schreef het AD en het publiek waardeerde de voorstelling met een 8,4. Regisseur Serge van Veggel wist te overtuigen met deze  indrukwekkende en filmische enscenering en ‘dirigent Hernán Schvartzman [weet] het onderste uit de kan te halen’, aldus de Volkskrant.

Médée is vanaf 28 oktober te zien in Vlaardingen (28/10), Zwolle (30/10), Amstelveen (31/10), Deventer 1/11), Hoorn (5/11), Nijmegen (13/11), Eindhoven (20/11), Heerlen (26/11) en Den Haag (28 & 29/11). Kaarten zijn verkrijgbaar bij de theaters. Voor meer informatie: www.opera2day.nl .

OPERA2DAY maakt sinds 2007 energiek en dynamisch muziektheater. Ook eerdere producties, als Don Giovanni en Dolhuys Kermis werden door pers en publiek enthousiast ontvangen. Deze laatste voorstelling werd door het NRC opgenomen in een van de top vijf lijstjes met beste voorstellingen van 2012; ‘OPERA2DAY laat zien hoe je met weinig middelen schitterende scènes kunt bouwen.’

De productie La troupe d’Orphée (première 27 april 2014) kreeg 4 sterren van het NRC en een 5 sterren recensie in de Theaterkrant.

Deel: ' Médée gaat landelijk op tournee '
Lees ook