Ingezonden persbericht


Published: 07:50 13.03.2008 GMT+1 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

Medewerkers OncoMethylome Sciences identificeren methylatiemerkers die in verband staan met kans op recidive bij longkanker

Luik (België) - 13 maart 2008, 7.50 u MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) kondigde vandaag aan dat zijn onderzoeks-medewerkers hebben aangetoond dat genmethylatie in belangrijke mate in verband staat met de kans op recidive bij niet-kleincellige longkanker (non-small-cell lung cancer - NSCLC) in een vroeg stadium.

NSCLC is de meest voorkomende vorm van longkanker. Vandaag overlijdt 30 tot 40 % van de patiënten met Fase I NSCLC alsnog aan de ziekte, ondanks het feit dat ze na de operatie histologisch negatieve lymfeklieren hebben. Die patiënten kunnen identificeren bij wie de kans groot is dat de kanker terugkomt, zou behandelende artsen waardevolle informatie kunnen bezorgen om een optimale behandeling te bepalen.

Onderzoekers van Johns Hopkins University (JHU) en Lovelace Respiratory Research Institute wisten met succes genen te identificeren waarvan de methylatie in verband staat met recidive van de tumor, ongeacht het stadium van de kanker, de histologische eigenschappen van de tumor en demografische variabelen zoals leeftijd, geslacht, ras en rookgedrag. De resultaten van de studie, die werd gesponsord door OncoMethylome Sciences, werden vandaag gepubliceerd in de New England Journal of Medicine (NEJM) in een artikel getiteld DNA Methylation Markers and Early Recurrence of Stage I Lung Cancer. Onder de voorwaarden van een bestaande samenwerkingsovereenkomst op het vlak van onderzoek tussen OncoMethylome en JHU, heeft OncoMethylome een licentie optie op de methylatiemerkertest.

"We zijn verheugd dat deze eerste studie de mogelijkheid creëert om de behandeling van longkankerpatiënten te verbeteren", vertelt Herman Spolders, CEO van OncoMethylome. "Naast de resultaten van deze studie werd deze week ook een overzichtsartikel in het NEJM gepubliceerd. Het artikel - Epigenetics in Cancer - geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het vlak van methylatie. Het benadrukt het klinische belang van de GSTPi- en MGMT-methylatiemerkers, die OncoMethylome ontwikkelt in zijn producten voor de opsporing van prostaatkanker en het personaliseren van kankerbehandelingen. We zijn blij met dit momentum voor methylatie in de onderzoeks- en klinische gemeenschap."

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht PDF

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, de afdeling BioScience van Millipore Corporation en EXACT Sciences Corp. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Lucija Turcinov
Tel. +32-479-801 902
ir@oncomethylome.com
Of bezoek www.oncomethylome.com


Deel: ' Medewerkers OncoMethylome Sciences identificeren methylatiemerkers d.. '
Lees ook