Medisch centrum dieren ontraadt zout als braakmiddel na dood honden


Eerstehulpmiddel kan zelf doodsoorzaak zijn: Medisch Centrum Dieren uit Amsterdam publiceert in Tijdschrift voor Diergeneeskunde

Amsterdam, 20090223 -- Keukenzout wordt regelmatig gebruikt om dieren thuis te laten braken na inname van een ongewenste stof. Op internet of door de dierenarts wordt het geven van dit huismiddel vaak geadviseerd als eerste-hulp-actie. Bij het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam (samenwerkingsverband tussen Spoedkliniek voor Dieren Amsterdam, Dierenarts Specialisten Amsterdam en Diergeneeskundig Orthopedisch Centrum Amsterdam) wordt het gebruik van zout als braakmiddel sterk afgeraden, omdat ze daar recent hebben meegemaakt dat dieren als gevolg van toediening van zout als braakmiddel zijn overleden.

Het Medisch Centrum voor Dieren heeft een artikel geschreven dat op 15 februari 2009 is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde, het tijdschrift dat bij ongeveer iedere dierenarts in de bus valt. Uit dit artikel blijkt dat het zout zelf een vergiftigende werking kan hebben op het dier.

Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maagdarmkanaal, waardoor gebrek aan eetlust, braken en diarree vaak de eerste verschijnselen na opname van een overmaat zout zijn. Door de hoge natriumconcentratie in het bloed verplaatst water zich vanuit de weefsels naar het vaatbed, wat kan leiden tot oedeem. Als de natriumconcentratie ook in de hersenen gaat stijgen, kan dit leiden tot schade met neurologische klachten als gevolg. Het dier wordt rusteloos, prikkelbaar, sloom en/of krijgt spiertrekkingen, toevallen en koorts. Uiteindelijk kan het dier in coma raken en overlijden.

Het Medisch Centrum voor Dieren raadt daarom het gebruik van zout als braakmiddel af. Ga in plaats daarvan naar uw dierenarts voor het toedienen van een braakmiddel.


Deel: ' Medisch centrum dieren ontraadt zout als braakmiddel na dood honden '
Lees ook