Meer nieuwbouwwoningen hebben standaard een duurzame watervoorziening


ZWOLLE, 20170502 -- Het milieu en de opwarming van de aarde is een onderwerp dat bijna dagelijks in het nieuws is terug te vinden. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump is de laatste tijd bijvoorbeeld vaak in het nieuws omdat hij dreigt het klimaatakkoord van Parijs op te zeggen. Gelukkig staat de Nederlandse overheid niet zo negatief tegenover duurzame oplossingen.

De kans is heel groot dat het nog nieuw te vormen kabinet ook de komende vier jaar zal trachten de klimaatdoelstellingen van het akkoord te bereiken. Dit betekent onder meer dat men in Nederland zal blijven investeren in duurzame oplossingen waarmee energie en water bespaard kan worden. De afgelopen jaren hebben we dit al gemerkt aan het feit dat steeds meer nieuwbouwwoningen standaard met een duurzame watervoorziening worden opgeleverd. De loodgieter uit Zwolle legt uit wat dit precies inhoudt.

Duurzaam gebruik van water
Voor nieuwbouwwijken in Nederland wordt steeds vaker gekozen om deze als duurzame woningen te bouwen. Dit betekent onder andere dat de woningen standaard van zonnepanelen op het dak worden voorzien. Met behulp van zonne-energie kan dan op een milieuvriendelijke manier elektriciteit worden opgewekt. De energie kan ook gebruikt worden om water op te warmen. De loodgieter ziet ook verbetering in het duurzaam gebruik van water. De nieuwbouwwoningen worden namelijk ook voorzien van duurzame toepassingen om regenwater op te vangen en grijs water te gebruiken. Dit is nodig omdat met de steeds hoger wordende temperatuur op aarde vers drinkwater steeds schaarser en kostbaarder wordt. We moeten daarom slimmer met het schone drinkwater omgaan. De duurzame watervoorzieningen die steeds vaker standaard op nieuwbouwwoningen te vinden zijn laten zien hoe makkelijk dit gerealiseerd kan worden.

Regenwater opvangen
Voor veel toepassingen waarbij we water in huis gebruiken is het eigenlijk niet nodig om hiervoor het schone gefilterde drinkwater te gebruiken. Bijvoorbeeld bij het doorspoelen van een wc of het water geven van planten in de tuin is dit overbodig. Een moderne nieuwbouwwoning is daarom in staat om regenwater op te vangen. Van dit water hebben we in Nederland het hele jaar door meer dan genoeg. Het reservoir waar het regenwater in opgeslagen wordt is al meteen aangesloten op de wc en de buitenkraan.

[Meer nieuwbouwwoningen hebben standaard een duurzame watervoorziening]

Grijs water hergebruiken
Een alternatief voor het opvangen van regenwater is water hergebruiken. Dit wordt ook wel grijs water genoemd. De toepassing is tevens te combineren met het gebruik van regenwater. Bij grijs water wordt afvalwater hergebruikt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om het spoelwater van een gootsteen op te vangen en hiermee het reservoir van een wc te vullen om deze later door te spoelen. Het grote voordeel van de standaard integratie van deze duurzame watervoorzieningen is volgens de loodgieter dat mensen ongemerkt op een duurzame manier water in huis gebruiken.


Deel: ' Meer nieuwbouwwoningen hebben standaard een duurzame watervoorziening '
Lees ook