'Meerderheid voor herinvoeren grenscontroles EU-landen
'

Onderzoek: ‘Privacy maatregelen mogen in strijd tegen terrorisme’

'Meerderheid voor herinvoeren grenscontroles EU-landen
'

In de strijd tegen het internationale terrorisme mogen er concessies gedaan worden aan de privacy van burgers. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag naar aanleiding van de verijdelde aanslag op de Thalys. Driekwart (75%) van de ondervraagden is deze mening toegedaan. Eén op de vijf (20%) vindt dat de bestrijding van het terrorisme nooit ten koste van de individuele privacy mag gaan.

Het kabinet overweegt nu om een aantal concrete maatregelen te nemen die ingrijpen in de privacy. Deze houden onder andere in dat veiligheidsdiensten van iedereen de communicatie, zoals telefoon- en internetverkeer, kunnen bekijken ook als mensen nergens van worden verdacht. Een meerderheid (59%) van de deelnemers aan het onderzoek steunt deze plannen, een derde (32%) is er tegen. De meeste steun is er onder de achterban van VVD (72%), PVV (69%) en CDA (69%). De ondervraagde kiezers van PvdA, SP en D66 zijn meer verdeeld. Alleen de achterban van GroenLinks is in meerderheid (59%) tegen deze kabinetsplannen.

Grenscontroles In het onderzoek werd ook de vraag voorgelegd of grenscontroles binnen de EU opnieuw ingevoerd zouden moeten worden. Zes van de tien (63%) ondervraagden vinden van wel. Drie van de tien ondervraagden (30%) willen de situatie houden zoals die nu is. Alleen de kiezers van D66 en GroenLinks zijn hier tegen; verder zijn de achterbannen van alle partijen voor het herinvoeren van de grenscontroles.

Veiligheidsgevoel

Na de verijdelde aanslag op de trein voelen we ons nog steeds veilig in Nederland (85%). De grote meerderheid (72%) voelt zich nog net zo veilig als daarvoor. Bij een kwart (26%) is het veiligheidsgevoel sindsdien een beetje gedaald. Onder de frequente treinreizigers die aan het onderzoek meededen is dit vergelijkbaar: 92 procent voelt zich veilig in de trein en bij één op de vijf (19%) is dat sinds het weekend een beetje minder.

Maatregelen in trein? De deelnemers zien wel wat in extra veiligheidsmaatregelen op internationale treinen (56%). Daarbij moet dan bijvoorbeeld gedacht worden aan extra controle op bagage. Over extra maatregelen op Nederlandse treinen en stations zijn ze verdeeld. Tegenstanders zeggen dat extra maatregelen veel geld kosten maar aanslagen toch nooit helemaal kunnen voorkomen.

Vanavond presenteert Marielle Koekenbier de uitslagen in de uitzending van EenVandaag, om 18.15 uur op NPO1.

Over het onderzoek 
 Aan het onderzoek deden 10.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder ruim 800 mensen die dagelijks of wekelijks met de trein reizen. Het onderzoek vond plaats op 24 augustus 2015.


Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Deel: ' 'Meerderheid voor herinvoeren grenscontroles EU-landen
' '


Lees ook