Meerderheid voor motie GroenLinks kluswoningen statushouders

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad steunt de motie van GroenLinks voor kluswoningen voor statushouders.

Tijdens de afsluitende raadsvergadering van de voorjaarsnota 2017 stemt een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad in met een motie van GroenLinks-raadslid Tara Scally. In deze motie vraagt zij naar de mogelijkheden voor statushouders om naast andere Utrechters te klussen aan eigen kluswoningen in Utrecht.

De stichting Fundering haalde eerder met een dergelijk initiatief de Volkskrant. De stichting wil de komende twee jaar honderd statushouders aan een kluswoning helpen. Met een kluswoning kunnen mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning "letterlijk en figuurlijk klussen aan hun toekomst" aldus initiatiefnemer Marnix Norder. GroenLinks ziet de gemeente graag meewerken aan een dergelijk initiatief, bijvoorbeeld in samenwerking met Socius. Socius transformeert leegstaande kantoorpanden in kamers en studio's voor jongeren, studenten en starters.

In Utrecht worden steeds meer van dit soort panden getransformeerd tot woonruimte. Wanneer statushouders en andere Utrechters in hetzelfde pand klussen aan hun woning kan dit net als bij plan Einstein in Overvecht de ontmoeting tussen verschillende mensen stimuleren. "Door middel van kluswoningen leren Utrechters elkaar op een laagdrempelige manier kennen." Aldus Scally.

Een bijkomend voordeel is volgens Scally dat mensen wiens verblijfsvergunning niet verlengd wordt profiteren van de zelf toegevoegde overwaarde op hun kluswoning. Scally: "Doordat statushouders met een tijdelijke verblijfsvergunning ook kunnen investeren in een huis, hoeven zij na jaren in Nederland niet met lege handen terug te keren. Zij kunnen bouwen aan hun toekomst."

Deel: ' Meerderheid voor motie GroenLinks kluswoningen statushouders '


Lees ook