Meerderheid zzp’ers doet boekhouding zelf


29,1% zzp’ers ontving boete Belastingdienst wegens te laat betalen btw

BEEMSTER, 20131028 -- 53,0% van de zzp’ers doet de boekhouding zelf en besteedt deze niet uit. 48,1% gebruikt hiervoor Excel, 31,3% gebruikt op de PC geïnstalleerde software en 20,6% gebruikt online boekhoudsoftware. Dit blijkt uit het rapport “Financiën & administratie” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer in samenwerking met Exact, afgenomen onder 1.721 zzp’ers in Nederland.

“Veel zzp’ers vinden boekhouden en belastingaangifte lastig. Wij brengen daar verandering in met Exact Online Starter. Door een optimale samenwerking tussen zzp’ers en het administratiekantoor, krijgen zzp’ers grip op de boekhouding zonder zelf de complete boekhouding te hoeven voeren,” aldus Marcel van de Sandt, Product Marketing Director bij Exact.

De zzp’er betaalt gemiddeld 97 euro per maand voor zijn administratiekantoor of boekhouder. De zzp’ers die hun boekhouding wel uitbesteden, doen dit vanwege kennis (51,9%) en prijs (40,3%). Online boekhoudapplicaties worden niet altijd gebruikt omdat deze onbekend zijn of te duur gevonden worden. 29,1% van de zzp’ers heeft echter weleens een boete van de Belastingdienst gehad wegens te laat betalen van de btw, iets dat dankzij automatisering voorkomen kan door deze online boekhoudapplicaties.

Betalingsmoraal opdrachtgevers
86,0% van de zzp’ers hanteert een betalingstermijn van 30 of minder dagen. 62,4% van hen wordt echter weleens te laat betaald, 4,2% zelfs altijd. Gemiddeld is zo’n 0,6% van de omzet van de zzp’ers de afgelopen jaren oninbaar gebleken. Bij een gemiddelde omzet van 90.000 euro per jaar betekent dit dat de gemiddelde zzp’er in Nederland jaarlijks zo’n 540 euro misloopt bij klanten en opdrachtgevers. Uitgaande van 800.000 zzp’ers is dit jaarlijks 432 miljoen euro. Niet geheel onverwacht vindt de meerderheid van zzp’ers (66,9%) daarom de creditrating van de opdrachtgever, bemiddelaar en/of detacheerder van groot belang.

Over het onderzoek
De ZZP Barometer is een initiatief van Victor Mundi, Exact, Freelance.nl, IT-Staffing, ikwordzzper.nl, MarktEffect, YACHT, Vliegtickets.nl en Volkswagen. FastFlex Quality Sourcing, Freelancehouse, Opdrachten.nl, Uniforce Group, ZiPconomy en ZZPnodig zijn als sponsor aangesloten. Het landelijk zzp-onderzoek, dat begin 2010 van start is gegaan, verzamelt maandelijks belangrijke informatie voor de politiek en marktpartijen. Het onderzoek is via een online vragenlijst gehouden onder een panel van 1.721 zzp’ers (58,1% mannelijk, 41,9% vrouwelijk), waarbij de branches zakelijke dienstverlening (32,5%), ICT & Internet (28,3%) en communicatie, marketing en PR (5,9%) het best vertegenwoordigd zijn, voor 77,2% bestaande uit hoogopgeleiden (HBO/WO).


Deel: ' Meerderheid zzp’ers doet boekhouding zelf '
Lees ook