TuinbouwNet


Meevallende Duitse appeloogst drukt prijzen

De tegenvallende telersprijzen in ons land voor appelen zijn voor een deel te wijten aan de grote Duitse oogst in dit seizoen. Naar nu blijkt hebben de fruittelers in Duitsland vorig jaar maar liefst 977.000 ton appelen geplukt. Bij de herziene oogstraming in september 1998 gingen onze oosterburen nog uit van 892.000 ton. Daarnaast is de productie in de zogenoemde Duitse Streuobst (particuliere boomgaarden) eveneens ruim uitgevallen. Deze oogst overschreed de 1 miljoen ton tegen 650.000 ton in 1997, zo meldt het Productschap Tuinbouw.

Vanaf het begin van dit seizoen liggen de appelprijzen in ons land op een erg laag niveau. Door een moeizame uitvoer naar onder andere Duitsland komen de telersprijzen tot nu toe niet boven de kostprijs uit. Van de totale Nederlandse appelproductie gaat bijna de helft weg voor export met Duitsland als belangrijkste bestemming. In de eerste helft van dit seizoen liep de uitvoer naar onze oosterburen met zes procent terug. De Duitsers hebben door de grote oogsten in de particuliere boomgaarden sowieso minder appelen gekocht dan een jaar geleden. Uit marktonderzoek blijkt dat de Duitsers in oktober 1998 vier procent minder appelen gekocht hebben dan in 1997 en in november zelfs negen procent minder.

Onzekere perenmarkt voor ZHR-landen

Voor de perenexporterende landen van het zuidelijk halfrond zijn er voor de komende maanden nog veel onzekerheden over de uitvoermogelijkheden. Allereerst vallen de producties in Chili en Argentinië tegen door de weersomstandigheden. Daarnaast is afzet op de Braziliaanse markt onzeker door de economische crisis in dat land. Verder is de perenvoorraad in de EU groter dan een jaar geleden. Positief voor de ZHR-landen zijn de lage transportkosten. De eerste peren van het zuidelijk halfrond zijn inmiddels in Europa aangekomen.

Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en Australië zijn de belangrijkste perenexporterende landen van het zuidelijk halfrond. Door de kleine Europese voorraad in het seizoen 1997/98 zagen ze kans om vorig jaar zo'n 325.000 ton naar Europa uit te voeren. In 1997 was dat nog 307.000 ton. De vier landen rekenen dit jaar tezamen op een perenproductie van circa 1,2 miljoen ton. Hiermee is de oogst een paar procent groter dan in 1998.

In Chili heeft de perenoogst dit seizoen te lijden van hevige droogte. Vermoedelijk valt de productie hierdoor dit jaar lager uit dan in 1998. In Argentinië hebben hagel en vorst de peren geen goed gedaan. Vooral in het Rio Negrodal en Neuquen hebben de weersomstandigheden gezorgd voor een tegenvallende productie. Daarentegen ziet de oogst er in het teeltgebied in Mendoza redelijk uit. Zuidafrikaanse exporteurs verwachten dit jaar meer peren te exporteren in vergelijking met 1998. In Zuid-Afrika ziet de oogst van Packham's Triumph er dit seizoen goed uit. Australische fruittelers rekenen dit jaar op een grote perenoogst. Hierbij gaat het vooral om het ras Williams.

Deel: ' Meevallende Duitse appeloogst drukt prijzen '
Lees ook