Ingezonden persbericht


Mein erstes T-Shirt; Lezing door Jakob Hein in Goethe-Institut Rotterdam

Op uitnodiging van de Stichting Cultuur & Kommunikation reist de Duitse auteur Jakob Hein van 8 t/m12 september door Nederland voor een reeks lezingen. Op woensdag 10 september 2003 leest hij om 20 uur in de bibliotheek van het Goethe-Institut Rotterdam voor uit zijn boek 'Mein erstes T-Shirt'.

Toen Jakob Hein achttien was, was men zo vriendelijk de Muur te openen. In 'Mijn eerste T-shirt' (de Nederlandse vertaling verschijnt eind augustus bij De Arbeiderspers) beschrijft Hein met nonchalante humor het leven van een peuter, kleuter, puber, kortweg van een generatie die alles voor het eerst meemaakt in de dagen dat het DDR-regime op zijn laatste benen loopt. Opmerkelijk is dat zijn toegankelijke, hilarische, soms sarcastische observaties van de alledaagse waanzin van de DDR voor de westerse lezer herkenbaarder zijn dan je zou verwachten. De jaren tachtig: punkmuziek en verzet tegen 'het systeem'. Met opzettelijke naïviteit en lichtvoetige rebellie schildert Hein de overenthousiaste maar onhandige kennismaking van een puber met zijn eerste elektrische gitaar, de eerste dronkenschap, versiertrucs en de jeugddromen van een grotere en mooiere wereld.

Jakob Hein werd in 1971 geboren in Leipzig. Zes maanden later verhuisde zijn familie naar Berlijn. In 1977 begon hij met het schrijven van gedichten. Zijn regiedebuut werd in 1982 tijdens het 'Fest der jungen Talente' met een oorkonde onderscheiden. In 1988 kwam hij er achter dat hij zijn gedichten behalve aan zijn moeder ook aan andere personen kon voorlezen. Dat doet hij nu iedere zondag op het reformpodium 'Heim und Welt' van het Berlijnse 'Kaffee Burger'.Elk voorjaar modereert hij de 'Lesershow' in de Rode Salon van de Volksbühne. Eind 2001 kwam een van zijn verhalen uit in Wladimir Kaminers 'Frische Goldjungs'. Binnen een paar maanden werden van zijn wonderlijke terugblikken op zijn jeugd in de DDR 'Mein erstes T-shirt', 25.000 exemplaren verkocht. Jakob Hein is van beroep in eerste instantie kinder- en jeugdpsychiater in het ziekenhuis 'Charité' in Berlijn.

Goethe-Institut Rotterdam

Westersingel 9

3014 GM Rotterdam

Voertaal Duits

Gespreksleiding: Stefanie Kastner

Meer informatie: Tel. 010-2092090
Fax: 010-2092072
Email: info@rotterdam.goethe.org www.goethe.de/rotterdam


Deel: ' Mein erstes T-Shirt; Lezing door Jakob Hein in Goethe-Institut Rotte.. '
Lees ook