Verbond van Verzekeraars

Meld Misdaad Anoniem

De meldlijn Meld Misdaad Anoniem, Bel M. gaat vanaf 4 september van start. Vanaf deze datum kan iedereen in Nederland misdrijven anoniem melden op een gratis landelijk telefoonnummer. De voor verzekeraars relevante informatie van de meldlijn wordt, behalve aan de politie, ook aan het Bureau Justitiële Zaken van het Verbond doorgegeven. Verzekeraars kunnen daarom per 4 september van dit bureau extra informatie verwachten, die ze kunnen gebruiken bij hun aanpak van verzekeringscriminaliteit.

Meld Misdaad Anoniem, Bel M. is een initiatief van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC), een publiek-privaat samenwerkingsverband waarin ook het Verbond participeert. De meldlijn is onderdeel van Crimestoppers International en is in landen als Engeland, Australië en Canada al jaren een succesvolle formule om aanvullende informatie over criminaliteit te vergaren. Het project gaat in Nederland als regionale pilot van start. Hiervoor is een publiek-privaat samenwerkingsverband gesloten tussen vijf politieregios, het Korps landelijke politiediensten (KLPD), het Openbaar Ministerie (OM), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond.
De anonieme meldingen komen binnen bij een landelijk callcenter. Ervaren rechercheurs beoordelen in hoeverre de informatie relevant is en sturen deze door aan de betreffende politieregio en/of organisatie. Het Verbond verwacht dat verzekeraars daardoor extra en vroegtijdige informatie verkrijgen voor de aanpak van verzekeringscriminaliteit.

Bondig, mei 2002

Deel: ' Meld Misdaad Anoniem via landelijk telefoonnummer '
Lees ook