Meldkamers ambulancezorg klaar voor Windkracht 12 Bft


UTRECHT, 20090922 -- Ongeveer 80 meldkamercentralisten ambulancezorg, gastsprekers en genodigden nemen donderdag 24 september deel aan Windkracht 12 Bft., TOP voor Meldkamerprofs Ambulancezorg in Utrecht. Het is een historische dag voor de 24 meldkamers ambulancezorg in Nederland. Nooit eerder in de geschiedenis kwamen meldkamerprofessionals binnen de ambulancezorg bijeen om zich gezamenlijk bezig te houden met actuele thema's en vraagstukken binnen de acute medische (ambulance)hulpverlening.

Hot issue
Op de top komen boeiende thema's aan bod waarvoor spraakmakende sprekers zijn uitgenodigd en waaraan verrassende elementen zijn toegevoegd. Actuele thema's die op deze interactieve dag aan bod komen zijn, onder andere, de nieuwe Wet Ambulance Zorg (WAZ) en de (on)mogelijkheden van Online Besteld Vervoer. Ook het communicatiesysteem C2000, een actueel en politiek beladen 'hot issue', zal aan de orde komen.

Cruciaal
De professionals achter de knoppen van de 24 regionale meldkamers ambulancezorg zitten de klok rond paraat. Zij spelen een cruciale rol in de toedeling van zorg aan patinten en slachtoffers, onder andere in acute situaties die via 1-1-2 binnenkomen. Een rol die meestal onderbelicht blijft wanneer er een vuurwerkfabriek ontploft, een vliegtuig neer stort of een trein ontspoort. Dan staan in eerste instantie de slachtoffers en hulpverleners ter plaatse in de schijnwerpers, later vooral de onderzoekscommissies en de politiek verantwoordelijken.

Doeners
Deze 'warriors' in de eerste lijn zijn bescheiden professionals die niet snel op de voorgrond treden. Het zijn doeners die een melder van een hartstilstand per telefoon aan het reanimeren zetten en ondertussen ambulancehulpverlening ter plaatse sturen. Doeners die bij een ongeval met beknelling door tijdens adequaat uitvragen van de melder de hulpverleningsketen opstarten en brandweer, politie en ambulancehulpverlening ter plaatse dirigeren.

Windkracht 12 Bft. is een initiatief van de Landelijke Meldkamer Ambulance Zorg en de meldkamers ambulancezorg van Amsterdam-Amstelland en Gelderland Midden. De TOP wordt mede mogelijk gemaakt door de beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg, Ministerie van VWS, Julius Centrum, ZonMw, KLPD, Isioux en Skopos.

De top wordt gehouden bij Boerderij Mereveld, Mereveldseweg 9 in Utrecht en begint om 09.00 uur.


Deel: ' Meldkamers ambulancezorg klaar voor Windkracht 12 Bft '
Lees ook