Met vakantiegevoel de tuin in


APPELTERN, 20150224 -- Het tuinseizoen is weer begonnen. De Tuinen van Appeltern, Nederlands enige tuinvoorlichtingspark, heeft haar poorten geopend met een boodschap. ‘De tuinbezitter heeft er weer zin in, de tuin moet in 2015 vooral vrolijk, kleurrijk en gemakkelijk zijn en daarbij… zoveel mogelijk vakantiegevoel uitstralen!’

De Nederlandse tuinbezitter lijkt helemaal genoeg te hebben van moeilijkdoenerij en doemdenken. De hoveniers en ontwerpers hebben het weer druk en de tuinier wilt zo snel mogelijk ‘op vakantie’ in eigen tuin. Zonder al te veel werk, maar wel met zoveel mogelijk zaken waar je vrolijk van wordt. Die conclusie is getrokken door De Tuinen van Appeltern op basis van gesprekken met hoveniers en ontwerpers en hun bevindingen uit de vorige jaar in het park ingebouwde Fluistertour. De bezoeker kan in die Fluistertour extra informatie opvragen bij die tuinen die het meest in de smaak vallen.

[Met vakantiegevoel de tuin in]

Makkelijk groen   
Duizenden mensen liepen De Fluistertour in het tuininspiratiepark en uit de rode draad door de meest beluisterde verhalen, blijkt overduidelijk een voorliefde voor een goedgevulde tuin. Veel beplanting, niet alles even recht en bedacht. Een beetje nonchalance is juist leuk. De beplanting moet ook makkelijk zijn. De onderhoudsvriendelijke borders en bodembedekkende vakken scoren het best. Ook de kleurtjes zijn geliefd, zowel bij de beplanting als bij de tuinafscheidingen, meubilair en potterie. Comfort wordt op prijs gesteld. Overkappingen en overdekte terrassen vallen erg in de smaak. Informatie over makkelijke zitelementen rondom een vuurplaats of onder een schaduwdoek werd vaak opgevraagd.

Natuurlijk op vakantie
Het blijft lastig om in die veelheid van sferen en voorbeeldtuinen een allesomvattende voorkeur vast te stellen, maar van een voorliefde voor een natuurlijke uitstraling is overduidelijk sprake. Daarnaast werden de tuinen in een typische vakantiesfeer zoals De Strandtuin, De Exotentuin en De Bourgondische tuin opvallend veel bekeken. De Nederlandse tuinier lijkt heel bewust om te willen gaan met zijn buitenruimte. De tuin moet leven, men wil zelf wat kweken en duurzame materialen gebruiken, maar vooral niet te moeilijk doen en veel tijd overhouden om te genieten. Ieder op zijn eigen niveau.

Elke tuin begint met een ontwerp
Helaas beginnen veel tuiniers ondoordacht aan hun tuin. De Tuinen van Appeltern wil fouten graag voorkomen en bedacht de vier basisvoorwaarden voor Tuingeluk (voor meer info zie tuingeluk.nl). Op 14 en 15 maart a.s. geven meer dan 50 hoveniers en ontwerpers gratis schetsadvies in het tuinideeënpark. U moet zich hiervoor wel even aanmelden op appeltern.nl. 


De schetsadviesdagen vinden plaats op 14 en 15 maart 2015 in De Tuinen van Appeltern. Het park is dagelijks geopend van 1 maart tot en met de laatste zondag in november van 10.00 uur tot 18.00 uur. Ook op zon- en feestdagen. In maart, oktober en november tot 17.00 uur. De Tuinen van Appeltern is rolstoeltoegankelijk en honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. De toegangsprijs is € 12,50. Kinderen van 6 t/m 12 jaar ontvangen 50% korting en 65-plussers krijgen € 2,- korting.

Bezoekadres:
De Tuinen van Appeltern,
Walstraat 2a,
6629 AD Appeltern.

Kijk voor meer informatie op www.appeltern.nl.Deel: ' Met vakantiegevoel de tuin in '
Lees ook