013 Tilburg

Programma-overzicht:
31-8-2001 Carpathian Forest + Deströyer 666 + Urn + Sauron Kleine Zaal
aanvang: 20.00 uur, zaal open:19.30 uur
Entree: f 20,00
Voorverkoop: f 20,00 + f 4,50 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 30 juni

Vier top metalbands uit het black- en deathgenre. Capathian Forest heeft al geruime tijd een cultstatus. De blackmetalband is beïnvloed door Bathory en Celtic Frost en vandaar is dit de optimale morbide en donkere sound. De laatste cd 'Black Shining Leather' is de best verkopende cd op Avantgarde Records. Deströyer 666 serveert ook een zwaar potje metal, maar dan meer death en thrash geörienteerd. De titel van het laatste wapenfeit luidt 'Phoenix Rising'. In een ver grijs verleden maakten twee black metal bands het metallandschap in Nederland onveilig: Melech en Satyr. Jaren later vinden vier voormalige leden van die bands elkaar, wat resulteerde in de geboorte van SauroN. Demster, Sunless, Ludas en Eclipse lieten gezamenlijk voor het eerst het beest uit op de demo 'Death&Tyranny&War&Blasphemy&'. De opvolger luistert naar de ladingdekkende titel 'True Hate Embodiment' en heeft teksten die nog verder gaan. Deze handelen over hun haat jegens het christendom. Muzikaal lijkt deze Tilburgse band op Warlust.

2-9-2001 Metal Matinee
Bat Cave
aanvang: 16.00 uur, zaal open:15.00 uur
Entree: f 7,50
Voorverkoop: Geen voorverkoop

Stormrider speelt een anderhalf uur durende set gevuld met metalklassiekers vanaf eind jaren '70 tot begin jaren '90

7-9-2001 Iced Earth
The Choice
aanvang: 20.30 uur, zaal open:19.30 uur
Entree: f 30,00
Voorverkoop: f 30,00 + f 6,00 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 2 juni

Het concert van Iced Earth op vrijdag 7 september gaat niet door. De band heeft ervoor gekozen om het voorprogramma te doen van Judas Priest tijdens hun Amerikaanse tour. Een schriftelijke verklaring van de band wordt nog deze week verwacht. Ook deze week moet er meer duidelijkheid komen over een vervangende datum. Zoals het er nu naar uitziet wordt dat waarschijnlijk vrijdag 16 november. Zodra een definitieve datum bekend is zal dat op de 013 website bekend gemaakt worden. Gekochte kaarten blijven natuurlijk geldig. De voorverkoop is (tijdelijk) stop gezet.

Iced Earth is zo'n band die continu in ontwikkeling blijft. Op het binnenkort te verschijnen album 'Horror Show' laat de band van gitarist Jon Schaffer en co een orkestrale metal horen om u tegen te zeggen. De band uit Tampa, Florida klinkt eerlijk, hard en virtuoos. De stem van Matthew Barlow en het ritmetandem, bassist James MacDonough en drummer Richard Christy (ex-Death en ex-Control Denied), maken van Iced Earth een van de beste metalbands. Mede door de vakkundige songschrijverschap van Schaffer kan Iced Earth zich meten aan Savatage en Nevermore.

16-9-2001 METAL MATINEE: METAL QUIZ
Bat Cave
aanvang: 16.00 uur, zaal open:15.00 uur
Entree: nog niet bekend
Voorverkoop: Geen voorverkoop

Een dikke week na de algemene popquiz, valt nu je parate metalkennis te testen op de eerste Metal Quiz in 013 (de derde in totaal). Onder supervisie van Horst Vonberg van het 'Lords Of Metal' E-zine staan er een aantal pittige metalvragen op het programma. Tevens zijn er vele prijzen te winnen.

23-9-2001 Metal Matinee
Bat Cave
aanvang: 16.00 uur, zaal open:15.00 uur
Entree: f 7,50
Voorverkoop: Geen voorverkoop

Twee sfeerrijke metalbands uit de regio Eindhoven.

Meer informatie volgt.

27-9-2001 Motorpsycho
The Choice
aanvang: 20.30 uur, zaal open:19.30 uur
Entree: f 27,50
Voorverkoop: f 27,50 + f 4,50 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 14 juli

Een van de invloedrijkste rockbands komt niet uit de VS of Groot-Brittannië maar uit Noorwegen. Waarschijnlijk mede een verdienste van de veelzijdigheid van dit kwartet. Of het nu country, proghardrock, psychedelische rock of sixties pop is, Bård Snah (Hans Magnus Ryan), Gebhardt en Bent Sæther draaien daar hun hand niet voor om hele albums vol te spelen met verschillend repertoire. Ze zijn dan ook beïnvloed door Motörhead, The Who, Led Zeppelin, Beatles, Sonic Youth, Sun Ra, John Coltrane, Bob Dylan, Captain Beefheart, Kiss en King Crimson. Werp maar een blik op de lijst van covers. Desalniettemin klinkt alles naar Motorpsycho. Spanning wordt opgebouwd, getemd en soms explosief beëindigd. Live komt dat optimaal uit de verf mede door geluidsman Pidah Kloos uit Eindhoven. Het laatste rockwerk heet 'Barracuda' en is het harde vervolg op het schitterende 'Let The Eat Cake'.

30-9-2001 Tristania + Rotting Christ + Finntroll + Vintersorg + Madder The Choice
aanvang: 16.00 uur, zaal open:15.00 uur
Entree: f 30,00
Voorverkoop: f 30,00 + f 6,00 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 23 juni

Tristania heeft net de laatste hand aan hun nieuwe album gelegd. Het meesterwerk ligt in september in de winkel en is het eerste zonder Morten Yeland. Wie te horen is op het album en tijdens deze tour wordt weldra bekendgemaakt. Griekenland en dark metal: inderdaad Rotting Christ. Op het laatste meest recente album 'Khronos' keert de band van Sakis en co soundtechnisch terug naar haar wortels. Ten tijden van 'Thy Mighty Contract', maar dan met de bonus van gerijpte composities. Rotting Christ tourde o.a. met Deicide en Cradle of Filth en speelde in landen als Cyprus, Bulgarije en Israël. Finntroll maakt 'Trollish Hoedown Metal', zegt de biografie, anderen hebben het over 'Hoempa-Metal'. In 1997 staken voormalige leden van Thy Serpent, Impaled Nazarene, Moonsorrow en Barathum de koppen bij elkaar en richtten Finntroll op. Door elementen van Joik (een obscure, traditionele muziek uit Lapland) te spelen, kan je gemakkelijk stellen dat deze Finse band een buitenbeetje is in de metalscene. Waar we heel blij mee zijn. Achter Vintersorg schuilt een man. Inmiddels zijn er reeds vier werken verschenen. Het actuele 'Cosmic Genesis' is een van de toppers op Napalm Records. Ze heten Agnete M. Kirkevaag, BP M. Kirkevaag, Eirik Ulvo Langnes, Pål Mozart Bjørke en Madds Solas. Gezamenlijk noemen zicht kortweg Madder Mortem. De draad is metal maar Madder Mortem knoopt daar allerlei muziekstijlen aanvast. Het album 'All Flesh Is Grass' is daarvan het hoorbare bewijs.

7-10-2001 Metal Matinee
Bat Cave
aanvang: 15.00 uur, zaal open:15.00 uur
Entree: gratis

DJ Acrosti-Jos en DJ D'n Ad

14-10-2001 Dutch Chuck Schuldiner Tribute festival The Choice
aanvang: 15.00 uur, zaal open:14.00 uur
Entree: f 25,00
Voorverkoop: f 25,00 + f 4,50 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 30 juni

Het gaat niet goed met Chuck Schuldiner, bandleider en oprichter van Death en Control Denied. De zanger/gitarist lijdt al geruime tijd aan kanker. Toen in '99 bekend werd dat hij aan de ziekte leedt, kwamen vanuit de internationale metalscene een stroom van steunbetuigingen en initiatieven om een operatie te bekostigen op gang.

De volgende bands zullen tijdens hun optreden een
nummer van Death ten gehoren brengen, dat opgenomen wordt voor een 'Tribute to Death'cd (te verschijnen op Hammerheart Records).

ALTAR
GODDESS OF DESIRE
GOD DETHRONED
THANATOS
OCCULT
SEVERE TORTURE
CALLENISH CIRCLE
MANGLED
SHADOWBREED
OUTBURST
FLESH MADE SIN

29-10-2001 Savatage + Symphony X
The Choice
aanvang: 20.00 uur, zaal open:18.30 uur
Entree: f 47,50
Voorverkoop: f 47,50 + f 6,00 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 28 juli

Voor Savatage is 17 november 1993 een zwarte dag. Dan komt meestergitarist Criss Oliva om bij een verkeersongeluk. De band die een van de belangrijkste metalplaten van de jaren tachtig en negentig heeft gemaakt, 'Gutter Ballet', had op dat moment net het vertrek van zanger Jon Oliva verwerkt. Hij had het te druk met het schrijven van een broadway musical ('Romanoff'). Het drama zette Jon echter aan het denken en vanaf 'Handful Of Rain' (1994) is hij weer regelmatig te horen als gedeelde leadzanger. De andere kerel met een gouden strot was Zak Stevens. Sinds het recente album "Poets And Madmen' deelt Jon de microfoon met Damond Jiniya (ex-Diet Of Worms). Ter vervanging van de naar Megadeth verdwenen gitarist Al Pitrelli is de dynamische gitarist Jack Frost (ex-Frost Bite, Seven Witches, The Bronx Caskett Company) aan getrokken. Muzikanten die in een progressieve rockband spelen, lijken soms wel alle tijd van de wereld te hebben. Neem nu Mike Romeo van Symphony X. Tussen alle drukke bezigheden hoor je hem op het soloalbum van Timo Kotipelto. Daar konden bandcollega's Russel Allen en Jason Rullo niet achterblijven. Zij zijn respectievelijk te horen op de soloschijven van Roland Grapow (Helloween) en Nick Van Dyke. Het Amerikaanse Symphony X leverde vorig jaar de baanbrekende progmetalplaat 'V: The New Mythology Suite' af en werkt nu aan de opvolger dat overigens geen conceptalbum wordt.

4-11-2001 Metal Matinee
Kleine Zaal
aanvang: 16.00 uur, zaal open:15.00 uur
Entree: f 20,00
Voorverkoop: f 20,00 + f 4,50 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 15 september

Flotsam & Jetsam wordt vaak genoemd als men het over de (voormalige) bassist van Metallica heeft. Jason Newsted was inderdaad in de jaren tachtig de man met de viersnaar in de hand in die band. Een andere Jason verving hem. Jason Ward vormt samen met drummer Kelly Smith een uitermate sterk ritmetandem. Het opvallende kenmerk van Flotsam & Jetsam is de stem van Eric AK. Een grote fan van Frank Sinatra en volgens zichzelf is dat ook te horen ook. Het 'comeback' stamt uit 1995, heet 'Drift' en is een 'ouverture' van het nieuwe werk 'My God' dat begin juni is verschenen. De huidige line up van deze speedmetallegende bestaat uit Mark T. Simpson, Ed Carlson, Craig Nielsen, Eric A.K., Jason Ward.

16-12-2001 X-Mass Metalfest
The Choice + Kleine Zaal + Bat Cave
aanvang: 16.00 uur, zaal open:15.00 uur
Entree: f 50,00
Voorverkoop: f 50,00 + f 6,00 servicekosten, de voorverkoop start vanaf 18 augustus


* Cannibal Corpse

* Kreator

* Marduk

* Nile

* Dark Funeral

* Krisiun

* Vomitory

* Enthroned

* Behemoth

* Dew-Scented

* Seth

line-up onder voorbehoud

In de Bat Cave: Vet Cave (eetcafé)
Het is alweer Kerstmis en wat dat betekent weet bijna elke metalfan wel: het grootste metalfestijn 'Metal X-Mass' zorgt voor een dag brute metal van het hardere soort. Als headliner is dit jaar Cannibal Corpse aangetrokken. Deze Amerikanen creëerde in 1989 een monster van een demo. Dat leverde in no time een platendeal met het befaamde metallabel (&) Metal Blade op. Uit deze vruchtbare samenwerking ontsproot 'Eaten' Back To Life'. Een legendarische deathmetalplaat dat in geen metalverzameling mag ontbreken. Al twaalf jaar is Cannibal Corpse de zwaarste band in het genre en door personeelswisselingen is de sound alleen maar verdikt. Door de aanwinst van voormalig Nevermore en Monstrosity lid Pat O'Brien in de band telt C.C. nog steeds de beste deathmetalbands. Thrashmetal van grote klasse en dat al bijna twintig jaar lang. Dan kan er alleen maar sprake zijn van het Duitse Kreator. Mede dankzij hen heeft thrashmetal overleefd. Sterker nog, zelfs een extra impuls gekregen. Mille is nog steeds the mainman van Kreator en met het rekruteren van voormalig Waltarilid Sami Yli-Sirinö (hij vervangt Tommy Vetterli) is het nieuwe werk onder de noemer 'Violent Revolution' op zijn minst een aanbeveling. De beroemde producer Andy Sneap (Machine Head, Napalm Death, Exodus, Earth Crisis, Testament, Stuck Mojo) zorgde voor de loodzware puntjes op de 'i '. De invloed van Kreator op de huidige metalscene is groot, getuige de 'Tribute-cd' met onder meer Rotting Christ, Acheron, Marduk, Krisiun, Angelcorpse, Mystifier, Black Witchery, Centinex, Pessimist, Hemlock, Goddess of Desire, Pazuzu en Swordmaster uit 1999. De vaste bezoeker van (death-) metalfestivals in 013 behoeft eigenlijk geen introductie van het Zweedse blackmetalgezelschap Marduk. Deze griezelige jongens spelen dit jaar zelfs voor de tweede keer in 013. Net terug van een tournee met Deicide door de VS, brengen Legion, Morgan en co binnenkort een gelimiteerde 3-cd-box uit met spectaculair voer voor de fans. De meest brute band op deze overdonderende, luidruchtige middag is waarschijnlijk wel Nile uit Amerika. Nile werd 1993 opgericht door het trio Karl Sanders, Chief Spires en Pete Hammoura en knalde voor het eerst in het gehoor door het debuutalbum ''Festivals Of Atonment' luid te draaien. Er volgen vele tournees met onder andere Obituary en Incantation, een mini-cd als voorbode op 'Among The Catacombs Of Nephren-Ka' en door het ultraharde label Relapse (Pig Destroyer, Cave-In, The Dillinger Escape Plan, Today Is The Day) kwamen wij Europeanen in aanraking met Nile. Het laatste offensief liegt er helemaal niet meer om, Black Seeds of Vengeance ' is gewelddadiger (qua geluid) dan menig ijshockeywedstrijd.

Doordat Dynamo Open Air niet doorging, hadden we dit jaar reeds de gelegenheid om de trots en het boegbeeld van de Braziliaanse deathmetal op een Metal Matinee te bewonderen. 'Ageless Venomous' was op dat moment net uit. Inmiddels heeft men kennisgemaakt met het nieuwe werk van Alex Camargo en Max en Moyses Kolesne. Beter bekend als Krisiun en sinds het verschijnen van hun eerste volledige album 'Black Force Domain' is dit trio een vaste waarde in metal geworden. Inmiddels opende Krisiun voor vele metalbands, waaronder Angel Corpse, Morbid Angel en Old Man's Child en sinds ze een keer op een festival in Duitsland samen met Slayer op het programma stonden, mogen ze de Slayer-gitarist als vriend beschouwen. Enthroned is zeker een van de meest angstaanjagende bands uit België. Het trio zorgt voor een vlijmscherpe sound met blasfemische teksten zoals een blackmetal beaamd te zijn. In 1997 overleed drummer Cernunos en het in 1997 verschenen album 'Prophecies Of Pagan Fire' werd als ode aan hem opgedragen. De huidige leden van Dark Funeral verschuilen zich achter machtige pseudoniemen. Lord Ahriman speelt gitaar, Emperor Magus Caligula is de bassist en zanger, Dominion is de tweede gitarist en drummer Matte Modin zou zijn echte naam kunnen zijn. Vanaf 1993 is Dark Funeral actief en heeft een achtenswaardige carrière opgebouwd. Het debuut 'The Secrets Of The Black Arts' werd met Hypocrisy-opperhoofd en de belangrijkste death- en blackmetalproducer Peter Tägtgren opgenomen. Dat is niet de enige connectie met het Hypocrisy: Emperor Magus Caligu alias Masse Broberg was vroeger de eerste zanger van die band. Nu presenteert Dark Funeral haar derde cd 'Diabolis Interium'. Volgens de kenners een meesterwerk dat de ontwikkeling van de blackmetal om etappes heeft versneld.Of het nieuwe album van Dew-Scented nu 'Inwards' gaat heten, is nog niet zeker. Wel heeft de Duitse band de bekende metalproducer Andy Classen (Holy Moses, Crack Up etc.) weten te strikken. Dat zal zeker een mede garantie warborgen dat het viertal een dijk van een thrashmetalalbum afleveren. Kort voor de opnames tourden ze met groot succes door Japan. Behemoth is naast Vader het uithangschild van harde metal uit Polen. Aanvankelijk was de blackmetalband nogal geïnspireerd door Immortal en de eerste lichting blackmetalacts uit Scandinavië, maar inmiddels is het geluid steviger en sfeervoller geworden. Vomitory kent het repertoire van de meesters: Celtic Frost, Sodom en Napalm Death waren voor Urban Gustafson en Ronnie Olson aanleiding om een band te beginnen. Tien jaar, drie albums en enkele personeelswisselingen later telt Vomitory tot de belangrijkste deathmetalbands van het moment.

Verwacht:
18-10-2001 Saxon
2-11-2001 Oomph!
13-11-2001 Fear Factory
25-11-2001 Therion

1-4-2002 No Mercy 2002


More? Check HTTP://www.013web.nl

Deel: ' Metal Matinee in 013 Tilburg '
Lees ook