Vereniging FME-CWM

Nieuws
Metalektro Profiel nummer 6, juni/juli 1999


* Explosief omvormen ongekende uitbreiding aan scala van technieken Exploform doet het in één klap
Een halve matrijs, metalen plaat, vacuüm tussen plaat en matrijs, springstof, deskundigheid en ervaring. Dit is het eenvoudige en doeltreffende recept voor explosief omvormen van metalen plaat en buis. Maar zoals de meesterkok 'in de oven kruipt' om de patrijs tot een tongstrelend product te begeleiden, zo ook is er groot meesterschap vereist om plaatmateriaal met behulp van explosiekracht in de gewenste vorm te krijgen. Exploform, gevestigd in het TNO Prins Maurits Laboratorium in Rijswijk, is het enige bedrijf dat deze manier van omvormen beheerst. In de metaalindustrie zijn nog enkele vormen van bewerking met explosie bekend, maar niet in deze vorm.


* Konings Swalmen bestaat al 126 jaar
Overleven door vernieuwen
King in Machinery, juicht het reclamemateriaal van Konings in Swalmen. Het lijkt niet overdreven. Het Limburgse bedrijf bestaat immers al 126 jaar door constant in te springen op vernieuwingen. Ooit maakte het zelfs auto's. Momenteel begeeft het zich meer en meer op de markt voor medische apparatuur. ''We hebben de mentaliteit van de familie Konings altijd vastgehouden. Het gaat om continuïteit. Daaruit volgt winst'', zegt directeur Jos van Son.


* Nederlandse windenergie sector verwacht veel van offshore-plannen De gouden bergen liggen op zee
Weinig landen waar zoveel wind staat als Nederland. Toch komt de ontwikkeling van windenergie hier maar moeilijk op gang, tot ergernis van voorzitter Luc Schürmann van de Vereniging Windenergie. Momenteel begeven zich slechts twee Nederlandse bedrijven op de markt. ''De Denen kenden een hele stabiele thuismarkt en zijn mede daardoor marktleiders. Als de overheid windenergie meer stimuleert, zouden misschien enkele tienduizenden banen kunnen worden geschapen.''


* GPI-Plaatwerkprijs 1999 voor de VIP-balie van Cathay Pacific RUCO Groep leverde balies en wegwijzers luchthaven Hongkong Wie vroeger met het vliegtuig in Hongkong landde, herinnert zich vast de kleine start- en landingsbaan die, bij het daar altijd overheersende gebrek aan ruimte, een eindje in zee was uitgebouwd. Wie nu aankomt in de voormalige Engelse kroonkolonie ziet onmiddellijk dat men kosten nog moeite heeft gespaard voor de bouw van een splinternieuw, prestigieus vliegveld. Er werd een compleet bergmassief voor afgegraven. Met het gesteente werd in zee een kunstmatige landtong gevormd die genoeg ruimte bood voor een complete luchthaven. Vliegveld en stad zijn met elkaar verbonden door een nieuwe metrolijn. Het miljardenproject werd onder enorme tijdsdruk gerealiseerd. RUCO Metaalindustrie in Valkenswaard en Zoetermeer nam een belangrijk deelproject voor zijn rekening. Het sleepte daarmee bovendien de GPI-Plaatwerkprijs 1999 in de wacht.

economie

* Directeur Cor de Ruiter: school vult gat in opleidingsmarkt IIE: een didactische proeftuin
Naam: Instituut voor Information Engineering. HBO-opleiding, ontstaan op initiatief van de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Holland en het ROC Flevoland. Locatie: Almere-Stad. Doel: het dichten van het gat in de opleidingsmarkt op het terrein van information engineering. Website: www.iie.nl. Aantal studenten: 95. Directeur: Cor de Ruiter.

export

* Shipdock houdt ontwikkelingen nauwlettend in de gaten Amsterdam: haven met ambities
Langs de oevers van het IJ in Amsterdam-Noord houdt de directie van de firma Shipdock Amsterdam de ontwikkelingen in en rond het hoofdstedelijke havengebied nauwlettend in de gaten. De Afrikahaven - waarvoor Ruigoord moest wijken - is in aanleg, de nieuwe passagiersterminal achter Centraal station is bijna gereed en de gemeente trekt 240 miljoen gulden uit voor het realiseren van een nieuwe containerterminal.

Sociaal

* Ed Nijpels: overheid te veel bezig met kortetermijnpolitiek Ruim baan voor de zon
Het was een ambitieus initiatief. Onder leiding van directeur Ad van den Biggelaar van de Stichting Natuur en Milieu kroop in 1996 een vooraanstaande groep bedrijven en instellingen bij elkaar om te praten over de uitvoering van grootschalige projecten op het gebied van zonne-energie. Twee jaar later lag er een plan, gericht op ontwikkelingslanden, dat op het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking inmiddels echter in een la lijkt te zijn verdwenen. Doodzonde, vinden directeur Gosse Boxhoorn van Shell Solar en Ed Nijpels, voorzitter van de stichting Promotie Zonneboilers.


* Nedap ontwikkelt irisscanner voor supermarkten Biometrie is de toekomst
Betalen met je ogen, is dat toekomstmuziek? Niet als het aan Nedap N.V. in Groenlo ligt. De Nederlandse onderneming is de eerste in de wereld die een kassasysteem verkoopt dat met een scanner de iris van de klant herkent. Volgens Nedap kunnen we over een paar jaar pasjes en pincodes weggooien. Biometrie zal steeds belangrijker worden.

Vereniging

* Mondiaal wisselkoerssysteem ongewenst
Wisselkoersschommelingen tussen euro, dollar en yen geen ramp Met de introductie van de euro is er een nieuwe grote munteenheid ontstaan naast de Amerikaanse dollar en de Japanse yen, een munteenheid die de mogelijkheid heeft uit te groeien tot een volwaardig concurrent van de dollar. Alle lidstaten van de Europese Unie (EU) vormen samen de grootste economie ter wereld, gemeten naar zowel het Bruto Binnenlands Product (BBP) als naar de export. De lidstaten van de EMU, de Europese Economische en Monetaire Unie (de EU-landen met uitzondering van Denemarken, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden), nemen in totaal éénvijfde van de totale wereldproductie voor hun rekening. Hiermee is de EMU, na de Verenigde Staten, het belangrijkste economische blok ter wereld.

Vereniging

* Op kleine schaal toch betrouwbaar produceren Warmtekracht wint terrein als opwekker van elektriciteit Ooit was big beautiful bij de elektriciteitsproducenten in Nederland. Een grootschalige aanpak met centrales van 1000 megawatt of meer was noodzakelijk om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Bovendien leverde schaalvergroting aanzienlijke economische voordelen op, ondanks de grote investeringen die hiermee gepaard gingen. Inmiddels zijn de bordjes verhangen. De kleine energiecentrale die met gas als brandstof gelijktijdig kracht en warmte kan opwekken, geniet steeds meer de voorkeur.

Vereniging

* Stork, Driessen en Eldim zetten de toon Nederlandse luchtvaarttechnologie in trek bij vliegtuigindustrie Het faillissement van Fokker heeft de Nederlandse vliegtuigindustrie minder harde klappen bezorgd dan aanvankelijk werd gevreesd. De voorspelling dat bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Amsterdam 300 tot 400 arbeidsplaatsen verloren zouden gaan, is niet uitgekomen. En ook bij de toeleveranciers heeft de orderportefeuille niet ernstig te lijden gehad van de ondergang van onze nationale trots. "De hoogwaardige technologische kennis en de moderne technologieën die in Nederland aanwezig zijn, hebben de bedrijfstak bij de internationale vliegtuigfabrikanten een goede reputatie bezorgd die zich nu in opdrachten vertaalt", zegt directeur Ben Spee van het NLR

Vereniging

* Soluvent zet zonne- én windenergie om in licht De Soluvent. Een nieuwe lichtmast met zowel een zonnecollector als een windmolen met generator. Kind van samenwerking tussen de gemeente Haarlemmermeer, Logic Electronics, Novem, Energie Noord West en Trafilux. Momenteel staan elf revolutionaire lichtmasten opgesteld in Rijsenhout. ''Er is in binnen- en buitenland veel interesse voor de Soluvent. Ik verwacht er veel van'', zegt accountmanager Piet Verburg van Trafilux, de in openbare verlichting en verkeerssystemen gespecialiseerde dochteronderneming van Energie Noord West.

Visie

* Kabinetscrisisje


* De rubriek FME-CWM Nieuws bevat actuele informatie van de Vereniging FME-CWM en de 150 aangesloten brancheverenigingen, platforms en secretariaten.

Profiel

* De rubriek ProfielStaaltjes geeft ruimte aan actuele informatie van de circa 2.500 ondernemingen die bij de Vereniging FME-CWM zijn aangesloten.

On-line bestelformulier: Bestel deze Metalektro Profiel.

Vereniging FME-CWM
Boerhaavelaan 40 Postbus 190 2700 AD Zoetermeer Telefoon (079) 353 11 00 Telefax (079) 353 13 65 E-mail com@fme.nl

Deel: ' Metalektro Profiel '
Lees ook