KNMI

Achtergrond

Meteorologische Kalenders voor het jaar 2000

Het jaar 2000 is een bijzonder jaar en ook meteorologisch een mooi moment om terug te blikken. Op de KNMI-site doen we dat in de rubriek "een eeuw weer", die eind dit jaar compleet is. Verscheidene meteorologische diensten, organisaties en uitgevers komen ook nu weer met kalenders op de markt, gewijd aan een bepaald thema of waarin wordt teruggeblikt. Op de KNMI-site besteden we aandacht aan bijzondere uitgaven en geven we aan waar u exemplaren kunt bestellen en meer informatie kunt vinden. Voor suggesties of tips heeft voor vermelding van kalenders over de meteorologie of bijzondere jaar 2000-uitgaven houden we ons aanbevolen.

Meteorologischer Kalender 2000 van de Deutsche Meteorologischer Gesellschaft

De Deutsche Meteorologischer Gesellschaft heeft inmiddels al tientallen kalenders uitgebracht, de laatste jaren steeds gewijd aan een bepaald thema. De thema's worden ruim tevoren vastgesteld en vorig jaar wisten we al dat de 2000-kalender gewijd zou zijn aan licht in de atmosfeer. Een ideaal onderwerp voor fraaie foto's en alleen al daarom is deze kalender een prachtige uitgave. De foto's worden zorgvuldig geslecteerd op exclusiviteit uit het enorme aanbod dat de organisatie jaarlijks ontvangt. Dit jaar zijn er ook foto's bij van twee Nederlanders, J Dijkema en G.P. Können, klimaatonderzoeker van het KNMI. Können maakte de afgebeelde opname van een prachtige halo op 2 januari 1998 tijdens een van zijn verblijven op de Zuidpool.

De andere Nederlandse opname is een gebroken regenboog boven zee van zijn reisgezel Dijkema. Verder bevat de Duitse kalender onder meer prachtige avondluchten, bliksem, lichtende nachtwolken, poollicht en luchtspiegelingen. De foto's worden op de achterkant uitvoerig toegelicht en hier vinden we zoals gebruikelijk een schat aan informatie. Ook is daar andere informatie te vinden bijvoorbeeld over satellietmetingen en als tweede speciale thema een serie foto's over het effect van wind in de natuur. Bijvoorbeeld sneeuw op drift, zandverstuivingen, bomen met bijzondere vormen door de wind. Van de afbeeldingen zijn ook kaarten verkijgbaar.

Voor meer informatie kunt u terecht op de site van de: DMG.

Celebration Calender 2000 van de Royal Meteorological Society

Bijzonder is ook de kalender van de Royal Meteorological Society, een jaarlijkse uitgave maar nu iets heel speciaals. Deze beroemde Engelse Organisatie bestaat in het jaar 2000 toevallig 150 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de Engelse dienst de `Celebration Calendar 2000' uitgebracht met mooie plaatjes en veel informatie.

Op de voorplaat staat de twaalf meter hoge Horologium van Andronikos Kyrrhestes (beter bekend als de windtoren) te Athene. Deze windtoren is ook het symbool van de Society.

Verder spectaculaire afzettingen van ijs op het eiland Orust, Bohuslän, Zweden; machtige rijpformaties op het automatische weerstation Cairn Gorm te Schotland; fraaie cirrocumulus lenticularis wolken in schemeringskleuren te Barcelona en flarden lage bewolking (stratus) op de met sneeuw bedekte hellingen bij Garmisch Partenkirchen. Informatie wordt gegeven over onderwerpen zoals het weer op D-Day, neerslagmetingen, waarnemingen in de bovenlucht en de grote storm van 16 oktober 1987.

De Calendar 2000 kunt u uiteraard bestellen bij de Royal Meteorological Society, maar in ons land ook via e-mail (visgold@multiweb.nl) bij weerman Jan Visser.

Calendrier 2000, 100 ans de progrès en météorologie van de Météo France

Ook de Météo France, de Nationale Franse meteorologische dienst geeft dit jaar een kalender uit gewijd aan de geschiedenis van de meteorologie. De "Calendrier 200" brengt verschillende aspecten in beeld van honderd jaar meteorologie in Frankrijk, zoals de maritieme meteorologie, instrumenten, wolkenonderzoek, de weersvoorspelling en satellietmeteorologie.

De "Calendrier 2000" kunt u bestellen via de intersite van de Météo France.

Laatste wijziging: 3 november 1999

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' Meteorologische kalenders voor het jaar 2000 '
Lees ook