Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 8 mei 2002 - De dood van Pim Fortuyn heeft het politieke leven verlamd. Dit is een begrijpelijke en sympathieke reactie op een schokkende gebeurtenis. Maar veel mensen lijken door te schieten en dat is niet goed", zegt Michiel Bicker Caarten, Hoofdredacteur BusinessNieuws Radio.

Een greep uit de mededelingen van de afgelopen 24 uur. De organisatie van marktonderzoekers verzoekt de leden tot minstens het weekeinde geen opiniepeilingen meer uit te voeren. Het RTL-programma Villa BvD heet vanaf vanavond weer gewoon Barend en Van Dorp; het programma Nederland Kiest van de publieke omroep stopt gewoon. Een lijsttrekkersdebat dat voor dit weekeinde was gepland, is geschrapt. Frits Bolkestein en Rick van der Ploeg zouden aanstaande vrijdagavond in Amsterdam hebben gedebatteerd over immigratie en de grenzen van tolerantie ze zegden allebei af omdat ze het onkies vonden.


De moord op Pim Fortuyn heft iedereen aangegrepen. Niemand kan onbewogen blijven bij het zien van het ontzielde lichaam van een man die een paar minuten eerder nog zo vitaal was, die met pure energie Nederland had gedwongen om na te denken over alles wat jarenlang zo vanzelfsprekend had geleken. Dit heeft niets te maken met vriend of vijand, voor of tegenstander. Iedereen die ooit een politieke mening heeft verkondigd en wie heeft dat niet? denkt onwillekeurig: dat had ik kunnen zijn. Het is een verkillende gedachte.

Maar die verkilling leidt nu tot verlamming, en dat is niet goed. Politici moeten politiek bedrijven, journalisten moeten die politici lastig vallen, en opiniepeilers moeten de opinie daarover peilen. Dat is geen lichtzinnig vermaak, dat nu even tijdelijk ongepast is het is juist de essentie van democratie. Het is nodig. Zonder nou melodramatisch te willen zijn dat is nou juist waarvoor Fortuyn streed. Campagne voeren klinkt propagandistisch, maar het is gewoon het politieke handwerk. Belooft dan echt iedereen dat-ie zeven dagen lang thuis zal gaan zitten? Geen Nova meer, geen Netwerk, geen NRC Handelsblad interview? Ook niet naar de begrafenis van Fortuyn? Ieder publiek optreden is toch een vorm van politiek. Waar leg je dan de scheidslijn?

De politici doen nu opeens of hun beroep iets smoezeligs heeft, waar ze niet mee voor de dag willen komen. Kom nou. Een van de taken van politici is het verwoorden van gevoelens en meningen van hun kiezers, ook nee juist in tijden waarin iedereen verward is. En het is de publieke verantwoordelijkheid van de media om iedereen het podium te geven waarop ze kunnen optreden. Dat is echte democratie. Ik stel voor: Geef de politici een dag rust, maar dan moeten we echt verder. Juist nu is er behoefte aan een publiek debat, en dat kan niet zonder volksvertegenwoordigers. Wij gaan weer gewoon verder met ze lastige vragen stellen, zij stellen elkaar lastige vragen, de opiniepeilers peilen de stemming. Zo kunnen we op 15 mei datgene doen waar het echt om gaat: geïnformeerd onze mening uitbrengen.

Michiel Bicker Caarten

Hoofdredacteur/directeur BusinessNieuws Radio.

Telefoon 020-515 85 15 / 06 22 505 992, E-mail: michiel.bickercaarten@bn.nl

Deel: ' Michiel Bicker Caarten protesteert tegen verlamming politieke leven '
Lees ook