Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alphen aan den Rijn, 23 april 2002

Op zondag 12 mei middeleeuwse spelletjes, poppenkast en muziek op Archeon

Op zondag 12 mei worden in het hele park demonstraties gegeven van diverse favoriete spelletjes van onze verre voorouders en men kan ze zelfs zelf meespelen.

In de Middeleeuwen werd vooral gespeeld met gebakken knikkers en beenderen van dieren (uiteraard helemaal schoongewassen en uitgekookt). Er waren spelen voor jong en oud waarbij de ouderen vaak een gokje waagden en dus met munten speelden.

De volgende middeleeuwse spelletjes worden gedemonstreerd: potslaan,

negenkuilen, koten (botjes van een pony op een rij zetten), lummelen (het ook nu nog bekende balspel) en de varianten doodgooien, druilen, beugelen (balspel met ronde hoepels), hoopkens (de voorloper van het huidige spel jeu de boules), stoof of schijt, bikkelen, windspel, sottebollen (beleving van omgekeerde wereld in de Middeleeuwen) en wiepslaan.

Naast de spelletjes van vroeger zijn er ook een middeleeuwse poppenkast, die wordt opgevoerd door de groep oeRebec⤝ en een verhalenverteller van het duo oeAloette⤝. Beide groepen Rebec en Aloette zullen gedurende de dag voor het middeleeuwse muzikale tintje zorgen.

Ook zijn er demonstraties van de ambachten uit het verleden zoals vilten, boogschieten, fibula⤮s maken, schapendrijven en schrijven met een veer.

Deel: ' Middeleeuwse spelletjes, poppenkast en muziek op Archeon '
Lees ook